PR článek

25. 5. 2021

Košile je nepostradatelnou součástí každého pánského a troufáme si říci, že i dámského šatníku. V dnešní době můžeme vybírat z nepřeberného množství typů košil, hodících se pro různé druhy událostí.

Již dávno není pravdou, že by byla košile pouze společenské oblečení na formální příležitosti. Vzít si ji můžeme k džínům, šortkám i plátěným kalhotám. Jak se ale dámy shodují, nejvíce sluší košile mužům právě pod pánským oblekem. Není však košile jako košile. Proto vám na následujících řádcích přinášíme typy, díky kterým bude vaše košile jako ze žurnálu.

Jaké náčiní potřebujeme k žehlení?

Základem žehlení, ať už žehlíte pánské trička nebo ubrusy, je dostatečně prostorné žehlicí prkno, ideálně s rukávníky a kvalitní žehlička. V dnešní době už odzvonilo starým modelům žehliček bez napařovacího systému.

Na suchou žehličku narazíme opravdu už jen výjimečně a vyžehlit s ní kvalitně košili umí pouze opravdoví přeborníci. My raději doporučujeme napařovací či parní žehličky, s kterými bude žehlení hračka. Parní žehlička disponuje externím zásobníkem páry a vydrží tak žehlit delší časový úsek.               

Jaká je správná příprava před žehlením?

Nebojte se, zas taková věda to není. Vezmeme to popořadě, Nejdříve zkontrolujeme, zda máme v zásobníku dostatek destilované vody. Jestli-že ano, podíváme se na teplotu. Většina žehliček má na vrchním kolečku popsané stupně a často zde objevíme informaci, pro jakou tkaninu je teplota doporučená.

Pokud si však nejsme jistí, z jakého materiálu je naše košile, zkontrolujeme nejdříve její cedulku. Jestli-že je na cedulce napsaná informace non iron, neznamená to, že se košile nesmí žehlit. Jen vás tím výrobce ujišťuje, že je košile vyrobená z nemačkavého materiálu a žehlení vám tak půjde lépe od ruky. Abychom dosáhli dokonalého výsledku, můžeme košili pokropit troškou vody, žehlení nám díky tomu půjde snáz.

Jaký je správný postup při žehlení košile?

Všechny podstatné informace již tedy známe, teď se můžeme pustit s chutí do žehlení. Začneme límečkem. Ten je oproti zbytku košile tužší, zaslouží si tedy větší míru pokropení. Límeček narovnáme, vezmeme žehličku a přejedeme jej od středu k okraji. Stejnou akci opakujeme ještě jednou z druhé strany. Následují rukávy. První musíme přežehlit manžety. Postup je podobný jako u límečku. Nejprve žehlíme vnitřní, poté vnější stranu. Následuje rukáv, který musíme položit knoflíkovou stranou nahoru. Jestli-že máte v oblibě výraznější puky, žehlete až k okrajům. Pak už jen košili otočíme a přežehlíme rukáv z druhé strany. Další fází je žehlení tzv. sedla. Jedná se o místo mezi límečkem a rameny. Košili položíme na užší stranu žehlícího prkna a následně látku dokonale vyhladíme. Pak už jen sedlo přežehlíme od ramen k jeho středu. Na závěr nám zbývá největší plocha košile, tedy její tělo. To vždy začínáme žehlit mezi knoflíky. Potom následuje zbytek košile, pěkně místo po místu. Když si dáme dostatečně záležet, bude náš výsledek perfektní!

A ještě pár tipů na závěr. Při žehlení nepoužívejte krouživé pohyby, ale spíše tzv. tahy sem a tam. Když žehlíte, tlačte více na zadní část žehličky a nikdy nepřejíždějte žehličkou přes košilové knoflíky. Tím by se totiž mohly poškodit a dokonce by to mohla odnést i samotná žehlička.

Stejným postupem můžeme žehlit i pánská trička s límečkem. Košile jen tak z módy nevyjdou. Najít je můžeme v kategorii s názvem pánská módaVěřte, že je z čeho vybírat, letos budou trendy zejména pastelové barvy.     

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).