Jack Phillips

26. 9. 2022

Podle údajů, které koncem minulého týdne zveřejnilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), se od začátku září nechalo očkovat upravenou posilovací dávkou vakcíny jen asi 4,4 milionu Američanů. Jde tak pouze o 2,2 % možných příjemců.

CDC začalo doporučovat posilovací dávky vakcín proti covidu-19 vyráběných společnostmi Pfizer a Moderna 1. září. Tyto upravené vakcíny jsou určeny proti subvariantám omikron BA.4 a BA.5.

Vzhledem k tomu, že údaje CDC nezahrnují osoby očkované v Idahu a Texasu, Bílý dům sdělil agentuře Associated Press, že se domnívá, že celkem bylo podáno přibližně pět milionů posilovacích dávek nové vakcíny.

Při vydání onoho doporučení Americká zdravotnická asociace odhadovala, že tuto posilovací vakcínu může dostat více než 200 milionů Američanů. Dle CDC se mohou očkovat upravenou vakcínou Pfizer Američané ve věku 12 let a starší a vakcínou Moderna jen dospělí. V doporučení také stojí, že upravenou posilovací vakcínu lze aplikovat již dva měsíce po posledním očkování.

Staré posilovací vakcíny již nebudou k dispozici. Primární série vakcín zůstane stejná, resp. bude vycházet z původního kmene wuchanského koronaviru. Upravené „boostery“ obsahují složky spike proteinu ze subvariant BA.4 a BA.5 omikron. V současné době je ve Spojených státech nejrozšířenějším kmenem BA.5.

Při schvalování nově upravených vakcín 1. září doporučila ředitelka CDC Rochelle Walenskyová tyto vakcíny s tím, že jsou „vyvinuty tak, aby lépe chránily proti nejnovější šířící se variantě covidu-19“.

„Mohou pomoci obnovit ochranu, která od předchozího očkování ochabla, a byly navrženy tak, aby poskytovaly širší ochranu proti novějším variantám,“ uvádí se v jejím prohlášení. „Toto doporučení následuje po komplexním vědeckém hodnocení a důkladné vědecké diskusi. Pokud jste způsobilí k očkování, je vhodná doba k tomu, abyste se nechali přeočkovat posilující dávkou, a já vám důrazně doporučuji, abyste se přeočkovat nechali,“ dodává dále.

Během zasedání Poradního výboru pro očkovací postupy před několika týdny však jeho členové upozornili na nedostatek údajů o těchto posilujících dávkách u lidí.

„Opravdu mám problém s vakcínou, o které nejsou k dispozici žádné klinické údaje týkající se lidí,“ řekl na zasedání dr. Oliver Brooks, jeden z členů poradního výboru.

Údaje, které prezentovaly společnosti Pfizer a Moderna, se týkaly studie na lidech očkovaných jinou upravenou vakcínou se složkami původního kmene viru a kmene BA.1.

Dr. Melinda Whartonová, výkonná tajemnice panelu a pracovnice CDC, vyzvala členy, aby se zamysleli nad tím, jak se každoročně vyvíjejí vakcíny proti chřipce bez klinických údajů, a další členové uvedli, že toto srovnání oceňují.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.