PR článek

21. 5. 2021

Práce na dálku a cestování nemusí být už jen váš sen. Spoustě z nás by se takový model líbil, bojíme se však vystoupit ze své komfortní zóny a udělat ten pověstný krůček vpřed. Odhodlat se k životní změně chce sice notnou dávku odvahy, odměna však bude sladká. Při práci na cestách budete svým pánem. A co víc, spojíte příjemné s užitečným.

Možná už jste v souvislosti s prací na cestách slyšeli pojem digitální nomád. Označuje se jím právě ten člověk, který se přesouvá z místa na místo a dlouhodobě se tak živí prací přes internet. Digitálním nomádem můžete být i vy. Na následujících řádcích se dočtete, jak lze pomocí cestování ušetřit čas i peníze.

Co potřebujeme pro práci na cestách?

Ilustrační foto (eobuv.cz)

V zásadě toho není moc. Vystačíme si s notebookem. S tím jde ruku v ruce taška na notebook. Dále budeme potřebovat silné internetové připojení. Vhodná je také znalost internetového prostředí a základních programů, v kterých budeme psát a tvořit. Pokud některou znalost neovládáte, nezoufejte! Můžete se přihlásit do řady rychlokurzů, kde si tyto dovednosti rychle osvojíte. Pak už vám nebude nic bránit v cestě za svým snem.        

Jaké možnosti práce se nám nabízejí?

Možností je mnoho, můžeme se zaměřit na psaní cestopisných článků pro různé portály. Dále se nabízí bloggerství. Máte rádi módu? Výborně, cestujte a napište o tom blog. Můžete v něm zmínit třeba vaše oblíbené desigual kabelky, bez kterých si už váš outfit nedovedete představit. Blog může být v podstatě o čemkoli.

Další možností je copywriting. Pracovat v pohybu můžete také díky focení na zakázku. Další možnosti se nabízí v překladatelském odvětví. Umíte-li světové jazyky, můžete si vydělat solidní peníze. Jestliže ovládáte designové programy , můžete se zaměřit na vytváření ilustrací, které lze dál prodat do fotobanky. Pokud máte na poli grafiky větší zkušenosti, můžete je zúročit např. při práci s programátory.    

Jak zefektivníme práci na cestách?

Způsobů je mnoho. Základ je mít dobrý a strukturovaný plán. Můžeme si např. vytvořit myšlenkovou mapu našich nápadů. Dále lze nápady nahrávat na diktafon a poté je postupně třídit. Zvláště pokud při práci řídíme, oceníme možnost nahrávacích zařízení. Všechny tyto strategie nám pomohou utřídit si myšlenky a naplánovat tak další kroky naší práce.

Abychom pracovali efektivně, musíme na cestách také dostatečně odpočívat. Proto bychom si měli vždy včas naplánovat, kde budeme spát a kolik času chceme práci věnovat. Určitě se totiž nechceme na cestách stresovat tím, že nemáme kde složit hlavu. Nevyspání by nás při práci jen brzdilo.

V případě, že se živíme psaním cestopisných článků, nebojme se zkontaktovat s místními obyvateli daného města. Místní mají přehled a často vám tak ušetří spoustu času při získávání informací o dané zemi či vám poradí zajímavé lokality, které bychom sami neměli šanci objevit.

Efektivní práce si žádá čistou mysl. Pokud neřídíte, není na sklence vína nic špatného. Nechte si však uvolnění až na večer, kdy máte odpracováno. Tedy za předpokladu, že nejste noční sova. A ještě jeden tip na závěr. K relaxaci slouží i aktivní odpočinek. Může k němu patřit i některý ze sportů, např. taková jóga dokáže člověka zklidnit, zároveň vám pomůže protáhnout tělo po delší cestě.

Jak jsme si předvedli, pracovat na cestách lze poměrně snadno, pro efektivní práci je důležité plánovat a ovládat management našeho času. Díky tomu odvedeme skvělou práci a přitom si i odpočineme.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.