Zdenka Danková

8. 7. 2022

Když si balíme kufr na dovolenou a chystáme se odjet na pár dní nebo týdnů, zvažujeme, co opravdu nutně potřebujeme a co můžeme s sebou oželet. Prozíraví cestující vždy zvažují dobré čtení. To znamená dobře vybrat knížku, která nás zabaví, a současně nezatíží naše zavazadlo. Jak při slunění na pláži, tak na letní večery nebo pro deštivá odpoledne – vždy nám vystačí kniha.

Tipy na opravdu „lehké“ dovolenkové čtení

Letní čtení přidává na váze do kufru, a tak váháme, co s sebou vzít. Třebaže tento problém některým vyřeší čtečky, jiným by potěšení z obracení listů chybělo.

Pár tipů na knihy, které se nepronesou – paperback versus pevné desky. Není bez důležitosti, že na váze můžeme ušetřit tím, že místo knihy v pevných deskách zvolíme tu v měkkých. Rozdíl mezi vydáními může být i 200 gramů.

„Např. pokud si sbalíte Tiché roky od Aleny Mornštajnové v klasických deskách, povezete 0,34 kg. Když sáhnete po paperbackovém vydání, bude to už jen 0,17 kg,“ radí knihobot.cz.

Zkušenost říká, že pevné desky knihu lépe chrání a jsou méně náchylné k poškození. Berete-li si však knihu někam na pěší túru, každý gram je znát. A podobně i pokud cestujete letadlem a musíte se vejít do stanoveného váhového limitu pro zavazadla.

Kateřinu Tučkovou nechte doma

Ať je příběh na tisíci stránkách sebelákavější, kilo papíru je kilo papíru. Téměř tolik váží nový román Kateřiny Tučkové Bílá voda. Jelikož je těžký i svým příběhem, sbalte do kufru raději jinou četbu. A i když jste optimisté, Klub nenapravitelných optimistů nechte také raději doma. Váží 900 gramů.

„Pozor dejte i na lesklý křídový papír. Zrádné v tom mohou být třeba časopisy. Stopadesátistránkový časopis váží 330 gramů, tedy tolik, co běžná kniha,“ upozorňuje Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu.

V pravém smyslu lehké knihy

Jaké knihy patří k těm lehčím? Ty, které mají kolem 200 gramů – tedy jako kdybyste si zabalili dvě tabulky čokolády. Z klasiky je to třeba Fulghumova kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce (140 g), nebo Camusův Cizinec (230 g). Z novinek můžete sáhnout po knize od Wojciecha Tochmana Kokrhání kohoutů, pláč psů (160 g) nebo Pánbůh zaplať od téhož autora.

Nezapomeňte sčítat gramy a listy

Úspěšně jste se vyhnuli bichlím a zabalili více menších knih? Dejte pozor, ať dohromady nakonec neváží víc, než čekáte. Průměrná kniha obsahuje  250–300 stran a váží půl kila. Doporučuje se vzít s sebou tenčí knihy dvě.

A pokud přihodíte i nějakou četbu pro děti, kilo překročíte, ani nevíte jak. Třeba dětmi tak oblíbená Prašina váží 330 gramů.

Ať už váhu svých zavazadel musíte řešit či nikoliv, pro zajímavost si vyvolenou knihu stejně zvažte. Alespoň se budete moci pochlubit tím, jakou vahou při četbě vaše ruce denně posilujete.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."