Joseph Lord

8. 10. 2021

Senát si v úterý vyslechl svědectví bývalé zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenové, která předstoupila před podvýbor pro ochranu spotřebitelů, bezpečnost výrobků a dat, aby upozornila na praktiky Facebooku, které podle ní vyžadují, aby Kongres zakročil.

Přestože panovala široká shoda obou stran na tom, že by se regulace této sociální sítě měla posílit, demokraté a republikáni v průběhu slyšení zdůrazňovali rozdílné obavy.

Po slyšení vydal Facebook prohlášení, v němž naznačil, že je otevřený tomu, aby vláda „začala vytvářet standardní pravidla pro internet“.

Samotné slyšení původně vyvolalo odhalení deníku The Wall Street Journal, které ukázalo, že Facebook zatajil údaje z výzkumu škodlivých účinků své platformy. Rozhovor mezi Haugenovou a podvýborem se však hlouběji dotkl praktik společnosti.

Zde je šest hlavních poznatků z tříhodinového slyšení:

1. Cílení na děti je „okamžikem pravdy“ Facebooku

Demokratický senátor Richard Blumenthal ve své úvodní řeči pojmenoval, o co při slyšení jde.

„Toto je okamžik pravdy Facebooku,“ řekl Blumenthal. Odhalení o tom, že Facebook skrývá údaje o své službě, přirovnal ke snahám tabákového průmyslu skrývat informace o tom, že cigarety způsobují rakovinu.

Blumenthal uvedl, že „[Facebook] začal více cílit na děti“. Konkrétně senátor uvedl, že se firma provinila tím, že „vnucuje dětem v předpubertálním období – nejen náctiletým, ale i těm, kterým je méně než 12 let – produkty, o nichž ví, že jsou škodlivé pro duševní zdraví a pohodu našich dětí“.

Ačkoli děti ve věku do 12 let mají podle podmínek zakázáno Facebook a jeho dceřinou společnost Instagram používat, často se jim daří na obou platformách nepozorovaně „proplouvat“. Haugenová později uvedla, že algoritmy těchto stránek pak mohou pracovat tak, aby na tyto děti cílily reklamu díky informacím, které o nich shromažďují, přestože na těchto platformách děti nesmějí být.

Blumenthal odcitoval tvrzení zástupce společnosti Facebook, že informace z odhalení deníku The Wall Street Journal „nejsou žádným šokujícím odhalením“, na jehož prohlášení reagoval výrokem: „Toto je samotná definice šokujícího odhalení.“

Uvedl, že dokumenty ukazují, že vedení Facebooku „si cení svého zisku více než bolesti, kterou způsobuje dětem a jejich rodinám“. Haugenová přikývla, aby dala najevo, že s touto větou souhlasí.

Haugenová uvedla, že viděla interní dokumenty společnosti, které zdůrazňovaly důležitost přivedení „tweens“ – dětí ve věku 8 až 12 let – na platformu. Tyto děti totiž mohou pomoci přivést na platformu své rodiče, vysvětlila Haugenová.

„Jsou si vědomi hodnoty mladších uživatelů pro dlouhodobý úspěch Facebooku,“ řekla.

Haugenová také na různých místech slyšení zdůrazňovala, že hlavním cílem Facebooku je dostat na platformu více lidí na delší dobu, protože tím maximalizuje své příjmy z reklamy. I pro tento účel jsou podle Haugenové děti ideálními spotřebiteli.

„Předpokládala bych, že [děti Facebooku přinášejí zisk] na základě reklamy na věci jako u televize. U zákazníků, kteří ještě nemají preference nebo návyky, máte mnohem vyšší sazby za reklamu.“

2. Zuckerberg byl kritizován za to, že se v době slyšení plavil na plachetnici

V narážce na generálního ředitele a zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, kterou senátoři z obou stran v průběhu slyšení opakovali, Blumenthal výkonného ředitele peskoval za to, že se nedostavil do Senátu, a místo toho se rozhodl pro plavbu na plachetnici.

„Mark Zuckerberg by se měl na sebe podívat do zrcadla,“ začal Blumenthal. „A přesto, místo aby převzal zodpovědnost – a ukázal své vůdčí schopnosti – se pan Zuckerberg vydává na plavbu.“

Prohlásil, že Zuckerbergův „nový modus operandi [je] žádná omluva, žádné přiznání, žádná akce, nic takového“.

