Zdenka Danková

7. 10. 2020

Profesionální armáda ČR má v Prostějově již přes půl roku nově fungující prapor bezpilotních systémů, který se specializuje na řízení bojových dronů.

6. října 2020 byl této jednotce propůjčen bojový prapor a čestný název 533. prapor bezpilotních systémů generálmajora Josefa Dudy. Název po brigádním generálovi J. Dudovi praporu osobně propůjčil prezident Miloš Zeman.

„Moderní armády budou stále více založené na automatizovaných a informačních systémech. Jsem rád, že v tomto směru držíme krok. V letech 2023 až 2027 plánujeme rozšířit současné průzkumné vybavení praporu o taktické víceúčelové drony, které jsou schopny nést výzbroj. Předběžně máme na nákup vyčleněny až 1,5 miliardy korun. Na ministerstvu tedy uděláme maximum pro to, abyste měli k dispozici tu nejlepší techniku a vybavení,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 ministr obrany Lubomír Metnar.

Americké drony ScanEagle používají k průzkumným akcím vojáci, zejména v Afghánistánu, již pět let.

Kdo byl Josef Duda

Josef Duda. (Zbynekmduda / CC BY-SA 4.0)

Brigádní generál letectva Josef Duda (1905 – 1977) byl československý důstojník, polní pilot-letec, velitel dálkozvědných a stíhacích letek a perutí, účastník II. národního domácího a zahraničního odboje, operační pilot bitvy o Francii a bitvy o Británii, spojenecký a štábní velitel v letech II. světové války a poválečný velitel Vojenského leteckého učiliště v Prostějově (1. 6. 1945 – 3. 3. 1948). Navíc byl vychovatelem čs. leteckého vojenského dorostu.

Po komunistickém puči roku 1948 byl spolu s dalšími důstojníky a spolubojovníky vojensky odepsán, degradován do hodnosti vojína-úderníka), posléze i občansky (zbavením bytu a převedením do dělnických profesí) a až do své smrti se rehabilitace nedočkal.

Během služby ve vojsku získal řadu vyznamenání, jako např. Československý válečný kříž 1939, Československá medaile Za chrabrost před nepřítelem, Francouzský válečný kříž 1939, Český Řád bílého lva komturské třídy – udělen in memoriam a mnoho dalších.

Rehabilitován byl až v roce 1990 vrácením původní hodnosti plukovníka letectva a jmenováním do hodnosti generálmajora in memoriam.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“