John Mac Ghlionn

7. 10. 2022

Komentář

27. června byl poblíž San Antonia objeven opuštěný nákladní automobil. Uvnitř byly nalezeny desítky mrtvých migrantů, kteří podlehli následkům extrémního horka. Policisté necelých 24 hodin po objevení opuštěného kamionu zatkli tři muže.

Jedním ze zatčených byl řidič kamionu Homero Zamorano. Podle jednoho ze strážců zákona byl Zamorano v době zatčení pod vlivem pervitinu. Zamorano bohužel není jediný, kdo je na pervitinu. Po celých Spojených státech užívají a zneužívají tuto drogu, která ničí duši, statisíce lidí.

Odkud pochází? Odpověď na tuto otázku je stejně překvapivá jako znepokojivá. Když si představíte závislého na pervitinu, co vidíte? Hnijící zuby, hubnoucí tělo, intenzivní škrábání, žluté zuby, paranoiu, akné a vředy, halucinace, ztrátu chuti k jídlu a tak dále.

Metamfetamin (v Česku běžně označovaný jako pervitin) je nebezpečně návykový stimulant centrální nervové soustavy. Kdybychom měli vybrat hlavní město spotřeby pervitinu na světě, které země nás napadnou? Spojené státy pravděpodobně ne, i když by to tak mělo být.

Podle analytiků organizace InSight Crime, která se zabývá osvětlováním dopadů organizovaného zločinu, jsou Spojené státy na špičce co do spotřeby pervitinu.

Podle autorů z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v posledních letech „roste ve Spojených státech dostupnost metamfetaminu a škody, které napáchá“. O tom nemusíme pochybovat.

S více než 2 miliony uživatelů ve Spojených státech má trh s touto drogou hodnotu více než 40 miliard USD. Ještě před deseti lety to bylo 13 miliard dolarů. Během čtyř let, mezi lety 2015 a 2019, se počet úmrtí na předávkování pervitinem téměř ztrojnásobil.

pervitin
Metamfetamin zabavený příslušníky Celní a pohraniční stráže USA (CBP) je vystaven v obchodním zařízení Otay Mesa v kalifornském okrese San Diego 18. května 2021. (Se svolením Celní a pohraniční stráže USA)

Proč není rozhořčení větší? Proč o pervitinové krizi neslyšíme více ve zprávách?

Podle slov Bryce Parda, politického výzkumníka z RAND Corporation, „problém s metamfetaminem ve Spojených státech narůstal, ale pustili jsme ho ze zřeteli a odvrátili od něj zrak, protože spousta peněz, dohledu nad zákonem a zdravotní péče šlo na opiáty“.

Přestože lze tuto drogu snadno vyrobit v malých domácích laboratořích ze snadno dostupných, volně prodejných přísad, naprostá většina pervitinu v oběhu pochází z Mexika. Sloučeniny pro výrobu této drogy však pocházejí z Číny.

Krize trvá již léta

V roce 2016 zveřejnila Komise pro přezkoumání ekonomických a bezpečnostních vztahů USA s Čínou (USCC) zprávu popisující, jak mexické drogové organizace „nahradily domácí výrobce jako hlavní producenty a distributory pervitinu ve Spojených státech“.

Policistka státu Sinaloa pracuje při likvidaci jedné ze tří tajných laboratoří na výrobu syntetické drogy, především metamfetaminu, v El Doradu v mexickém státě Sinaloa 4. června 2019. (Foto: RASHIDE FRIAS / AFP prostřednictvím Getty Images)

Zatímco kartely byly zodpovědné za výrobu naprosté většiny (zhruba 90 %) pervitinu používaného v USA, zpráva upozorňovala, že 80 % používaných chemikálií pochází z Číny. Jakmile byly chemické prekurzory z Číny dopraveny do Mexika, byl z nich vyroben metamfetamin a ten následně „přepraven přes jižní hranici USA do jihozápadních států – Texasu, Arizony a Kalifornie. Teprve potom byl posílán po celé zemi“.

Od vydání této zprávy se nic nezměnilo. Čína stále dodává mexickým kartelům potřebné suroviny a mexická mafie stále dodává Američanům nebezpečná narkotika.

Americké úřady v květnu objevily na kalifornsko-mexické hranici podzemní pašerácký tunel. Tento tunel, dlouhý jako šest fotbalových hřišť, sloužil k přepravě pervitinu a fentanylu do státu, který je naprosto zdevastovaný drogovou závislostí a předávkováními.

Necelý měsíc po odhalení tunelu informovala stanice CBS News, že mexická armáda odhalila 50 laboratoří na výrobu pervitinu ve státě Sinaloa, který je domovem nejznámějšího zločineckého kartelu v zemi. Zabavila 1 000 sudů s chemikáliemi a více než 30 52galonových (190litrových) varen, používaných k výrobě pervitinu. Nebýt práce mexických vojáků, drogy by skončily ve Spojených státech.

V posledních letech se mexické drogové kartely s pomocí čínských zločineckých subjektů, jejichž přítomnost v Mexiku stále roste, zaměřily na syntetické drogy, jako je pervitin a fentanyl, aby zvýšily své zisky. S rostoucí poptávkou po těchto drogách ve Spojených státech lze očekávat, že toto ďábelské spojenectví ještě posílí.

Jedná se o závažný problém, který je třeba řešit. Krize s metamfetamin je problém, který přesahuje rámec politiky. Je to celonárodní krize, která by měla sjednotit lidi na obou stranách politického spektra.

Ve zprávě zveřejněné v loňském roce Národním zdravotním ústavem se uvádí, že pervitin – drogu dříve užívanou především „bělochy středního věku“ – nyní bere stále více černochů. Užívání pervitinu je navíc stále populárnější mezi mladými lidmi ve věku 18 až 23 let.

Bidenova vláda byla za stav hranic silně kritizována. Pokud si uvědomíme, že do Spojených států proudí nelegální drogy, je kritika rozhodně oprávněná. Takto propustná hranice nepřináší nic dobrého. Pokud se brzy nepřijmou opatření, zmaří pervitin život dalším Američanům.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou pohledem autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.