Kevin Stocklin

6. 7. 2022

Zatímco předpovědi letošních voleb v USA hovoří o očekávané „červené vlně“, kdy by si republikáni měli zajistit většinu v Kongresu, v oblasti byznysu se takováto vlna zvedá již několik let. Firmy se ve stále větších počtech stěhují z „modrých“, demokratických států, do států „červených“ ovládaných republikány.

Vypadá to, že v důsledku politického rozdělení se Spojené státy nyní dělí na prosperující státy s vysokým růstem a státy, které trpí chronickým úpadkem. Státy vedené demokraty však věří, že jejich potratová politika by nyní mohla být klíčovým faktorem, který přiláká podniky zpět.

Společnosti Caterpillar a Citadel, které v červnu oznámily odchod ze státu Illinois, jsou jen posledními firmami, které opouštějí státy s vysokými daněmi a regulacemi. Tesla, Hewlett-Packard, Oracle a Remington jsou také mezi stovkami společností, které se stěhují z Kalifornie, Illinois, New Yorku a New Jersey do míst příznivých pro podnikání, jako jsou Texas, Florida, Arizona a Tennessee.

„Probíhá velké stěhování a očekávám, že se bude zrychlovat,“ řekl deníku The Epoch Times Glen Hamer, prezident Texaské asociace podnikatelů. „Když se stěhují Caterpillars a Elon Musk, je to reklama pro celou zemi a celý svět.“

Podle průzkumu provedeného v roce 2022 mezi 700 generálními řediteli jsou nejlepšími státy pro podnikání Texas, Florida, Tennessee, Arizona a Severní Karolína. Nejhoršími státy pro podnikání byly označeny Kalifornie, New York, Illinois, New Jersey a Washington.

Dokonce i takové společnosti jako Apple, které nepřesunuly své sídlo do Texasu, se rozhodly zřídit zde svůj druhý největší kampus pro zaměstnance. Amazon si jako jedno ze svých hlavních center vybral Houston. Společnosti Ford, Volkswagen a Nissan si vybraly Tennessee jako místo pro stavbu nových velkých výrobních závodů. A v některých případech se na jih stěhují celá průmyslová odvětví, například střelné zbraně, která jsou v modrých státech terčem legislativy a žalob.

„Je to širší trend, který sledujeme posledních 15 let,“ uvedl pro deník The Epoch Times Lee Schalk, viceprezident pro politiku v American Legislative Exchange Council (ALEC). ALEC sleduje ekonomické trendy jednotlivých amerických států ve své výroční zprávě „Bohaté státy – chudé státy“.

„Do států jako New York, Kalifornie a New Jersey se firmy stěhovat nebudou. Budou se z těchto států stěhovat do sousedních států, kde je politika o něco lepší, nebo se budou ve velkém stěhovat do míst, jako je Texas, Florida nebo Severní Karolína,“ prohlásil Schalk.

„Texas byl jedním z prvních států, který obnovil všechna pracovní místa, o která přišel během pandemie. Nyní máme pracovní sílu, která je na historicky nejvyšší úrovni, a ekonomika je rozmanitá a silná. Ať už se jedná o energetiku, výrobu, zdravotnictví, technologie, finance, na co si vzpomenete, texaská ekonomika jede na plné obrátky,“ uvedl Hamer.

Podle něj do Texasu od roku 2015 přesídlilo 250 firem.

Odcházejí i lidé

Když pracovní místa odcházejí, lidé odcházejí s nimi. Podle amerického sčítání lidu ztratily demokraty řízené státy Kalifornie, New York, New Jersey, Michigan a Illinois v letech 2010 až 2019 dohromady 4 miliony osob. Státy s největším přílivem lidí byly ve stejném období Florida, Texas, Tennessee, Ohio a Arizona.

Státy dokázaly přilákat firmy snížením daní, omezením byrokracie a zavedením politiky práva na práci. V roce 2013 přijala Severní Karolína přelomový balíček daňových reforem, který snížil daně z příjmu právnických a fyzických osob. Daň z příjmu právnických osob tam nyní činí 2,5 % a během několika příštích let bude zcela zrušena.

