Milan Kajínek

24. 9. 2020

Vlivný čínský realitní magnát Žen Č‘-čchiang (69 let) v období února a března 2020, kritizoval selhání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve věci zabezpečení společnosti před šířením koronaviru. V polovině března, podle jeho přátel, nečekaně zmizel a nějakou dobu zůstával nezvěstný.

Čínský režim nechal pozatýkat více než 250 Číňanů, kteří na začátku epidemie varovali před přítomností nového nebezpečného viru a vyzývali k přijetí bezpečnostních opatření k zamezení jeho šíření. Mnozí tak viní komunistickou stranu za zapříčinění celosvětové krize a umožnění rozšíření nákazy do celého světa.

Bývalý šéf státní stavební společnosti a člen komunistické strany Žen Č‘-čchiang prohlašoval, že znemožňování svobody tisku v Číně přispělo k tomu, že se s opatřeními proti šíření nákazy nezačalo dříve, a celá situace se kvůli tomu zhoršila.

Nakonec se ukázalo, že byl zatčen policií, vyšetřován za závažné porušení disciplíny a nakonec obviněn z údajného uplácení a zneužívání svého postavení. Následně byl vyloučen z komunistické strany a poté v poměrně rychlém soudním procesu 22. září 2020 odsouzen k 18 letům vězení. Kritické hlasy označují jeho odsouzení za vysoký trest, který je součástí pokračujícího potlačování disentu v zemi.

Zmíněný podnikatel nazval vůdce čínského režimu Si Ťin-pchinga „klaunem“. Prohlašoval také, že komunistická strana selhala při řešení koronavirové krize, a poté sama sebe ve stranou kontrolovaných médiích chválila za to, jak dobře situaci zvládla.

Svoji kritiku k vůdci komunistické strany vyjádřil v eseji, která začala kolovat po internetu. Esejí reagoval na projev Si Ťin-pchinga z 23. února 2020, který prostřednictvím telekonference údajně sledovalo na 170 tisíc činitelů komunistické strany.

V textu eseje mimo jiné uvádí. „Neviděl jsem císaře v nových šatech, ale klauna vysvlečeného donaha, který trvá na tom, že je císař“. Dále také. „Ani v nejmenším neskrýváte vaši úpornou snahu být císařem, ani odhodlání zničit všechny, kdo vám to neumožní“. 

Soudní výrok jej odsoudil za ekonomickou trestnou činnost, jako je používání oficiálních prostředků k placení výdajů na golf a používání kancelářských a obytných prostor, které měl zdarma k dispozici k podnikatelským aktivitám.

Podle soudu měl zpronevěřit 111 milionů jüanů (379 milionů Kč) a přijmout úplatky ve výši 1,25 milionu jüanů (4,27 milionu Kč). Podle soudu obviněný nezákonně nabyté částky vrátil, ke všem obviněním se dobrovolně přiznal, a nemá v úmyslu se odvolávat.

K 18 letům vězení dostal Žen ještě pokutu ve výši 4,2 milionu Juanů (přibližně 14,3 mil. Kč).

Další kritici režimu

Univerzitní profesor Sü Čang-žun v květnu 2020 kritizoval vůdce Si Ťin-pchinga za to, že se pokouší vyvolat v Číně další kulturní revoluci. Začátkem července byl zadržen pekingskou policií, obviněn z kuplířství s prostitutkami, vyhozen z univerzity a byla mu odebrána učitelská licence.

Vydavatelka Geng Xiaonan, která hlasitě podporovala nesouhlasné hlasy a podporovala zmiňovaného Žena a Süa, byla zadržena pekingskou policií na začátku září pro údajnou nelegální obchodní činnost.

K odstranění komunistické strany vyzývají nejenom pro-demokratičtí aktivisté v Hongkongu, ale také běžní obyvatelé Číny.

„Žádám zrušení Komunistické strany Číny,“ říká jeden z obyvatel Číny, který své prohlášení publikoval on-line. „Možná mě zavřou nebo uvězní, proto bych rád učinil toto prohlášení: Jsem zdravý, nemám horečku, věřím v Boha, jsem duševně zdravý, netrpím duševní poruchou a nespáchám sebevraždu.“

Ke kritickým hlasům se přidal také čínský fotbalista v důchodu Chao Chaj-tung, který způsobil značný rozruch poté, co vyzval ke svržení čínské komunistické strany a vytvoření čínského federálního státu. Fotbalista má na čínských sociálních sítích téměř osm milionů fanoušků.

Na videu natočeném z jeho domova ve Španělsku přečetl padesátiletý sportovec prohlášení v čínštině, v němž uvádí, že „odstranění čínské komunistické strany je zásadním krokem k prolomení okovů otroctví spoutávajících čínský lid a také pro nastolení míru ve světě“.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.