„Marku Zuckerbergu, musíte předstoupit před tento výbor, musíte vysvětlit Frances Haugenové, nám, světu a rodičům v Americe, co děláte a proč to děláte,“ řekl Blumenthal.

Podobnou kritikou Zuckerbergovy nepřítomnosti zahájila své vystoupení i senátorka Marsha Blackburnová, hlavní členka podvýboru za republikány.

Demokratická senátorka Amy Klobucharová zopakovala Blumenthalovy poznámky a uvedla, že navzdory závažnosti obvinění vznesených proti jeho společnosti „Mark Zuckerberg vyplouvá na moře a vzkazuje nám: ,nemám se za co omlouvat‘“.

3. Demokraté i republikáni společně slibují, že budou jednat

Ve vzácné shodě se republikáni a demokraté při slyšení spojili a požadovali federální opatření proti technologickému gigantu.

Jak republikáni, tak demokraté během slyšení předložili svou podporu opuštění nebo výrazné reformě ochrany podle oddílu 230 pro platformu sociálních médií. Podle amerického zákona z 90. let nejsou technologické společnosti odpovědné za obsah, který uživatelé sdílejí na jejich platformách.

Naproti tomu tradiční a online mediální společnosti stejnou ochranu nemají a mohou být za obsah, který zveřejní, žalovány.

Myšlenku na zrušení této ochrany předložil prezident Donald Trump v roce 2020, ale nenásledovaly žádné legislativní kroky. Díky informacím poskytnutým Haugenovou, které Blumenthal označil za „šokující odhalení“, senátoři na obou stranách politického spektra zřejmě silně uvažují o tom, že by s odebráním těchto ochran Facebooku a Instagramu pokročili.

Haugenová povzbudila zákonodárce, aby na této věci zapracovali, ale zdůraznila, že problémy platforem nelze vyřešit pouze reformou oddílu 230.

„Firma s tak děsivým vlivem na tolik lidí potřebuje skutečný dohled,“ řekla.

Haugenová uzavřela: „Kongres může změnit pravidla, podle kterých Facebook hraje, a zastavit tak mnohé škody, které nyní způsobuje. Nyní známe pravdu o ničivém vlivu Facebooku … musíme jednat hned. Žádám vás, naše zvolené zástupce, abyste jednali.“

Kromě úpravy oddílu 230 byly předloženy i další návrhy.

Blackburnová uvedla, že ochrana soukromí ji zajímá již od doby, kdy byla ve Sněmovně reprezentantů, kde podle svých slov předložila federální zákony o ochraně soukromí.

Blackburnová navíc uvedla, že Facebook může jednat v rozporu s platnými federálními zákony, včetně zákona o ochraně soukromí dětí. Uvedla, že by se Kongres měl zabývat tím, zda k takovému porušování dochází.

„Myslím, že to bude tento Kongres a tento podvýbor, kdo povede cestu k ochraně soukromí [a] dat na internetu,“ vyslovila svůj názor.

Blackburnová také přitakala Klobucharové, která je dlouholetou zastánkyní posílení a využívání antimonopolních zákonů. Republikánská senátorka z Tennessee naznačila, že s těmito názory souhlasí, a naznačila, že antimonopolní zákony mohou být využity ve spojení s novými federálními právními předpisy o ochraně soukromí a reformou oddílu 230.

4. Demokraté a republikáni se rozcházejí v názorech na konkrétní problémy

Navzdory shodnému stanovisku, že je nutné hledat řešení, nejsou demokraté a republikáni zcela jednotní v názoru na konkrétní povahu problémů.

Rozdíly v názorech obou stran na giganty sociálních médií, jako jsou Facebook a Twitter, jsou patrné již dlouho.

Republikáni a republikánsky orientovaní konzervativci již léta tvrdí, že jejich hlasy jsou těmito společnostmi nespravedlivě cenzurovány. Tato cenzura má pro kritiky mnoho podob, včetně přímého zákazu účtu, mazání tweetů nebo příspěvků nebo „stínového zákazu“ (tzv. shadow ban) účtu, což znamená, že účet není zakázán, ale jeho příspěvky se zobrazují pouze sledujícím, což brzdí růst účtu.

