Jack Phillips

3. 10. 2022

Stejná firma, která údajně prováděla kontroverzní výzkum v laboratoři v čínském Wu-chanu – městě, kde se v roce 2019 objevilo onemocnění covid-19 – získala nový grant na studium netopýřích virů.

Společnost EcoHealth Alliance, která se podílela na výzkumu netopýřích koronavirů ve Wuchanském virologickém institutu, zahájila víceletou studii „virových sekvencí a izolátů pro použití při vývoji vakcín“, jak uvádí grant zveřejněný online Národním institutem pro alergie a infekční nemoci (NIAID), agenturou vedenou Dr. Anthonym Faucim.

Studie se bude týkat netopýrů a koronavirů a má trvat do 31. srpna 2027. Její výzkum však nebude probíhat v Číně, ale zaměří se na Laos, Vietnam a Barmu (Myanmar).

„Naše mapování rizikových oblastí naznačuje, že země přímo na jih od Číny, zejména Myanmar, Laos a Vietnam, obsahují oblasti s rozhraním mezi lidmi a divokými zvířaty … a pravděpodobným pravidelným šířením nových [koronavirů] z netopýrů a jiných volně žijících zvířat,“ uvádí se v dokumentu.

Grant udělil Národní institut zdraví (NIH) 21. září, přičemž celkové financování projektu pro rok 2022 činí 653 392 amerických dolarů.

Firma EcoHealth dodala, že její „předběžné terénní studie identifikovaly nové viry související se známými zoonózami u netopýrů a dalších volně žijících živočichů z každé z těchto zemí“ s celkovým cílem „analyzovat behaviorální a environmentální rizikové faktory pro šíření“ nových kmenů koronavirů a identifikovat eventuální „případy přenosu z volně žijících živočichů na člověka“.

Společnost EcoHealth poskytla virologické laboratoři ve Wu-chanu v letech 2014 až 2019 na výzkum netopýřích koronavirů přibližně 600 000 dolarů ve formě dílčích grantů NIH. V loňském roce někteří členové sedmnáctičlenné zpravodajské komunity USA uvedli, že virus mohl pocházet z blízkosti laboratoře ve Wu-chanu, jak vyplývá ze zprávy vydané jménem prezidenta Joea Bidena.

Fauci loni trval na tom, že v laboratoři ve Wu-chanu neprobíhal žádný výzkum s využitím prostředků daňových poplatníků. Jeden z vysokých úředníků NIH však loni v dopise (pdf) uvedl, že společnost EcoHealth přiznala, že grant pro ni byl využit k infikování myší modifikovanými netopýřími koronaviry.

Kritika

„Je třeba poznamenat, že aliance EcoHealth získala před deseti dny nový grant NIH, který poskytuje dalších 3,3 milionu dolarů na pět let na projekt zahrnující výzkum vysoce rizikových virů u netopýrů v jihovýchodní Asii,“ napsal 30. září na Twitteru o posledním grantu NIAID profesor chemické biologie Rutgersovy univerzity Richard Ebright.

CHINA-HEALTH-VIRUS
Letecký pohled ukazuje laboratoř P4 ve Wuchanském virologickém institutu ve Wu-chanu v centrální čínské provincii Chu-pej, 17. dubna 2020. (Hector Retamal / AFP via Getty Images)

Několik dní po udělení grantu představila senátorka Joni Ernstová zákon, který by zakázal poskytování federálních prostředků organizaci EcoHealth Alliance, konkrétně kvůli jejímu výzkumu v laboratoři ve Wu-chanu.

„Dávat peníze daňových poplatníků společnosti EcoHealth na studium prevence pandemií je jako platit podezřelému žháři za provádění požárně bezpečnostních kontrol,“ uvedla Ernstová. „NIH to pochopil správně, když zrušil financování experimentů, které EcoHealth Alliance prováděla s čínským státním institutem ve Wu-chanu. Kromě toho, že společnost EcoHealth porušila řadu federálních zákonů, stále ještě nepředala dokumenty o těchto nebezpečných studiích, které si NIH opakovaně vyžádal a které by mohly poskytnout důležité informace o původu pandemie covidu-19.“

V loňském rozhovoru pro server Science.org šéf EcoHealth Peter Daszak prohlásil, že je obětí „útoku proti vědě“, a tvrdil, že před pandemií koronaviru varoval již 15 let předtím, než se covid-19 rozšířil po celém světě.

„Pokud měla malá skupina vědců ve svých předpovědích naprostou pravdu, proč je nyní stavíme na hranici uprostřed vesnice, tancujeme kolem nich a upalujeme je zaživa?“ ptal se v rozhovoru Daszak. „Z toho se mi opravdu zvedá žaludek.“

NIH a EcoHealth Alliance na žádost deníku The Epoch Times o komentář do doby vydání článku nereagovaly.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.