Na rozdíl od očekávání, že státy snížením daní zkrachují, příliv firem a nových obyvatel často zvyšuje příjmy státu z daní z nemovitostí, daní z prodeje a daní z příjmu fyzických osob, a to i v případě, že jsou tato procenta snížena. Florida v roce 2020 přilákala 624 000 nových obyvatel a spolu s nimi více než 40 miliard dolarů příjmů, což se rovná odhadovaným 23,7 miliardám dolarů nových daňových příjmů. Florida se těšila dvě desetiletí čisté imigraci, což představuje celkový přírůstek příjmů ve výši 197 miliard USD.

Když se firmy stěhují, přinášejí s sebou i nehmotné výhody.

„Každá občanská organizace je ráda, když se dozví, že se do našeho státu stěhuje společnost jako je Caterpillar. Znamená to, že tito manažeři budou působit v nejrůznějších správních radách, místního muzea umění, opery nebo obchodní komory. Když společnosti přemístí své jednotlivce, hluboce se vžijí do komunity. Přispívají svým časem a prostředky k aktivitám, které činí komunitu živější,“ podotýká Hamer.

V případě států, které přicházejí o podniky a obyvatelstvo, je tomu naopak, což vytváří začarovaný kruh, kdy neustálé zvyšování daní nepřináší větší příjmy, protože daňová základna se vyčerpává a kvalita života se zhoršuje. Podle zprávy, kterou na základě údajů daňového úřadu vypracovala illinoiská organizace pro ekonomický výzkum Wirepoints, jsou náklady na ztrátu podniků a obyvatelstva pro státy, jako je Illinois, kde se počet obyvatel snižuje již 21 let v řadě, velmi vysoké.

„Illinois uvízl v bludné spirále, ze které se bez zásadní změny způsobu vládnutí nemůže dostat,“ uvádí se ve zprávě Wirepoints. „Strukturální reforma majetkových daní, snížení penzijního dluhu, snížení jednotek místní správy – to vše musí stát udělat, pokud chce přesvědčit obyvatele Illinois, aby zůstali, a přesvědčit další Američany, aby se přistěhovali.“

Pomohlo by také snížení násilné trestné činnosti. Zvyšující se kriminalita byla údajně jedním z mnoha faktorů, které vedly investiční společnost Citadel k rozhodnutí odejít z Chicaga do Miami. Ken Griffin, generální ředitel hedge fondu, přitom patřil k nejbohatším obyvatelům Illinois a věnoval více než 600 milionů dolarů na dobročinné účely v oblasti vzdělávání, kultury, zdravotnictví a občanské společnosti ve státě.

V poslední době se však zdá, že se modré státy probouzejí a hledají způsoby, jak zvýšit svou konkurenceschopnost.

Guvernér New Jersey Phil Murphy poslal osobní dopisy více než 50 společnostem v červených státech a vyzval je, aby přišly do New Jersey. Podobný pokus učinil i guvernér Connecticutu Ned Lamont. Tito guvernéři vyzdvihují jednu regulační výhodu, která jim podle jejich názoru poskytne náskok před konzervativními státy: jejich liberální politiku vůči potratům.

Murphyho dopis adresovaný společnostem v Georgii zní: „Zrušení práva ženy na tělesnou autonomii – a mrazivý účinek, který toto rozhodnutí bude mít na vaši schopnost přilákat a udržet si špičkové ženské talenty tím, že sídlíte ve státě, který odmítl uznat reprodukční svobodu žen – nelze ignorovat.“

Lamont zase uvedl ve videozáznamu: „Jsme stát přátelský k rodině, který respektuje ženy. Vím, že někteří z vás jsou ve státech jako Texas, které zakazují právo ženy na volbu. My jsme ho kodifikovali, chráníme právo ženy vybrat si… Kdokoli z vás, majitelů firem, kteří uvažují o nějakém kroku, ať mi zavolá. Rád si vás vyslechnu.“

Z originálního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil O.H.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).