Zdenka Danková

16. 3. 2021

Podle tiskové zprávy od NetwIN production se lékaři z nemocnice ve Slaném rozhodli, že nebudou čekat na pomalé rozhodování české vlády, a spustili vlastní očkovací kampaň, s podporou herců. Jako odborníci lékaři věří, že očkování populace jim ulehčí práci s pacienty a pomůže navrátit život obyvatel do normálních kolejí.

Koncem loňského roku si vyčerpaný lékař Matěj Falc, jenž pracuje v nemocnici ve Slaném, po své náročné službě přečetl komentáře „začínajících lékařů“ na sociálních sítích, a nahněval se. Rozhodl se, že udělá něco, co má smysl. Se svými kolegy a s podporou herců natočili vlastní očkovací kampaň, kterou pojmenovali #opětspolu. V natočeném videu vystupují lékaři, ale i známé osobnosti.

„Bohužel s neochotou lidí nechat se očkovat se setkávám neustále, proto má podle mě celý projekt smysl. …Videa mi spousta lidí rozmlouvala, protože od prosince běží v médiích informace, že je kampaň na podporu očkování už skoro hotová. Nikdo ale nepřišel s ničím pořádným, a když influencerka Anička Šulc ukazovala skleněný lustr ve Strakově akademii a dostala na propagaci půl milionu, jen to ukázalo, jak nepřipravený stát s kampaní je,“ vysvětluje iniciátor nápadu lékař Matěj Falc důvod, proč se rozhodl videa natočit.

Když ne stát, tak lidé svépomocí…

Ředitel nemocnice ve Slaném Štěpán Votoček tuto iniciativu uvítal a nadšeně reagovali také kolegové lékaře, který si na jednotce pro covidové pacienty prošel už i vyhořením.

Autoři natočili dvě videa, ve kterých lékaři i známé tváře, jako například David Koller, Taťjana Medvecká, Martin Písařík, Petr Vacek, Jitka Smutná, Vladimír Kořen nebo Milan Hein přesvědčují veřejnost o tom, proč je důležité se nechat očkovat.

Videa vytvořili profesionálové, kteří pracují pro ČT, nicméně to všichni dělali mimo svou pracovní dobu a zdarma, nebyla to domluva s Českou televizí.

Lékaři šetří státu peníze

„Mimochodem i Aničku Šulc jsem oslovil několikrát na Twitteru bez odezvy,“ dodává lékař z jednotky pro covidové pacienty.

„Teď kolují informace, že se chystá další kampaň, na kterou půjde 50 milionů. …Stát tady má videa za sedm tisíc, ať je klidně rozešle do médií a zbylé peníze investuje třeba do ventilátorů budou se ještě hodit,“ vzkazuje vládě lékař Matěj Falc.

15. března vláda obdržela informaci ministra zdravotnictví o průběhu očkovací kampaně. Podle údajů do 12. března bylo do České republiky dodáno 1 379 750 dávek očkovacích látek, proočkováno 999 395 jednotlivých dávek, přičemž téměř 300 000 osob obdrželo již druhou dávku vakcíny. Využito bylo 94 procent dostupných dávek s výjimkou posledních dodávek, které ještě nemohly být distribuovány na jednotlivá očkovací místa.

Některá města, jako např. Jihlava, zavedla očkovací centra, kam se lidé za účelem očkování mohou dopravit pomocí MHD, každý den bezplatně.

„Autobusová linka č. 4 začne jezdit v pravidelných třicetiminutových intervalech a cestující s dokladem o očkování budou mít cestu tam i zpět zdarma,“ uvedl radní Jihlavy pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“