Zdenka Danková

28. 12. 2022

Ministerstvo vnitra spouští informační kampaň k prezidentským volbám

ČR: Stejně jako v případě komunálních voleb, připravilo Ministerstvo vnitra i k nadcházejícím volbám prezidenta republiky informační minikampaň. Na sociálních sítích resortu se tak v následujících dnech bude možné setkat s videi a grafikami, které přiblíží proces voleb, uvedla Klára Dlubalová z odboru tisku a public relations.

Již za 16 dní (13.–14. ledna 2023) si Češi začnou volit nového prezidenta republiky. Ministerstvo vnitra připravilo informační kampaň, která spočívá v postupném zveřejňování krátkých videospotů, grafik či memů na Twitteru a Facebooku ministerstva.

„Kampaň si klade za cíl přiblížit občanům proces voleb a předat jim základní informace odlehčenou a srozumitelnou formou,“ uvedla Hana Malá z MV.

„Příprava videí k volbám se stala už takovou hezkou tradicí. Při podzimních volbách do obecních zastupitelstev jsme navíc přidali grafiky a v tomto trendu pokračujeme i nyní,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč.

„Myslíme si, že si volby takovou pozornost zaslouží. Teď nás navíc čekají ty prezidentské, které jsou pro občany jedny z nejpopulárnějších a nejzajímavějších,“ dodal náměstek.

„Grafiky opět obsahují kreslené postavičky, které lidem vysvětlují různé prvky volebního procesu. Ty doplňují i grafiky se siluetou Pražského hradu, včetně té s ústředním motivem kampaně ,O tom, kdo tam bude sedět, rozhodnete vy´,“ uvádí ministerstvo.

Grafika Ministerstva vnitra ČR k volbě prezidenta v roce 2023. (Meta / Ministerstvo vnitra)

„Zavedení přímé volby situaci nezlepšilo,“ konstatuje V. Barák v týdeníku Hrot a dodává: „Spíše naopak. Malé pravomoci, ale obrovský vliv. Tak se dá ve stručnosti popsat role prezidenta v českém politickém systému.“

„Odstup od vlády si chci zachovat, i když mě podpořila. A kritizovat ji se nebojím,“ vyjadřuje ve své kampani jeden z kandidátů na prezidenta Petr Pavel.

„Věřím, že v této době potřebujeme ujištění. Ujištění, že stávající těžké časy zvládneme a vyjdeme z nich jako země silnější,“ prohlašuje a slibuje kandidátka Danuše Nerudová.

„Chci být občanským prezidentem, který dá prostor občanské aktivitě,“ prohlásil ve své kampani senátor Marek Hilšer.

Levicový kandidát Josef Středula v seznamzprávy.cz sdělil: „Budu se ucházet o podporu občanů České republiky, abych mohl kandidovat na prezidenta.“ O tento post se chce ucházet jako občanský kandidát.

I tentokrát bude Ministerstvo vnitra některé příspěvky v omezené míře propagovat. Celá minikampaň vznikla na Ministerstvu vnitra bez dalších nákladů pro externí subjekty, oznamuje vnitro.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.