PR článek

1. 3. 2022

Uvažujete o novém bazénu nebo zvažujete rekonstrukci starého?

Pak se sami sebe nejdříve zeptejte, proč jej vlastně chcete a potřebujete a co vám jeho pořízení přinese a co „odnese“. Pořízení bazénu a starost o něj není to samé jako pořízení auta, i když by se v mnoha ohledech našly společné znaky. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že bazén je zpravidla stavbou trvalou a má své pevné místo u domu. Pokud již bazén máte, jen je technicky a morálně zastaralý, neznamená to, že jediným řešením je jeho demolice a následné pořízení zcela nového bazénu, i když přiznávám, že někdy jde o řešení výhodnější.

Pokud vlastníte starý bazén, jistě jste si k němu vybudovali nějaké ty chodníčky, terasu či zahradní kuchyňku a spoustu jiných věcí a zařízení, které vám stále slouží. Jsou to vlastně vaše „vychytávky“, jejichž potřeba „tak nějak“ vznikla časem podle toho, jak moc se bazén stal součástí vašeho rodinného života.

A pokud jste ve stádiu, kdy převažují spíše starosti než radosti, nastal čas pro jeho rekonstrukci.

Tady vám můžeme pomoci díky našim zkušenostem nejen z oboru staveb bazénů, ale i stavebnictví všeobecně a tak trochu, řečeno s nadsázkou, i práce designéra nebo zahradního architekta, chcete-li. V naší firmě Bazény Manthee jsme toho za těch 25 let již viděli a zažili docela mnoho.

Některá řešení se stala inspirací a jiná varováním. Díky tomu vám můžeme vnuknout řešení, které by vás standardně ani nenapadlo, a někdy ani nemůžete vědět, co vše se dá vyřešit. Holt každé řemeslo má své.

Naší specializací jsou svářečské práce z PVC fóliemi 1,5 a 2 mm silnými, stále častěji používanými pro nové bazény, ale zcela určitě nejvhodnějšími právě pro rekonstrukce díky jejich pevnosti a pružnosti. Vlastně vznikne jakýsi vak, který drží vodu v tělese bazénu, a přitom až tak nezáleží na tom, jestli jsou např. beton nebo kachličky popraskané nebo vám díky rzi u plechových bazénů, stále fungujících tzv. vítkovických skruží, uniká voda nebo vás rozčiluje jejich neustálé natírání drahými barvami.

(www.facebook.com/bazenymanthee)

I po rekonstrukci bazénu zůstávají vaše „vychytávky“

K rekonstrukci  zákonitě patří i jeho modernizace. Zejména zkvalitnění filtrace, např. doplněním spodní vpustě se ve vodě lépe promíchává nejen použitá desinfekce, ale i její teplota. Uvádí se zlepšení kvality filtrace až o 30 % a lze i razantně omezit usazování nečistot na dně např. úpravou spádování dna. A to nebudeme rozebírat skutečnost, že mnoho starých bazénů nemá filtraci žádnou, nemají žádné prostupy na trysky, sání hladinové ani již zmíněné sání dnem, nemají hladké povrchy často jen barvou natřených betonových stěn, na kterých se pak drží kdejaká nečistota, ať už řasa nebo barevné vápenaté usazeniny. Voda se pak těžce udržuje, je studená a často „někde“ mizí. Tohle vám pohodu a radost z užívání určitě nepřináší. Všech těchto nedostatků vás rádi zbavíme. Přitom u rekonstrukce se zpravidla nenadělá takový nepořádek, jako u stavby bazénu nového. A navíc vám zůstanou všechny vaše „vychytávky“.  

Světelné obohacení bazénu

Další zhodnocení vám může dodat např. doplnění bazénu o pohodlné schodiště s odpočívacími lavicemi, které si můžete nechat vybavit např. i bublinkovou masáží jako bývají např. ve vířivkách. Také výměna nebo doplnění podvodního nízkowatového LED osvětlení, často v provedení mnohabarevného světla s různými proměnnými programy, vám může vykouzlit úsměv na tváři. Je to taková třešnička na dortu u rekonstrukce. Když si představíte např. zasněženou zahradu a zamrzlý bazén, který hraje duhovými barvami v bílém sněhu během zimních večerů, uvědomíte si, že barevná LED světla vám mohou sloužit a být nádhernou dekorací po celý rok.

