Jana Novotná

27. 6. 2021

Komentář

Po přečtení takových zpráv, jako je ta o tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, se člověk má tendenci vždy zamyslet, jak je lidský život křehký. Stačí jedno takové tornádo, a život je rázem vzhůru nohama – pryč jsou starosti, jako kam jet na dovolenou, jestli mám nějaké to kilo navíc, že se ke mně včera nechovala hezky kolegyně v práci. Kdo přežije tornádo ve zdraví a bez újmy, gratuluje si k velkému vítězství. Ano, tornáda kromě nevýslovného neštěstí přivodí postiženému i příležitost ke srovnání hodnot.

Zdá se však, že kolem člověka se prohání mnohem více tornád, která berou útokem jednu sféru lidského života za druhou, ale jen málokdo je líčí jako skutečnou pohromu. Vysvětlení pro toto mlčení mne napadají dvě – buď takováto tornáda tito lidé vítají, a tedy je neoznačí za pohromu, nýbrž za něco vhodného, ba chvályhodného, nebo je jako pohromu berou, ale strach o vlastní existenci a pověst převýší starost o poničenou krajinu kulturního a společenského života kolem.

V Americe nyní řádí tornádo zvané „kritická rasová teorie“, která již děti na základních školách učí, že být bílý znamená být utlačovatelem a být černý znamená být utlačovaným. Ve firmách, jako je Coca-Cola, se v rámci školení o tzv. diverzitě zaměstnanci učí, jak být méně bílý (jako by to snad šlo). Ve fotbale musí člověk hrdě poklekat, snad aby odčinil svou bílou nadřazenost (které si kolikrát ani není vědom). Nové pojetí člověka obnáší nyní i to, že jedinec se může kdykoliv stát mužem či ženou, obojím, nebo ani jedním z toho. Stačí přitom, když se z bohaté palety termínů přihlásí k nějaké nové genderové identitě. Motivy a pravdivost jeho prohlášení nově dokládá jen on sám a míra jeho zanícení.

I u nás, v České republice, najdeme společenské proudy, které hovoří na jedné straně o tom, že stát nemá co mluvit do milostných svazků lidí. Přesto tytéž proudy nemají problém zasazovat se nejen o to, aby se svazek dvou homosexuálních lidí nazýval „manželstvím“ (nikoliv už jen „registrovaným partnerstvím“), ale například i o to, aby stejně tak bylo zákonem uznáno a ošetřeno soužití více mužů a žen. Takovéto kolektivní svazky, nazývané moderně „polyamorické“, přitom zcela jistě vyvolají řádné tornádo v hlavách studentů, kteří by se o takovýchto věcech podle nových pojetí lidských vztahů učili na škole. Živě si představuji situaci, kdy učitelka vysvětluje zlomenému 13-letému studentovi, že jeho tatínek není nevěrník, nýbrž nově identifikovaný polyamorik.

Škody způsobené společenskými tornády nehradí pojišťovny, jejich účinek není viditelný očima. Poničené duše a zlomené charaktery nebolí. Stejně jako rakovina, která velice často začne člověka bolet, až když na léčbu bývá pozdě.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autorky a nemusejí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).