PR článek

30. 6. 2021

Moderní kosmetický průmysl věnuje stále větší pozornost zdraví vlasů. Šetrné metody barvení jsou každým dnem populárnější a na trhu se objevují přírodní barvy na vlasy bez amoniaku (čpavku). S jejich pomocí můžete bezpečně vyzkoušet novou barvu, vrátit vlasům jejich přirozenou barvu a také obarvit oslabené vlasy po trvalé nebo zesvětlení.

Ještě před několika lety byly na kosmetickém trhu pouze barvy s amoniakem a henna. Ženy zkrátka neměly na výběr, takže agresivní amoniak ve formě, v jaké se prodával před deseti lety, zničil nejednu hřívu.

Co je amoniak?

O nebezpečí amoniaku a peroxidu vodíku (hlavních složek barev na vlasy) se mluví už dlouho. Dnes se pokusíme vyjádřit profesionální názor ohledně barev na vlasy s obsahem čpavku. Začněme tedy hlavní věcí: co je amoniak a proč je hlavní složkou většiny barev?

Amoniak nebo NH3 je bezbarvý plyn s charakteristickým štiplavým zápachem. Ve složení barev na vlasy se vyskytuje jako sloučenina s vodou, která se správně nazývá hydroxid amonný. Často se této složce říká jednoduše amoniak, i na samotných tubách s barvami na vlasy je často uveden právě název amoniak (tedy čpavek). Amoniak otevírá kutikuly vlasů, což umožňuje barvivu proniknout do hlubších vrstev vlasů, aby změnilo jejich pigment a obarvilo je. Barvy s přímým účinkem (bez amoniaku) jsou také schopny změnit barvu vlasů bez proniknutí do hlubších vrstev, ale na mnohem kratší dobu, protože vlasy jsou barvou obaleny pouze zvenčí. Sortiment barev na vlasy s amoniakem a bez si můžete prohlédnout zde https://makeup.cz/categorys/22813/.

Barva bez amoniaku

Mnoho žen, které po barvení nejsou spokojeny se stavem svých vlasů, začíná hledat alternativu k barvám s amoniakem. Vzhledem k tomu, že neškodná henna není vhodná pro každého, získávají na popularitě módní barvy bez obsahu amoniaku.

Mají několik dalších výhod:

  • Změna barvy je mnohem bezpečnější a vždy se můžete vrátit k přirozené barvě vlasů.
  • Barva na vlasy se nanáší rovnoměrně a po barvení nejsou žádné rozdíly mezi odstíny, protože k tomu dochází po aplikaci amoniakových barev.
  • Barvy bez amoniaku jsou zvlášť vhodné pro tónování vlasů.
  • Vlasy nevysušují, naopak zvlhčují, obnovují přirozený lesk a dodávají jim přirozený vzhled.
  • A neméně důležité, taková barva během celého postupu barvení nemá nepříjemný štiplavý zápach.

Barvy bez amoniaku však také obsahují specifické chemické sloučeniny, které nahrazují čpavek. Do toho seznamu mohou být zahrnuty ethanolamin, resorcinol, diaminobenzen, methyltoluen a další parabeny. Barvy bez amoniaku mají také řadu dalších nevýhod:

  • Vydrží na vlasech mnohem kratší dobu a po každém šamponování se postupně vymývají.
  • Po šestém šamponování se u brunetek objeví kaštanová barva a na blond vlasech se objeví žluté tóny.
  • Barva bez amoniaku je skoro neúčinná proti šedivým vlasům a nedokáže zvládnout zesvětlení tmavých vlasů za jeden či dva postupy.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“