Juraj Skovajsa

12. 8. 2022

Aktualizováno 12. 8. o informaci týkající se bezpečnostních kamer.

Ve svém proslovu oznámil ve čtvrtek americký ministr spravedlnosti Merrick Garland, že ministerstvo požádalo federální soud o zveřejnění důvodu razie v Trumpově rezidenci. Zároveň sdělil, že razii schválil on sám.

Jde o první oficiální veřejné prohlášení týkající se události z 8. srpna, kdy do Mar-a-Lago, rezidence Donalda Trumpa na floridské Palm Beach, dorazilo několik desítek agentů FBI, kteří dle přítomných prohledávali rezidenci 10 hodin bez připuštění svědků a s požadavkem na vypnutí bezpečnostních kamer (ke kterému ale fakticky nedošlo).

Dle Trumpovy právní zástupkyně zřejmě hledali důvěrné dokumenty a záznamy z doby, kdy Trump působil ve funkci prezidenta. Pokud by šlo o tento důvod, šlo by dle některých lidí z řad agentů FBI či žalobců o nepřiměřený nebo možná i nezákonný akt.

Po tlaku ze strany republikánských zákonodárců a žádostí o odpečetění od Judicial Watch (a dalších) nařídil ve středu federální soudce Reinhart ministerstvu spravedlnosti, aby do 15. srpna požádalo soud o odpečetění. Soudce Reinhart je tím, kdo povolení k prohlídce 5. srpna schválil.

O den později vystoupil se svým proslovem před novináři Bidenův ministr spravedlnosti Merrick Garland.

„Ministerstvo podalo návrh na zveřejnění příkazu k prohlídce a potvrzení, s ohledem na to, že o prohlídce veřejně informoval bývalý prezident, okolnostem, které ji provázely, a značného zájmu veřejnosti o tuto záležitost,“ uvedl Garland.

„Osobně jsem schválil rozhodnutí požádat o vydání příkazu k prohlídce v této věci. … Ministerstvo takové rozhodnutí nebere na lehkou váhu,“ řekl dále Garland.

Ministr věnoval část projevu o vlně kritiky zpochybňující profesionalitu FBI, úředníků ministerstva spravedlnosti a žalobců.

Prohlásil, že agenti FBI jsou „vlastenečtí“ a „oddaní“ státní zaměstnanci, kteří chrání Američany před násilnými trestnými činy a terorismem. „Je mi ctí pracovat po jejich boku,“ dodal.

John Malcolm, ředitel Meeseova centra pro právní a soudní studia při nadaci The Heritage Foundation, řekl deníku The Epoch Times: „Myslím si, že jde o pokus ministerstva spravedlnosti – které možná podcenilo reakci na tuto akci prostřednictvím této razie – pokusit se z toho trochu vycouvat tím, že řekne: ‚Podívejte, to, co jsme tady udělali, bylo naprosto v pořádku‘.“

Související témata

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).