Nicole Hao

19. 1. 2021

Nedávno se objevily zprávy o tom, že čínská armáda vybavuje vojáky umístěné v Tibetu nově vyvinutými přilbami, které mají zabudované tlačítko autodestrukce. Tlačítko údajně spouští vloženou bombu, která vojáka usmrtí.

„Ve velitelském středisku na úrovni praporu nebo brigády sleduje velitel pomocí navigačního systému vojáka na dálku. Velitel může aktivovat funkci autodestrukce helmy vojáka, pokud se s ním nemůže spojit“, informovalo čínské státní médium „China Observer“ již 27. prosince 2020.

Vše se zdálo jako pravdivá zpráva. Kritici čínského režimu uvažovali, že čínský režim je „všeho schopný“ a použití takových helem zapadá do jeho dlouhodobého způsobu chování k vlastním lidem. Ale… tento příběh asi nebude pravdivý.

Jak zprávy o „novém vybavení“ uvádějí, voják může také stisknout tlačítko sám. „Pokud je voják těžce zraněn a nechce být zajat, může sám aktivovat funkci sebezničení. To mu umožňuje zachovat si důstojnost a zároveň zabránit nepříteli dostat do rukou toto zařízení,“ uvádí se ve zprávě.

Nová helma je součástí „digitálního bojového systému pro jednotlivé vojáky“, který je k dispozici jednotkám regionálního velení Tibetu. Stojí zde tváří v tvář indickým jednotkám na hranici mezi Čínou a Indií, kde nedávno došlo k potyčkám, kvůli zabírání sporného území v oblasti Ladakhu čínskou armádou.

Zpráva způsobila silné reakce na čínském internetu a byla smazána.

Zdroje článku uvádí, že čerpá z webové stránky čínské armády, kde není možné podobné informace dohledat. Je tedy pravděpodobné, že se jedná buďto o pozměnění významu nějakého sebedestrukčního zařízení nebo o vykonstruovanou zprávu.

Systém má podle zprávy obsahovat anténu a bombu, multifunkční brýle pro noční vidění a digitální ovládací terminál, který lze nosit na paži.

Prostřednictvím zařízení mohou vojáci v první linii komunikovat pomocí rádia s velitelem praporu ve velitelském středisku, uvádí se ve zprávě.

Mezitím může velitel sledovat dění v přední linii pomocí záznamu z videokamer, upevněných na bundách vojáků.

Při prohlížení záběrů může velitel vydat rozkaz k palbě dělostřelectva na indické vojáky, uvádí se ve zprávě, která pokračuje prohlášením, že vojáci mohou stisknout detonační tlačítko, když se přiblíží k indickým vojenským silám. Tento systém by zajistil, že čínská strana vyhraje jakýkoli možný konflikt s indickou armádou, píše se ve zprávě.

Tímto systémem mají být údajně vybaveni vojáci speciálních jednotek, pěchota i dělostřelecké, letecké a tankové divize.

Zpráva byla smazána krátce poté, co ji „Observer“ zveřejnil. Byl smazán obsah popisující bomby vložené do helem a sebevražedné bombové útoky. Původní zpráva však byla archivována několika webovými stránkami.

Americký komentátor událostí v Číně pan Tchang Ťing-jüan poznamenal, že toto nové vybavení je důkazem toho, že Lidová osvobozenecká armáda má potíže s řízením svých vojáků a musí se uchýlit k extrémním metodám, aby zajistila, že vojáci nedezertují ze svých pozic nebo neuposlechnou své velitele.

Tedy taková konstrukce dává určitý smysl a zapadá do způsobu nebo přístupu čínského režimu, ale bohužel není možné potvrdit, že se jedná o fakt, byť taková forma vybavení komentátora Tchang Ťing-jüana vůbec nepřekvapila.

Od roku 2018 totiž čínský režim ukládá dezertérům stále přísnější tresty, jako je zákaz používání veřejné dopravy, zákaz školní docházky, podnikání, práce na vládních pozicích a zamítá jejich žádosti o vydání cestovního pasu.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K. Upravil M.K.


Článek byl aktualizován 19. ledna 2021 a doplněn o výsledky prověřování zprávy z hlediska důvěryhodnosti obsažených informací.


Čína bez cenzury: Výbušné helmy, asi nebudou pravdivý příběh…

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.