Hongkongská policie vyšetřuje široce medializovanou vraždu 28leté modelky a influencerky Abby Choi Tin-fung, která byla podle všeho zabita, rozčtvrcena a uvařena svým bývalým manželem a jeho rodinou. Případ otřásl celou metropolí, kde jsou vraždy, natožpak takto brutální, vzácným jevem.

Policie dosud zadržela pět podezřelých – bývalého manžela oběti, jeho rodiče, jeho bratra a milenku bývalého tchána, kteří zůstanou ve vazbě do 8. května, než vyšetřovatelé případ dořeší.

Kriminalisté při pátrání po pohřešované modelce našli v domku v okrajové části města lidské pozůstatky. Nejdříve byly v lednici nalezeny nohy a později ve velkém hrnci se zeleninou i lebka a další kosti. Na místě zločinu byl rovněž nalezen občanský průkaz oběti a její platební karta.

Abby Choi měla čtyři děti, z toho dvě se svým ex-manželem jménem Alex Kwong Kong-chi, s nímž a jeho rodinou i nadále udržovala dobré vztahy. Policie má za to, že motivem vraždy byly spory o peníze v řádu desítek milionů hongkongských dolarů.

Abby Choi na přebalu módního časopisu L’Officiel. (Instagram)

Abby se podruhé provdala v roce 2016, a to za syna restauračního magnáta. Působila v módních kruzích, na Instagramu měla přes 80 tisíc fanoušků a objevila se na přebalu časopisů VOGUE nebo L’Officiel Monaco.

Místní média objevila, že tchán oběti byl bývalý policejní příslušník, který byl obviněn ze znásilnění oběti při vyšetřování případu v roce 2005. „On to celé řídil. Chtěl, aby se do zločinu zapojila celá rodina,“ řekl médiím včetně The Epoch Times komisař Chung Nga-lun.

Tchán oběti a jeho manželka si pronajmuli v okrajové části města dům pouze za účelem zahlazování stop. Milenka tchána pronajala v jiné části metropole ještě jeden byt, který měl sloužit jako úkryt pro exmanžela oběti.

Časová osa případu

21. února

Abby Choi nastupuje do auta, které řídil bratr jejího bývalého manžela Alexe Kwong Kong-chiho. Choi byla na cestě vyzvednout svou dceru ze školy ve vědeckém parku Tai Po, přičemž Alexův bratr pracoval jako její osobní šofér.

SUV zastavuje u vjezdu do tunelu Lion Rock, aby nabírá bývalého manžela Kwonga. Policie má za to, že v autě proběhla hádka a žena byla ve vozidle napadena úderem do hlavy a ztratila vědomí. V autě zůstaly skvrny od krve.

Podezřelí z vraždy odjíždí do části města Lung Mei v Tai Po, kde byla oběť rozčtvrcena a uvařena v domě, který si pronajal Kwongův otec.

Abby Choi na fotogragii uveřejněné na svém profilu na Instagramu. (Instagram)

22. února

Policie dostává ráno hlášení, že Abby Choi je od včerejška pohřešovaná a zahajuje pátrání. Její bývalý tchán v této době nakládá některé části rozsekaného těla do auta a jede se jich zbavit.

23. února

Policie pojímá podezření a podstupuje případ jednotce závažné kriminality. Ta zahajuje hloubkové vyšetřování na základě dostupných informací o pohřešované. Zpovídá rodiče bývalého manžela a jeho bratra, ale jeho samotného se jim nepodařilo kontaktovat ani najít.

24. února

Policie zatýká tři členy Kwongovy rodiny a zajišťuje povolení k prohlídce. Kriminalisté přijíždějí do třípatrového domu v Lung Mei, aby shromáždili důkazy, nacházejí doklad totožnosti oběti a její platební kartu, jakož i lidské nohy v lednici a na podlaze rozemleté lidské ostatky.

Policie se domnívá, že pohřešovaná byla zabita, jako motiv vraždy určuje spory o majetek. Místo činu bylo podle vyšetřovatelů pečlivě připraveno a mělo sloužit čistě k rozkouskování zabitého těla. Ve spodním bytě bylo nalezeno nářadí včetně mlýnků na maso, kladiva, elektrické pilky nebo pláštěnek.

Kriminalisté z Hongkongu ukazují 25. února médiím zabavené důkazy, která zajistili v případu rozčtvrcené hvězdy sociálních sítí Abby Choi – sekáček, mlýnek na maso, roušku, dva pláště do deště a kladivo. (Big Mack/The Epoch Times)

25. února

Policie zabavuje dva velké hrnce s polévkou, které kromě zeleniny obsahují pravděpodobně i lidské tkáně a posílá je na analýzu. Stále nemůže najít torzo, ruce, hlavu a další části těla.

Začíná rozsáhlé pátrání po lidských ostatcích. Policie vyslala na hřbitov Tseung Kwan O asi 100 policistů, včetně pátracích týmů s drony a policejními psy, aby pátrali po chybějících částech těl.

Policie odpoledne zatýká exmanžela oběti na molu Tung Chung Development Pier, kde se snažil nalodit. Vyšetřovatelé se domnívají, že se Kwong snažil z Hongkongu uprchnout.

26. února

Policie oznamuje, že v jednom z hrnců s polévkou našla hlavu. Hlava byla bez kůže, pouze holá, s dírou na zadní části o velikosti asi 6 cm. Vyšetřovatelé mají za to, že žena byla usmrcena úderem tupým předmětem do hlavy.

Policie se vrací na hřbitov Tseung Kwan O hledat zbylé ostatky, prohledává i kanalizace v blízkém okolí místa činu. Potápěči prohledávají několik okolních nádrží.

Večer policie nachází žeberní kosti v druhém nerezovém hrnci, který v domě zabavila.

Policie zatýká dalšího podezřelého, milenku bývalého tchána.

Domek, kde bylo nalezeno rozčtvrcené tělo Abby Choi, dveře a okna jsou zakryty černou látkou. Policie se domnívá, že vrazi zločin předem naplánovali. Snímek z 25. února 2023. (Big Mack/The Epoch Times)

27. února

Čtyři zatčené osoby se dostavují k soudu v Kowloon City, kde policie vznáší obžalobu z vraždy pro bývalého manžela, jeho bratra a otce a obvinění z maření vyšetřování pro bývalou tchyni. Všichni zadržení odmítají při vyšetřování spolupracovat.

Milenka otce je obviněna z napomáhání pachateli a zůstává venku na kauci. Provinilci zůstávají ve vazbě do 8. května, než kriminalisté shromáždí všechny důkazy a proběhne soudní jednání o výši trestu.

28. února

Rodina oběti přijíždí do márnice identifikovat nalezené ostatky.

Policie prohledává městskou skládku v Ta Kwu Ling ve snaze najít zbývající ruce a tělo oběti. Záznamy z bezpečnostní kamery poblíž místa činu totiž ukázaly jednoho z podezřelých, jak v den vraždy vynáší na sběrné místo několik černých pytlů. Prohrabávání se tunami odpadků zabere podle vyšetřovatelů dva až tři dny.

Z původního článku hongkongské redakce The Epoch Times přeložil, doplnil a upravil Ondřej Horecký. Případ se stále vyvíjí.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“