Podle rozhodnutí vlády se v pondělí 17. května se otevřely zahrádky restaurací. Usednout k restauračnímu stolu a dát si oběd či nápoj může každý s podmínkou, že má negativní test, vakcínu nebo v posledních 90 dnech prodělal nemoc Covid-19.
Krajská hygiena dostane přesné instrukce metodiky postupu přes webex ve středu 19. května. Kontroly budou namátkové a budou probíhat podle dohody s krajskou policií.
Hygienik nemá oprávnění lustrovat hosty restaurací, sdělil RNDr. Jiří Kos z KHS v Jihlavě. Pokud se host prokáže negativním testem, doklad testu je sporný – obtížně se dokazuje, zda host byl skutečně negativně testován. Podle Dr. Kose skutečné důkazní materiály hosta, které jsou pro kontrolu nezpochybnitelné, jsou dva: vakcinace a prodělaná nemoc.
Zatím není zcela jasné, jak u hosta ověřit, zda má skutečně platný test – ten se dá třeba i vypůjčit od souseda.
Pokud host nemá žádný průkazní materiál, hygiena nemůže zakročit. Pouze v případě, když se host během kontroly bude chovat nevhodně, je možné, aby mu policie udělila blokovou pokutu v případě „maření úředního výkonu“ podle § 337.
Kontroly mají spíše působit na lidi výchovně, že situace je vážná; vymáhání je sporné, uvažuje Dr. Kos.