Tyto obavy vzrostly až poté, co byl Donald Trump, ještě jako úřadující prezident USA, z Twitteru odstraněn. Dokonce i někteří kritici bývalého prezidenta, jako například progresivní senátor Bernie Sanders, uvedli, že se jim tento krok nelíbí.

Demokraté naopak zdůrazňovali roli platforem v šíření údajných dezinformací. Podle nich tyto platformy neudělaly dost pro potírání takových dezinformací. Tito kritici také tvrdí, že laxnost sociálních médií přispěla k protestu „Stop the Steal“ z 6. ledna, během něhož malý počet lidí z řad protestujících vnikl do budovy amerického Kapitolu.

Tyto rozdílné přístupy k problémům se naplno projevily během úterního slyšení.

Klobucharová se nejsilněji zastala demokratických kritiků, když uvedla, že Facebook zjistil, že jeho algoritmy „[podporují] polarizaci, dezinformace a nenávist“, ale že společnost „umožnila, aby 99 procent násilného obsahu zůstalo na jejich platformě bez kontroly, včetně přípravy povstání z 6. ledna“.

Republikánský senátor Ted Cruz během svých otázek na Haugenovou uvedl, že Facebook a další platformy sociálních médií prokázaly „vzorec zapojení se do politické cenzury“.

I přes všeobecný pocit, že je třeba jednat, slyšení ukázalo, že pochopení podstaty problémů Facebooku republikány a demokraty nadále rozděluje.

5. Haugenová: Nerozbíjejte Facebook pomocí antimonopolních opatření

Během další části slyšení se republikánský senátor Todd Young Haugenové zeptal, zda by rozbití klíčového hráče mezi sociálními médii vyřešilo problémy, o nichž se během slyšení hovořilo.

Zatímco Blackburnová a Klobucharová tuto myšlenku podpořily, Haugenová uvedla, že s žádným takovým opatřením nesouhlasí.

Haugenová pohotově odpověděla: „Ve skutečnosti jsem proti rozbití Facebooku.“ Vysvětlila, že takové antimonopolní opatření by neřešilo základní problémy, které podle ní spočívají v umělé inteligenci používané k pohánění výkonného algoritmu Facebooku.

Poté mírně odbočila od tématu: „Facebook je internetem pro spoustu lidí na světě,“ a jako příklad uvedla zejména chudší oblasti Afriky. „Když jedete do Afriky, internet je tam Facebook.“

Pokud by došlo k rozdělení Instagramu a Facebooku, což bylo hlavním smyslem požadavků na antimonopolní opatření, Haugenová uvedla, že „je pravděpodobné, že většina reklamních dolarů by šla na Instagram“.

„Facebook bude stále tím Frankensteinem, který mění životy po celém světě, jen teď nebudou peníze na jeho financování.“

6. Facebook požaduje nová „standardní pravidla“

Facebook po výpovědi Haugenové okamžitě zareagoval. V reakci na senátní slyšení společnost naznačila, že důvěryhodnost Haugenové je zpochybněna, a uvedla, že je „bývalou produktovou manažerkou Facebooku, která pro společnost pracovala méně než dva roky, neměla žádné přímé podřízené a nikdy se nezúčastnila schůzky s vedoucími pracovníky s rozhodovací pravomocí“.

Odpověď Leny Pietschové, ředitelky pro politickou komunikaci společnosti, dále pokračovala těmito slovy: „Nesouhlasíme s její charakteristikou mnoha problémů, o kterých vypovídala. Přesto se shodujeme v jednom: je načase začít vytvářet standardní pravidla pro internet.“

Reakce společnosti odrážela Zuckerbergova předchozí prohlášení, která vyjadřovala, že je otevřený opatřením vlády k regulaci své platformy.

Krátká odpověď končí slovy: „Pravidla pro internet nebyla aktualizována již 25 let a namísto očekávání, že naše odvětví bude činit rozhodnutí o společenských otázkách, která přísluší zákonodárcům, je načase, aby jednal Kongres.“

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.