Louise Chambers

7. 9. 2022

TÉMA: Nezávislý životní styl

Dva rodiče z amerického Oregonu vzali své zkušenosti, které získali během vojenské služby a využili je k tomu, aby se přesunuli k vynalézavému životu na vlastní farmě o rozloze 12 akrů (4,8 hektarů, přesně 4 8562 m² ). Jako samozvaní „američtí chalupáři“ si pěstují vlastní potraviny, vzdělávají své děti doma a učí celou rodinu připravit se na všechny možné situace.

Christina Rootová (37 let) pochází ze „všech koutů světa“, ale nejdéle žije v Oregonu. Ona i její manžel Noah Root (41 let), narozený v Oregonu, slouží v armádě a oba jsou aktivními příslušníky Národní gardy. Jejich děti jsou jedenáctiletý Everett, osmiletý Braeden a čtyřletý Mattis.

„Na začátku roku 2019 jsme se rozhodli, že se chceme přestěhovat na venkov,“ řekla Christina deníku The Epoch Times. „Svoji farmu jsme koupili v létě 2019. Naše farma o rozloze 12 akrů se nachází západně od Salemu ve státě Oregon, v městečku Independence.“

Rodinná usedlost se skládá ze dvou malých stodol, kurníku a malé zahrady, která poskytuje dostatek potravin pro jejich rodinu. Christina a Noah se přestěhovali těsně před lockdowny kvůli covidu a byli rádi, že jejich děti mají během té dlouhé pauzy v běžném životě bezpečné místo, kde se mohou volně pohybovat, učit se a hrát si.

„Chtěli jsme, aby se naše děti naučily, odkud pochází jejich jídlo, a aby si ho vážily,“ vysvětluje Christina. „Chtěli jsme je naučit tvrdé práci a péči o zvířata… většinu dne trávíme venku se zvířaty, staráme se o ně a zajišťujeme, aby byla všechna šťastná a zdravá.“

Kromě krmení dvakrát denně děti také pomáhají udržovat životní prostor zvířat v čistotě. Dalším tématem, které Christinu a Noaha zajímalo, byly dobré životní podmínky zvířat ve velkochovech.

„Rozhodli jsme se, že jim přestaneme dávat svoje peníze,“ vysvětlila Christina. „Chtěli jsme zajistit, aby vše, čím krmíme naši rodinu, bylo výživné a žilo šťastným životem… naučit se krmit rodinu ze svého dvorku je velmi obohacující, dává nám to pocit jistoty.“ Vzhledem k tomu, že oba rodiče pracují na plný úvazek, je pro ně prioritou seznam úkolů na farmě. Práci na farmě se věnují hlavně o víkendech a během týdne se věnují domácímu vzdělávání.

Christina přiznává, že to bylo „šílenství ve světě“, které ji a Noaha přimělo uvažovat o domácím vzdělávání. „Naše děti začínaly být stresovány rozvrhem dálkového studia,“ řekla. „Jakmile se opět rozběhla škola, nechtěli jsme, aby naše děti byly v maskách více než 8 hodin denně, to není pro nikoho zdravé. Proto jsme se rozhodli, že je necháme doma.“

Everettovi, Braedenovi a Mattisovi se doma dařilo a díky tomu, že Christina a Noah naslouchali jejich individuálnímu stylu učení a nechali je diktovat tempo výuky, našli rutinu, která fungovala. Kromě práce s knihami děti sportují, tráví spoustu času s přáteli a rodinou a nasávají praktické poznatky hrou a zkoumáním na 12 akrech rodinného pozemku.

„Nebyli také zahlceni uspěchaným životem… děti by neměly cítit takový tlak,“ řekla Christina a dodala: „Systém veřejného školství je novinkou, lidé se učili doma na farmě už před stovkami let. Tak se učili naši prarodiče a praprarodiče.“

Kromě péče o zvířata, pěstování plodin a domácího vzdělávání si manželé Rootsovi přestavěli komoru ve svém domě na „zásobárnu“, kde skladují potraviny, které se nekazí rychle, jako je mouka, oves, těstoviny a konzervy, a také svíčky a baterie. Cítí se tak připraveni na všechno.

„Skladování potravin je docela jednoduché,“ vysvětlila Christina. „Buď si můžete koupit vysušené potraviny, které jsou zabalené a připravené ke skladování, nebo si můžete připravit vlastní potraviny ke skladování. My děláme od obojího trochu.“

„Také máme po ruce džbány s vodou, máme záchranné slámky, vejce uchováváme ve vodním skle – což je metoda, jak udržet vejce čerstvá po dobu jednoho roku – a také kupujeme konzervy a koření pokaždé, když jdeme do obchodu s potravinami, abychom doplnili naši spíž.“

Noah, který byl během své pětadvacetileté kariéry dvakrát nasazen na Blízkém východě, a Christina, která pracuje v oblasti lidských zdrojů a blíží se dvaceti letům vojenské služby, poznali hodnotu přípravy a přizpůsobení.

„Musíte umět stát na vlastních nohou a dělat správná rozhodnutí,“ řekla Christina. „Noah je v tomhle nejlepší, protože byl pěšák. Já jsem spíš ´skoč a vyřešíme to za pochodu!´.“

Po třech letech hospodaření na statku se pětičlenné rodině líbí život, který si vytvořili. Christina sdílí se světem prostřednictvím Instagramu snímky každodenního života a afirmace pro ostatní americké chalupáře, vlastence a domácí učitele. „Tolik jsme se toho naučili a stále se máme co učit. Bylo to tak zábavné,“ říká Christina v rozhovoru s Epoch Times.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).