Brandon LaGreca

17. 1. 2022

Na severní polokouli právě zažíváme nejchladnější a nejtemnější období roku. Po vánočním veselí a setkávání s blízkými nás čeká bolestivé uvědomění, že odchod zimního slunovratu ke konci prosince znamená, že nás čeká ještě hodně dlouhá zima.

Vážným projevem zimní melancholie je sezónní afektivní porucha (SAD), ale existují i daleko méně závažnější projevy chladu a tmy. V Dánsku se koncept životního stylu hygge zaměřuje na to, aby do domovů vnesl teplo a útulnost prostřednictvím světla svíček, veselé společnosti a aktivit v interiéru. U nás sice něco takového nemáme, ale i my můžeme využít několik strategií přístupných každému.

Světlo

První z nich je přinést si do domu světlo v jeho mnoha obměnách, ať už jako světlo svíček, ohně z krbu nebo plynu. Světlo a teplo ohně může spálit zimní splíny.

Když nemáte možnost ohně, poblikávající LED osvětlení poskytuje překvapivou dávku útulnosti. Nejsem si jistý, zda náš mozek dokáže rozlišit rozdíl, tedy až na absenci produkovaného tepla.

Další možností je rozvěsit vánoční osvětlení do interiéru a používat je celoročně. U nás doma jsme do ložnic a na chodbu mezi nimi nainstalovali oranžová a červená světla. Poskytují jemnou záři, tak akorát pro ukládání se k spánku. Teplé barvy simulují světlo ohně a nenarušují noční vzestup melatoninu. Jasné bílé světlo ze stropního osvětlení a z obrazovek elektronických zařízení organismus stimuluje a může narušovat zdravý spánkový rytmus.

To neznamená, že jasné bílé světlo je nezdravé. Potřebujeme ho zdravou dávku ráno a přes poledne, aby se nastavil náš cirkadiánní rytmus a regulovaly se hormony, jako je kortizol. Ranní použití umělého jasného světla je oblíbenou strategií pro osoby trpící SAD.

Teplo

Další strategií je zvyšování tělesné teploty jako protiváha zimnímu chladu. Zevně aplikované teplo je lékařská terapie známá jako hypertermie a může mít mnoho podob, včetně horké koupele, vyhřívací podložky nebo sauny.

Ve staré Číně praktikující tradiční čínské medicíny sbírali, zpracovávali a lisovali vlákno z rostliny pelyněk černobýl, které zapalovali a vypalovali nad oblastmi těla, aby je zahřáli. Tato praktika je známa pod pojmem moxování a provádí se na velkých plochách zapálenými hrstmi pelyňku nebo na konkrétních akupunkturních bodech lisovanými kousky byliny.

Moxování je účinné, ale jde z něj kouř. Tepelné lampy nebo nahřívací polštářky nabízejí pohodlnější řešení, ale ne bez kompromisu. Nevydávají sice kouř, ale mohou vydávat škodlivé elektromagnetické pole. Lepší je použít láhev s horkou vodou nebo nahřát tepelnou lampu či polštářek a poté je před přiložením na tělo odpojit od sítě.

K prohřátí těla skvěle poslouží také horká koupel, do které můžete přidat terapeutické koupelové soli nebo oleje. Skvělým doplňkem je jedlá soda a epsomské soli (síran hořečnatý). Jedlá soda energeticky čistí a dodává vodě v koupeli zásaditý charakter; doporučuji použít 1 hrnek. Epsomské soli poskytují solidní dávku minerálů. Do horké vody ve vaně přidávám 2 hrnky a pak ve vodě strávím 20 minut.

Pot

Poslední strategií je pocení. Detoxikace je na prvním místě v seznamu přínosů pocení, přičemž výzkumy ukazují schopnost hypertermie uvolňovat toxické látky, jako jsou těžké kovy a farmaceutické přípravky.

Cvičení oživuje krevní oběh a vytváří dostatek tělesného tepla, které vyvolá pocení i při nižších teplotách. Horké koupele také způsobují pocení, i když ve vodě to těžko rozeznáte. Krůpěje potu na čele při koupeli a žízeň po ní naznačují, že se vám dostává dalšího prospěchu z pocení.

Nejúčinnější metodou vyvolání pocení je sauna. Existuje mnoho typů, od tradičních finských saun a indiánských potních chýší až po parní lázně a moderní infrasauny. Všechny fungují, takže obecně doporučuji používat to, co je dostupné. Všechny při vhodném použití způsobí výrazné pocení.

sauna
Sauna je skvělým způsobem, jak ze sebe dostat toxiny a příjemně se unavit. (Pixabay)

Pokud máte ve vašem místním aqua centru kromě sauny i bazén, běžte si nejdříve zaplavat a pak už můžete jít relaxovat do sauny, ideálně i s přáteli. Udělejte si z toho každotýdenní rituál, na který se budete těšit.

Pokud uvažujete o koupi sauny pro domácí použití, infrasauna má navíc výhodu větší hloubky pronikání do tkáně, což urychluje detoxikaci. Infrasauny generují teplo prostřednictvím blízké, střední nebo vzdálené infračervené vlnové délky, přičemž ty nejlepší poskytují všechny tři v tzv. plném infračerveném spektru.

Závěrem

LED žárovky skvěle fungují pro zútulnění domova, přičemž svíčky a krbové ohně jsou starou metodou léčby zimního splínu. Zkombinujte tradiční přístup s plnospektrálním světlem a teplem ze saun a nemusíte tuto zimu trpět chladem a tmou. Využijte jednu nebo více z těchto strategií a budete vyzařovat vlastní světlo na všechny kolem sebe.

Brandon LaGreca, LAc, MAcOM, je certifikovaný akupunkturista v americkém státě Wisconsin. Je autorem knihy „Rakovina a EMF záření: Jak se chránit před tichým karcinogenem elektrického znečištění“ a „Rakovina, stres a myšlení: Jak soustředit mysl na posílení léčby a odolnost“. O své myšlenky se dělí na blogu Empowered Patient Blog. Zdroj.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.