Eva Fu

24. 10. 2022

TÉMA: Volby USA 2022

Podle bývalého předsedy americké Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche by republikáni mohli v listopadu výrazně posílit své pozice v obou komorách Kongresu.

„Řekl bych, že v Senátu budeme mít plus tři až plus sedm … a ve Sněmovně reprezentantů budeme mít plus 20 až plus 50, nejspíše to ale bude plus 44,“ řekl bývalý republikánský lídr Gingrich deníku The Epoch Times.

Aby republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů, potřebují „obrátit“ pět křesel. V rovnoměrně rozděleném Senátu jim stačí získat jedno navíc.

S blížícími se listopadovými volbami a dotahujícími se republikánskými kandidáty se zdá, že optimismus demokratů po celé zemi slábne.

V New Hampshire republikánský vyzyvatel Don Bolduc podle průzkumu agentury Fabrezio, Lee and Associates (se čtyřprocentní mírou chyby) z 20. října snížil rozdíl mezi ním a demokratickou senátorkou Maggie Hassanovou na dva procentní body. Průzkum, který si objednala Bolducova kampaň, zjistila, že preference Hassanové jsou 49 % oproti Bolducovým 47 %.

V Arizoně získává po dřívějších klopýtnutích navrch Trumpem podporovaný republikánský kandidát do Senátu Blake Masters. RealClearPolitics dle agregovaných průzkumů předpovídá, že stav bude nerozhodný, a současnému demokratickému kandidátovi dává náskok pouze 2,5 %.

V Pensylvánii se v posledních týdnech vypařil dvouciferný náskok viceguvernéra Johna Fettermana (demokraté). Nedávný průzkum AARP Pennsylvania provedený společnostmi Fabrizio Ward a Impact Research ukázal, že Fetterman vede již pouze v poměru 48 % ku 46 % proti Dr. Ozovi (přesnost průzkumu v rámci 4,4 procentního bodu).

V Georgii se náskok demokratického senátora Raphaela Warnocka před republikánským kandidátem Herschelem Walkerem rovněž snižuje. Nedávný průzkum společnosti Landmark Communication ukázal, že oba mají shodně 46 procent, zatímco průzkum společnosti InsiderAdvantage ukázal Warnockův náskok pouze dva procentní body (v rámci chyby 4,2 procenta).

„Téměř všude v zemi se ukazuje, že republikáni se ve volebních kláních dotahují,“ řekl Gingrich. A podle něj si za to demokraté mohou jen sami.

Klíčové zájmy voličů

Kriminalita, inflace, bezpečnost hranic a „woke politika“, to vše se podle něj spojuje v neprospěch demokratů.

„Když mají demokraté ve svých řadách některé levicové šílence, kteří věří, že nepotřebujete věznice a že se věci dají řešit tím, že budete na vrahy prostě hodní, myslím, že průměrný člověk si prostě myslí, že je to potrhlé,“ řekl Gingrich a jako příklad uvedl obavy z kriminality v New Yorku.

Pro republikánského kandidáta na guvernéra, kongresmana Lee Zeldina, který se v kampani zaměřil na kriminalitu, se tato otázka stala bytostně blízkou, když se před jeho domem 9. října střílelo a po incidentu zůstaly zraněné dvě nezletilé osoby, přičemž uvnitř domu byly Zeldinovy dvě šestnáctileté dcery. Zeldin, který se v té době účastnil volební kampaně, uvedl, že jedna kulka letěla 30 metrů od kuchyňského stolu, kde si jeho dvě dospívající dcery dělaly domácí úkoly.

Zeldin dělá téměř každý den tiskové konference, na kterých upozorňuje na kriminalitu ve městě a na to, že jeho protikandidátka ji neřeší. V souboji o post guvernéra se přibližuje soupeřce Kathy Hochulové a jeho náskok se snížil na nízké jednociferné číslo, což ho staví do pozice potenciálního vítěze ve státě, který je jednou z bašt demokratů.

Hochulová pod tlakem 22. října oznámila, že společně se starostou New Yorku Erikem Adamsem plánuje nabrat dalších 1 200 policistů, kteří by posílili hlídky v metru.

Inflace, kriminalita a imigrace jsou klíčovými tématy kampaní republikánů. Podle několika nedávných průzkumů se zdá, že tato témata voliče v současnosti trápí nejvíce.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová (demokraté) 18. října tvrdila, že průzkum New York Times/Siena, který ukázal, že ekonomika a inflace se umístily na prvních dvou místech žebříčku největších obav voličů, je „mimo“ a že na prvním místě zájmu voličů jsou potraty.

„Mohu vám říci, že obavy žen o jejich svobodu jsou stále velmi, velmi významné z hlediska toho, jak budou volit,“ řekla v rozhovoru pro televizi MSNBC. „Jde o to, kdo přijde k volbám,“ dodala s tím, že vnímá, se její strana má „docela dobré“ šance.

Problematika potratů se demokratům nevyplácí

Podle Gingriche však otázka potratů demokratům pravděpodobně nepomůže tolik, jak si Pelosiová a další demokraté mohou myslet.

„Republikáni v tomto sporu vlastně vítězí, protože je to otázka toho, kdo je extrémnější,“ řekl.

„Lidé si ve skutečnosti myslí, že demokraté jsou extrémnější ve své touze zabíjet děti než republikáni ve své touze děti zachraňovat,“ řekl Gingrich.

„Protože jejich aktivisté jsou tak zapálení a fanatičtí a jejich aktivisté dávají peníze, mají dojem, že je to pro ně dobré téma. Ale když vyjdete ven mimo tvrdou levicovou linii Demokratické strany, ve skutečnosti to pro ně vůbec nefunguje.“

Překlad a redakční úprava původního článku. J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.