Zdenka Danková

5. 5. 2022

Rusalka ve Státní opeře v Praze má svůj původ v H. Ch. Andersenovi

Rusalka, celosvětově nejznámější česká opera, je vrcholným dílem skladatele Antonína Dvořáka, okouzlujícím obecenstvo již od své světové premiéry v roce 1901. Dva umělecky si blízcí lidé, skladatel Antonín Dvořák a básník Jaroslav Kvapil, vytvořili magický příběh o nenaplněné lásce vodní víly Rusalky.

Jde o pohádku nebo o pohanský mýtus? Děj příběhu Rusalky se odehrává jako lyrická pohádka ve fantastickém světě, kde žijí vodník, víly, princ, čarodějnice. Pohádka začíná romanticky, v krásném lesním tichu tančí lesní žínky, zpívají a škádlí vodníka. Zatímco lesní žínky jsou duchové stromů, vodní žínky žijí ve vodě jako vodní víly.

Pohádková atmosféra inspirovala skladatele k vytvoření osobité, impresionistické hudby, plné melodické fantazie a mistrovské instrumentace, k sugestivnímu hudebnímu vyjádření hry vln i odlesku měsíčního svitu na jezerní hladině i neopakovatelného kouzla pohádkového snu.

Jaroslav Kvapil mu poskytl vynikající básnické libreto inspirované Andersenovou Malou mořskou vílou. Na jejím základě napsal český básník Jaroslav Kvapil jedno z nejpoetičtějších operních libret vůbec. Díky němu Dvořákova tvůrčí genialita dosáhla svého vrcholu.

V opeře se s Rusalkou do světa lidí vydává dramatik Ondřej Hučín, režii převzal Zdeněk Troška, filmový tvůrce pohádek.

Kateřina Kněžíková jako Rusalka a Roman Vocel jako Vodník. (Zdeněk Sokol | narodni-divadlo.cz)

„Vlastně je to velice moderní, impresionistická pohádka,“ říká Hučín.

V Troškově režii jsou použity promítané kulisy, diváci tak mají dojem, že se ocitají v jakémsi vodním akváriu, spolu s pohádkovými bytostmi.

V Dvořákově hudbě je obsažena touha, poklidnost, oddanost, noblesa – i divoké víření tance, neklid a napětí. Horor, pláč, ztišená bolest. Humor i extáze – gradace, uvádí dramaturg Hučín.

Rusalka, vodní víla, se osudově zamiluje do prince ze světa lidí. Pokud chce Rusalka získat lidskou duši pro svou lásku, neuposlechne varování Vodníkovo a vydá se k Ježibabě, podobně jako malá mořská víla. A přijde o hlas.

Pokud se jí beze slov nepodaří získat princovu lásku, potom bude vyvržena jak ze světa víl, tak i ze světa lidí. A ona to ví. Stane se bludičkou.

Inscenace Rusalky v režii populárního filmového tvůrce pohádek Zdeňka Trošky se od své premiéry v roce 2005 zařadila k nejúspěšnějším titulům Státní opery.

Richard Samek obdržel za roli Prince užší nominaci na Cenu Thálie 2020.

Scéna z opery Rusalka. (Zdeněk Sokol | narodni-divadlo.cz)

Nastudování: V češtině, anglické, české titulky

Sbor Státní opery
Orchestr Státní opery

Vstupenky je možno koupit na termíny: 5. 5., 13. 5., 18. 5., 24. 5., 29. 5. – vždy od 19 hodin.

Více na: www.narodni-divadlo.cz

Čtěte také: Recenze opery: Rusalka – neopakovatelné kouzlo pohádkového snu

Rusalka, Alžběta Vomáčková jako Třetí žínka. (Zdeněk Sokol | narodni-divadlo.cz)

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“