Isaac Teo

6. 10. 2022

Podle úředníků probíhá vyšetřování obvinění, že komunistická Čína provozuje v Kanadě neoficiální zahraniční policejní stanice.

Weldon Epp, vedoucí kanadského vládního Úřadu pro globální záležitosti v Severní Asii a Oceánii (Global Affairs Canada – obdoba ministerstva zahraničí), při výpovědi před parlamentní Kanadsko-čínskou komisí 4. září 2022 uvedl, že pokud se tato obvinění prokáží jako pravdivá, bude tato činnost „mimo jakoukoli legitimní úlohu policejních styků“ mezi oběma zeměmi a dodal, že Ottawa v takovém případě učiní „vážná prohlášení“ vůči Pekingu.

„Údajná činnost by byla zcela nezákonná, naprosto nevhodná a byla by předmětem velmi vážných prohlášení a následných diplomatických opatření,“ řekl Epp.

Zprávy o rozšiřování čínských „zámořských policejních služeben“ se dostaly na veřejnost poté, co nevládní organizace na ochranu lidských práv Safeguard Defenders se sídlem ve Španělsku zveřejnila minulý měsíc vyšetřovací zprávu o čínském nadnárodní policejní činnosti s názvem 110 Overseas: Chinese Transnational Policing Gone Wild (zdroj).

V době zveřejnění zprávy bylo identifikováno 54 čínských zámořských policejních stanic ve 30 zemích, včetně tří v Torontu. Všechny tyto stanice spadají pod jurisdikci dvou policejních služeb na místní úrovni v Číně, a sice pod Úřad veřejné bezpečnosti ve městě Fu-čou v provincii Fu-ťien a policie okresu Čching-ťien v provincii Če-ťiang, uvádí zpráva.

Peter Dahlin, zakladatel a ředitel organizace Safeguard Defenders a spoluautor zprávy, již dříve pro deník The Epoch Times uvedl, že kromě tří stanic v Torontu – dvou v Markhamu a jedné ve Scarborough, jejichž umístění bylo zveřejněno v čínských státních médiích – v Kanadě pravděpodobně existují nebo jsou zřizovány další neoficiální čínské policejní stanice, které však zatím nebyly konkrétně lokalizovány.

Poznámka: Mapa organizace Safeguard Defenders zobrazuje také dvě čínská policejní centra v České republice, konkrétně v Praze. Mapa ve větším rozlišení zde.


Peter Dahlin uvedl, že během vyšetřování jeho tým narazil na tiskovou zprávu vydanou Pekingem 5. července 2018, v níž se uvádí, že 10 dalších provincií by mělo pilotně zahájit podobné operace.

Weldon Epp, který v letech 2015 až 2019 působil jako generální konzul Kanady v Šanghaji, uvedl, že s Čínou neexistuje žádná dvoustranná smlouva, která by umožňovala čínské policii pobývat v Kanadě a otevírat své policejní stanice na kanadském území.

„Porušení naší suverenity“

Během slyšení před parlamentním výborem se konzervativní poslanec a kritik zahraniční politiky Michael Chong zeptal Eppa, zda vládní úřad Global Affairs Canada učinil prohlášení vůči čínskému režimu „o tom, jak je nepřijatelné“, že Komunistická strana Číny údajně zřídila policejní stanice, které jsou podle něj údajně využívány k „zastrašování Kanaďanů a dokonce k jejich nucení k návratu do Číny“.

Epp uvedl, že jeho ministerstvo spolupracuje s partnerskými agenturami, aby zjistilo, „zda jsou tato obvinění opodstatněná“.

„Mohu vám říci, že úzce spolupracujeme s partnery, abychom pochopili, zda se tyto zprávy v médiích zakládají na skutečnosti,“ řekl Epp a dodal, že ministerstvo pravidelně vyjadřuje znepokojení na vyšších úrovních v Ottawě a Pekingu ohledně „rostoucích důkazů o stupňujícím se zahraničním vměšování“ ze strany Číny.

Epp měl na mysli sérii zpráv (zdroj), které federálním úřadům podal kanadský Parlamentní výbor pro národní bezpečnost a zpravodajské služby. Uvedl také, že důkazy z těchto zpráv naznačují, že největší zdroj zahraničního vměšování v Kanadě ze strany cizích státních subjektů „pochází z Čínské lidové republiky“.

Chong se také dotazoval, zda úřad Global Affairs vyšetřuje, zda jsou diplomaté akreditovaní na čínském velvyslanectví a dalších misích v Kanadě zapojeni do údajných policejních stanic, a zda vláda vyslala své zástupce, aby prověřili tři místa zveřejněná ve zprávách čínských státních médií.

„Nejenže jsou nezákonné, ale jsou porušením naší suverenity, porušením mezinárodního práva a porušením všech diplomatických norem, které existují,“ řekl konzervativní poslanec Michael Chong.

Kanadský konzervativní poslanec Michael Chong. (Colin Waugh / CC0)

„Aniž bych chtěl přerušit linii otázek, chci pouze zdůraznit skutečnost, že vyšetřovací role, která je zde rozhodující, předtím, než podnikneme důležité a očekávané diplomatické kroky v reakci, je docela zásadní,“ odpověděl Epp.

