Zdenka Danková

14. 6. 2022

V ČR se zdražuje, údajně nejvíce ze všech evropských států. Vyšší ceny se nevyhýbají ani oděvům. Nákup z druhé ruky zažívá nový boom – kvůli všeobecnému zdražování se po secondhandu ohlížejí i ti, kteří jej dříve považovali za zálibu ekologicky smýšlejících jedinců. Přichází doba, kdy přehodnocujeme, co si ještě můžeme dovolit – a od čeho už nastal čas odstoupit.

Kouzlo a výhody secondhandu popisuje Kristýna Hladíková z největšího knižního secondhandu Knihobot:

„Jednou z motivací jsou pro mnoho lidí peníze. Nákupem zboží z druhé ruky ušetříte desítky procent z původní ceny a často získáte kvalitní věci, které byste si jinak nemohli pořídit.“ 

A naopak, prodejem pro vás již nepotřebných věcí můžete ještě něco vydělat.

V této době již mnozí přehodnocují svou finanční situaci a řada z nás přemýšlí, jak by nám věci, které doma dosud ležely ladem, mohly něco přivydělat. Sice na nich nezbohatneme, ale pomůžeme jak své peněžence, tak i přírodě. Protože recyklační proces je zároveň šetrný i ekologický.

Podle Hladíkové zákazníci velmi oceňují i jednoduchost nákupu. Lidé preferují ty online platformy, kde za ně komunikaci se zájemcem vyřeší třetí strana, a jim odpadne složitá komunikace se zájemci. Nakupování secondhand věcí je tak stejně jednoduché, jako na jakémkoliv e-shopu.

Při nákupu věcí z druhé ruky kupujte u ověřených prodejců, čtěte recenze. Podvodníci se bohužel nevyhýbají ani secondhandu.

Téma opětovného využití se poslední roky skloňuje čím dál častěji a nyní si je vzaly za své i velké firmy s nabídkou  tzv. „preowned“ oblečení v oděvním průmyslu. Nábytkářský obchod také nezůstává pozadu.

I věci z druhé ruky můžete vrátit! Pokud nakupujete na e-shopech, které prodávají věci z druhé ruky, máte ze zákona právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy.

Samet, kašmír, hedvábí

Lidé jsou rádi, když věc udělá radost někomu dalšímu, a namísto aby skončila v koši, ještě dále slouží. 

Nejznámějším zbožím „z druhé ruky“ je oblečení. Vytříděním šatníku můžeme doplnit svou peněženku. Dá se prodat téměř cokoliv.

Začněme u nákupu – vyplatí se nakupovat kousky z kvalitních materiálů – bavlny, vlny, kašmíru, hedvábí.

Lépe je vyhnout se fast fashion módě, která nevydrží moc  dlouho.

Pokud chcete pár kousků prodat, nejvíce vyděláte na těch, které jsou nepoškozené a z kvalitních materiálů. Samozřejmostí je dodat vše vyprané a čisté. Nebojte se vytáhnout ani starší retro kousky, které se znovu vrací do módy. Využít můžete různé platformy na netu, které se tímto použitým zbožím zabývají.

Oblečení třiďte pravidelně a prodávejte sezónně. Kozačky v létě se prodávají těžko.

Přetížená knihovna

Zbavte se tíhy přebytečných knih, vraťte je do oběhu. (knihobot.cz)

Vaše dávno přečtené knihy ležící ladem v knihovně mohou být skrytým bohatstvím: zkuste si prohlédnout, za kolik se v knihobotu.cz prodávají např. Letopisy Narnie, knihy Jiřího Kulhánka nebo Harry Potter a kámen mudrců, ruské pohádky Krása nesmírná. Když nabídnete knihy v dobrém stavu, můžete ji odnést do antikvariátu anebo poslat do internetového e-shopu.

Knížky nikdy nedávejte do krabic a mimo knihovnu. Plesnivé a poničené už těžko prodáte.

Elektronika také v kurzu

Použitá elektronika je nyní také v kurzu. Leží vám doma nevyužitá sluchátka, kabel nebo starší telefon? Elektronika je zboží, které si v rámci secondhandu drží stále své místo. S tlačítkovým telefonem nečekejte zázraky, ale pokud máte starší model iPhone, úspěšný prodej máte zajištěn.

Retro se vrací do obliby

Retro se vrací do módy – kupodivu takové retro skleničky Brusel, židle od Šumana nebo lampy Thonet jsou opět v kurzu. Pokud najdete a vybavíte si odbyt, mohou na vás čekat docela slušné peníze. Zkuste zapátrat v domově, na půdě – třeba najdete skrytý přivýdělek.

S použitím TZ knihobot.cz 

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).