Na závěr také ekologická řešení

A na závěr bych zde rád apeloval i na ekologii, o které se dnes tak často diskutuje. A oprávněně. Vždyť jde o zachování prostředí pro nás a naše děti a jejich děti atd. Takže citlivý a rozumný přístup k provozu bazénu neuškodí. Dnes  se často zdůrazňuje i všeobecně velká spotřeba vody pro bazény, ale zde bych poukázal spíše na jeho nevhodné provozování, protože bazény nám spíše vodu šetří. Obecně totiž platí, že čím starší voda v bazénech, tím snadnější údržba. Voda je totiž tzv. mrtvá – zbavená minerálů a jiných látek, které podporují rozvoj řas. Takže každoroční vypouštění vody je nesmysl a navíc nás to také něco stojí.

Staré přísloví z Východu napovídá, že „stojatá voda zahnívá“, což nám dává jasně najevo, že pokud je filtrace dostatečně dlouho v provozu, voda „teče“ jako v řece, nebudou se tak snadno tvořit řasy. Aby řasy přece jen nevznikaly, používá se bazénová chemie k sterilizaci vody. A také často tzv. slaná voda, což je vlastně „nejchlórovatější“ chlór, jaký můžeme pro bazény využít. V žádném případě se nejedná o bezchlórovou údržbu vody bezpečnou pro naše děti apod., jak to často lživě uvádějí i někteří prodejci a bazénové firmy.

Naopak naše legislativa zařadila sůl mezi jedy a nakládání se slanou vodou podléhá docela přísným požadavkům vyhlášky. To, že se nedodržuje a stát je k tomuto benevolentní, je pro pořizovatele a uživatele výhodou, bohužel pro budoucnost Země a ekologii pohromou. Když si představím, kolik tun soli se ročně vypouští do spodních vod! Pohromou to může být i pro vás v případě, že použijete technologii vytváření chlóru formou elektrolýzy ze slané vody u bazénů sklolaminátových a nerezových, které trpí volným chlórem velice intenzivně. Může se stát, že již ve druhém roce provozu odhalíte na stěnách sklolaminátových bazénů tzv. osmózu do vláken, což jsou puchýřky v laku s kapilárními trhlinkami, kterými proniká voda až na vlákno. Totální destrukce je pak otázkou času.

(www.facebook.com/bazenymanthee)

Šetrnější způsoby dezinfekce vody

U nerezových bazénů dochází k destrukci plošně. Proto se u bazénů se slanou vodou mají správně používat i titanové šrouby, a nejen výměníky tepla, u kterých je tato skutečnost již akceptována, i když je jejich cena cca 4x vyšší. Celkově bych řekl, že se vám životnost bazénu jako celku při používání elektrolýzy solanky razantně sníží, odhadl bych na polovinu. Nezbývá mně než vám ironicky poděkovat za pracovní náplň, protože brzy budete potřebovat naše služby😊.

Proto doporučuji šetrnější způsoby dezinfekce jako je UV-C záření nebo např. ozonizace ( i když materiály přivádějící ozón trpí tak intenzivně, že zpravidla nevydrží déle než dvě sezóny – přesto se ozón po 45 minutách rozpadá na kyslík a obohacuje tak vodu na tzv.“živou“, která má blahodárné účinky na organizmus, a proto se tato technologie používá i v lázních, zejména na pohybový aparát).

A bude-li mít váš bazén nádherně čistou vodu, budou „zapnuty všechny funkce spokojenosti“, bude to pro nás tou největší nefinanční odměnou za provedenou rekonstrukci. Prostě budeme mít dobrý pocit z toho, že jsme opět zachránili jeden starý bazén.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."