Andrew Thornebrooke

14. 2. 2023

Bílý dům potvrdil, že program špionážních balónů čínské armády byl zaměřen na špionáž Spojených států a jejich spojenců.

Koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady John Kirby na tiskové konferenci 13. února sdělil, že „Čína má program výškových balónů pro sběr zpravodajských informací, který je napojen na Lidovou osvobozeneckou armádu“.

Kirby uvedl, že tento čínský program se zaměřuje na „nejbližší spojence a partnery“ Spojených států, ale poskytuje „omezené dodatečné“ možnosti sběru zpravodajských informací. Nicméně, pokud by k jejich detekci nedošlo, mohly by podle něj další průlety balónů představovat pro Spojené státy vážné ohrožení národní bezpečnosti.

Od sestřelení čínského špionážního balónu u pobřeží Jižní Karolíny 4. února Spojené státy sestřelily další tři neidentifikované létající objekty, dva ve vzdušném prostoru USA a jeden ve vzdušném prostoru Kanady.

Kirby uvedl, že tyto tři nové objekty byly mnohem menší než první a že Spojené státy si stále nejsou jisté jejich účelem.

„Nepochybujeme o tom, že ten systém byl určen ke sledování, že to byl zpravodajský prostředek,“ řekl Kirby o prvním čínském špionážním balónu (sestřeleném 4. února).

„Věděli jsme přesně, co to bylo za věc. Ty další tři neměly pohon, neměly manévrovací schopnost, v podstatě je poháněl vítr. Nevíme jistě, zda měly aspekt sledování, ale nemůžeme to vyloučit.“

Kirby uvedl, že zjevné potíže Spojených států se sledováním všech čtyř objektů vyplynuly z obvyklého způsobu používání radaru, a že na základě nově získaných zpravodajských informací země své schopnosti zlepšuje.

„Pomalu se pohybující objekty ve velké výšce s malým radarovým průřezem jsou na radaru obtížně zjistitelné, a to i objekty tak velké, jako je čínský špionážní balón,“ řekl Kirby.

Dodal, že Spojené státy se budou z událostí nadále učit, včetně zkoumání trosek, a sdělil, že část konstrukce a elektroniky z čínského špionážního balónu byla o víkendu vyzvednuta ze dna Atlantiku.

Čínský program špionážních balónů poprvé veřejně potvrdil ministr zahraničí Antony Blinken 8. února, kdy také připustil, že Spojené státy pracují na poskytování zpravodajských informací desítkám dalších zemí postižených špionážními snahami režimu.

„Činíme tak proto, že Spojené státy nejsou jediným cílem balónového programu, který porušil suverenitu zemí na pěti kontinentech,“ uvedl tehdy Blinken.

„Pokud jde o to, kdo je za to zodpovědný, je to Čína. Na nějaké úrovni nezáleží na tom, kteří jednotlivci za to mohou nebo nemohou být zodpovědní. Faktem je, že Čína se do této nezodpovědné akce zapojila a porušila tak naši svrchovanost a územní celistvost a mezinárodní právo.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.