Isabel van Brugen

26. 4. 2022

Podle nové zprávy Media Research Center (MRC) velké technologické platformy za poslední dva roky více než 600krát cenzurovaly příspěvky kritizující amerického prezidenta Joea Bidena.

Media Research Center, americká skupina pro analýzu obsahu a sledování médií se sídlem ve Virginii, prostřednictvím své databáze CensorTrack zjistila, že v období od března 2020 do března 2022 platformy sociálních médií, včetně Facebooku, Twitteru a Instagramu, smazaly nebo cenzurovaly 646 účtů nebo příspěvků, které kritizovaly prezidenta.

Z více než 600 případů se 140 příspěvků cenzurovaných velkými technologiemi týkalo zpráv deníku New York Post o prezidentově synovi Hunteru Bidenovi a jeho údajně zkorumpovaných zahraničních obchodních transakcích.

Poté, co deník New York Post informoval o e-mailech a dalších materiálech z notebooku, který pravděpodobně vlastnil Bidenův syn, Twitter zablokoval šíření této zprávy, zatímco jiné zpravodajské kanály zpochybnily pravdivost vývoje událostí.

Zpráva MRC také zjistila, že bylo zcenzurováno 232 příspěvků, které se zmiňovaly o Bidenově chování k ženám a dětem.

V jednom z příkladů byl údajně smazán příspěvek na Facebooku, který tvrdil, že ukazuje snímky Bidenova polibku na rty jeho dospělé vnučky během zastávky kampaně v Iowě v únoru 2020 s popiskem „Najděte si někoho, kdo vás políbí tak, jako Joe Biden líbá svou vnučku“. Příspěvek byl smazán, protože údajně porušuje komunitní standardy platformy týkající se „nahoty nebo sexuální aktivity“.

V jiném případě zpravodajský server Breaking 911 na Instagramu citoval prezidenta, který hovořil o vakcínách proti covidu-19: „Svoboda! … Mám svobodu vás zabít svým covidem. Ne, chci říct, no tak! Svoboda?!“

Tento příspěvek byl údajně přesunut kvůli propagaci „násilí a podněcování (k násilí)“.

„MRC Free Speech America ve své databázi CensorTrack zaznamenala 646 případů probidenovské cenzury. … Součet zahrnoval případy od Bidenovy prezidentské kandidatury až po současnost,“ uvedla MRC. „Nejhorší případy cenzury se týkaly platforem, které se zaměřily na každého, kdo se odvážil mluvit o jakémkoli tématu souvisejícím s šokující zprávou o Hunteru Bidenovi v New York Post.“

„The Post vyšetřoval Huntera Bidena a údajně zkorumpované zahraniční obchodní transakce rodiny Bidenových. Zrušení této zprávy ze strany Big Tech pomohlo vychýlit volby v roce 2020 v Bidenův prospěch,“ dodala MRC.

Deník The Epoch Times se obrátil na společnosti Facebook a Twitter s žádostí o komentář.

Zpráva přichází v době, kdy generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk v pondělí uzavřel dohodu o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů v hotovosti. Musk, který sám sebe označuje za absolutistu v otázkách svobody slova, kritizoval způsob moderování příspěvků na Twitteru.

„Svoboda projevu je základem fungující demokracie a Twitter je digitální náměstí, kde se diskutuje o věcech, které jsou životně důležité pro budoucnost lidstva,“ uvedl Musk v prohlášení.

Na této zprávě se podílela agentura Reuters.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“