Konzervativní poslankyně Raquel Danchové se dotazovala, s kým Global Affairs během vyšetřování spolupracuje, na což Epp odpověděl, že není vhodné, aby na kameru hovořil o operačních detailech.

„Víza by měla být zrušena“

Na schůzi výboru vypovídal také Glen Linder, generální ředitel Odboru sociální a dočasné migrace v kanadském Úřadu pro imigraci, uprchlíky a občanství (IRCC), kterého se Chong zeptal, zda IRCC provedl kontrolu statusu osob pracujících na údajných policejních stanicích.

„Probíhá vyšetřování, aby se zjistil jejich imigrační status? Protože pokud sem tito lidé přišli z Čínské lidové republiky pod falešnou záminkou, měla by jim být zrušena víza,“ řekl konzervativní poslanec Michael Chong.

„Jak zmínil můj kolega z Global Affairs, [bereme] tyto záležitosti velmi vážně a probíhají diskuse s našimi partnery,“ odpověděl Linder.

Liberální poslankyně Jean Yipová, která zastupuje oblast Scarborough-Agincourt v Ontariu, zdůraznila, že je důležité uklidnit Kanaďany, zejména ty, kteří pobývají ve Scarborough a Markhamu, kde se údajná neoficiální policejní centra nacházejí. Zeptala se Eppa, jak bude probíhat vyšetřování, pokud bude volič čelit obtěžování, zastrašování nebo nátlaku ze strany údajných center.

„Co mohou udělat? Prostě se obrátit na místní policii?“ ptá se poslankyně Jean Yipová.

„Vyzýváme jednotlivce, aby nejen o tom dali vědět Global Affairs, abychom mohli podniknout příslušnou komunikaci s [čínskou] vládou, ale aby to nahlásili policii,“ řekl Epp.

Poslankyně NDP Heather McPhersonová uvedla, že návrh, aby se občané obrátili na Global Affairs, je „zbytečný“, vzhledem k tomu, že po letech práce v mezinárodním rozvojovém sektoru sama dosud nenašla způsob, jak Global Affairs kontaktovat. Položila otázku, zda federální ministerstvo nějak spolupracuje s místními policejními službami a zda je policie vyškolena k vyřizování takových žádostí.

„Sdílení zpravodajských informací probíhá prostřednictvím Královské kanadské jízdní policie (RCMP) s místními policejními složkami, ale Global Affairs Canada velmi úzce spolupracuje s RCMP, s CSIS a dalšími zpravodajskými stranami,“ uvedl Epp a dodal, že jeho oddělení s těmito partnery sdílí informace o zahraničním vměšování.

„Pokud jde o jejich konkrétní operační výcvik … to přesahuje mé odborné znalosti o tom, jak budou policejní služby tyto informace ctít a převádět je do praktického [výcviku],“ řekl Epp.

„Hodně se diskutuje o tom, jak zkrátit vzdálenost mezi tím, kdy to jednotliví Kanaďané zažijí, a tím, kdy budou vědět, jak se s tím vypořádat,“ dodal Epp. „Je to velmi důležité, ale chci jen zdůraznit, že operační vedení musí být stále na straně policie. Není to dostačující, ale je to první [krok].“

Na otázku konzervativní poslankyně Raquel Danchové, zda Global Affairs učiní veřejné prohlášení, pokud se obvinění ukáže jako pravdivé, Epp odpověděl, že rozhodnutí přenechá na RCMP. Když byl dotázán, aby uvedl časový plán, kdy bude vyšetřování ukončeno, řekl, že časový plán nemůže předložit.

„Nic, co by je odradilo“

Aileen Calverleyová, spoluzakladatelka a správkyně skupiny na ochranu lidských práv Hong Kong Watch, uvedla, že je „velmi šokující“ dozvídat se o údajných neoficiálních policejních centrech zřízených čínským režimem.

„Otevřeně to dělají, protože neexistuje žádná legislativa, není nic, co by je odradilo, nic, co by je potrestalo,“ řekla Calverleyová kanadskému parlamentnímu výboru a dodala, že tyto policejní stanice mají zastrašovat ty, kteří se vysloví proti režimu komunistické strany.

„Mohou zastrašovat lidi, jako jsme my. Žila jsem v Kanadě mnoho desetiletí – teď se cítím vyděšená,“ řekla Calverleyová.

Calverleyová navrhla, aby Kanada zavedla novou legislativu a dohlédla na to, aby byly dotčené osoby registrovány jako zahraniční agenti.

V reakci na svědectví Calverleyové se později večer na Twitteru ozval kanadský senátor Leo Housakos a pochválil ji za to, že „otevřeně promluvila proti čínskému komunistickému režimu“.

„Už dávno měli členové obou komor podpořit můj zákon o registraci zahraničních agentů, návrh zákona #S237. Je čas skutečně řešit zahraniční vměšování a zastrašování na kanadské půdě,“ uvedl senátor Leo Housakos.

Na této zprávě se podílel Andrew Chen.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).