PR článek

22. 12. 2021

Pojem průmyslové automatizace se v oblasti hospodářství a ekonomie, zejména v ohledu na výrobní závody používá v posledních deseti letech neustále. V poslední době pak především z pohledu jeho dostupnosti i pro malé a střední podniky, protože investice tímto směrem nebyla nikdy výhodnější.

Po výrazných propadech se čeká ekonomický růst

Pro poslední dva roky byl charakteristickým problémem nedostatek materiálu, ale i pracovních sil, což vedlo v řadě podniků ke zpožděním v dodávkách a k jejich destabilizaci nejen v očích odběratelů, ale i zaměstnanců. To už by mělo naštěstí končit, ale každý bude muset pořádně zabrat, tak proč si nenechat trochu pomoci od moderních technologií?

Odpovědí na mnohé problémy by mohl být třeba kolaborativní robot, jenž dokáže vypomoci v řadě odvětví a na různých provozech. Výhody kobotů, jak se kolaborativním robotům říká, oceňuje stále více podniků.

Kolaborativní robot je parťákem a ne konkurentem

Před nákupem kolaborativních robotů se řada firem bála, jaký signál tím vyšle svým zaměstnancům. Důležité však je, že kolaborativní roboti to nezvládnou sami a budou tak vašim lidem spolehlivými parťáky, se kterými mohou v souhře pracovat. Po implementaci kolaborativních robotů do výrobního procesu nedocházelo k propouštění, ale k navyšování výrobních kapacit, ke snížení prostojů, a hlavně k výraznému poklesu pracovních úrazů.

Právě nebezpečné úkony nebo práci v zdraví nepříznivých podmínkách koboti hravě zastanou a nehrozí jim žádné poškození. Vaši lidé už tak nebudou muset vykonávat práci, která nerovnoměrně zatěžuje pohybový aparát či se často zraní, protože se jedná o špatně dostupná místa. Nemusí již pracovat v příliš vysokém chladu nebo naopak horku. To vše kolaborativní roboti hravě zvládnou.

Díky unikátní konstrukci ve formě robotických ramen mají široký rozsah pohybu, kterého by člověk nikdy nemohl dosáhnout. Navíc jim nevadí neustále opakování té stejné činnosti. Vašim lidem pak můžete svěřit kreativnější či proměnlivější činnosti.

Kde všude může kolaborativní robot pomoci?

Ačkoli se původně s koboty počítalo zejména k výrobním linkám, idea byla naprosto jinde. Naštěstí se jí daří následovat a dnes tak najdete uplatnění kolaborativních robotů napříč všemi odvětvími.

Díky jejich přesnosti se mohou používat v elektrotechnice, automotive, farmacii či potravinářství. Síla, kterou jsou schopni vyvinout se hodí v metalurgii a těžkém průmyslu. Odolnost vůči rozličným teplotám je pak skvělá třeba pro masokombináty. Ladnost a plynulost pohybů kobotů se pak osvědčila i na expedicích s křehkým artiklem.

Unikátní povrchová úprava pak zamezuje usazování prachu a nečistot na kobotech a jsou tak vhodní i do prostředí, kde není tolerováno ani smítko prachu.

Jak je to s jeho flexibilitou?

Výše uvedeným však výhody kobotů nekončí. V současné době už nemusí být robot v průmyslu synonymem velkého kolosu v ohrádce. Právě naopak všechny praktické funkce včetně řady bezpečnostních systému se podařilo implementovat do opravdu malých rozměrů, které nepřímo zaručují i jistou flexibilitu.

Kobota tak zvládnete poměrně rychle demontovat a přestěhovat na jiný provoz ve výrobě, pokud to bude potřeba. Pro jeho přenastavení už navíc nepotřebujete služby programátora, protože je jeho obsluha intuitivní. Tím minimalizujete jakékoli prostoje a kobot je vždy připraven tam, kde ho aktuálně potřebujete.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“