Milan Kajínek

22. 3. 2023

V Českých kinech právě běží investigativní dokumentární snímek o vyšetřování vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka, který se svým týmem natočil režisér Matt Sarnecki. Premiéra snímku přilákala pozornost diváků k jeho předcházejícímu snímku nazvanému Killing Pavel, který zkoumá okolnosti zavraždění běloruského novináře Pavla Šeremeta nástražnou bombou.

Šeremet byl zavražděn 20. července 2016 bombou vloženou do osobního automobilu jeho kolegyně a přítelkyně Oleny Prytulové. Bomba vybuchla ve chvíli, když jel novinář vozem po náměstí v Kyjevě.

Investigativní novináři z uskupení OCCRP se pokoušejí o rekonstrukci událostí před výbuchem bomby. Hledají mezery ve vyšetřování ukrajinské policie a hledají dva pachatele (muže a ženu), kteří podle kamerových záznamů vložili bombu do vozu novináře.

Přítelkyně novináře Olena Prytulová slyšela detonaci z balkónu svého bytu a běžela se podívat na místo výbuchu. Nakonec si uvědomuje, že je to její vůz a že její přítel byl odvezen do nemocnice ve vážném stavu.

Snímek je dostupný on-line

Šeremetova profesní kariéra

Pavel Šeremet se narodil a jako novinář se etabloval v Bělorusku, kde patřil ke kritikům vlády Alexandra Lukašenka. Poté, co mu vláda znemožnila pokračovat s jeho televizním programem, nastoupil od roku 1995 jako šéfredaktor novin Belorusskaja dělovaja hazeta. Současně začal od roku 1996 pracovat pro ruskou státní televizi První kanál jako vedoucí její minské pobočky.

V roce 1997 se při natáčení reportáže o pašerácích dostal do přímého konfliktu se státem, byl obviněn z nelegálního překračování hranice a dalších přečinů. Ruská média se za něj postavila a po propuštění a po povolení vycestovat se v roce 1999 přesunul do Ruska, kde pracoval až do roku 2014 opět jako novinář.

Po anexi Krymu v roce 2014, kterou kritizoval jako jeden z mála ruských novinářů, se přesunul na Ukrajinu, kde pokračoval v novinářské práci, naposled pro list Ukrajinská pravda. Šeremet se věnoval také výuce mladých novinářů.

Jeho smrt byla dávána do souvislosti se smrtí Georgije Gongadzeho, novináře listu Ukrajinská pravda zavražděného v roce 2000, i se smrtí Borise Němcova, Šeremetova přítele a ruského politika zavražděného v roce 2015 v Moskvě.

Více o filmu

Filmaři zjišťují, že hlavní svědek, taxikář, který stál se svým vozem jen pár desítek metrů od vozu, kam neznámá žena vložila nálož, nebyl policií vyslechnutý. Policejní ředitelka Khatia Dekanoidze, která dostala řízení případu na starosti, žurnalistům tvrdí, že všichni taxikáři „měli být vyslechnuti“. Taxikář ovšem tvrdí, že ho policie nevyslechla.

Novináři na kamerových záznamech odhalují také skupinu lidí, kteří procházejí kolem místa téměř ve stejnou dobu, nikdo z nich vyslechnut údajně nebyl.

Policejní ředitelka se doslova „drbe na hlavě“, když se jí filmaři dotazují, zda existuje kamerový záběr na obličej spolupachatele (muže), který doprovázel ženu, která nálož umístila. „Nemyslím si, že jeho obličej byl vůbec viditelný, nejsem si teď jistá. Můj názor je, že na videu vidět nebyl,“ říká ukrajinská policejní ředitelka.

Problém je, že novináři lokalizovali kamerový záznam, kde je spolupachatel zachycen zepředu s viditelnou tváří. Nacházejí také majitele vozu, který parkoval poblíž. Ukazuje se, že je aktivním zaměstnancem ukrajinské tajné služby. Pokud vás zajímá, jak vyšetřování pokračovalo dál, navrhuji abyste si celý snímek pozorně přehráli.

Závěrem

Investigativní dokumentární snímky jsou v podstatě přímým přenosem vyšetřovacích metod. Jsou zajímavou a důležitou „rozcvičkou rozumu“ a někdy dokonce suplují policejní vyšetřování, které není zdaleka tak přesné a podrobné jako vyšetřování novinářů.

Za každým podobným počinem stojí také notná dávka odvahy a desítky hodin náročné analytické práce i práce v terénu.

Za mě si každý podobný snímek zaslouží, abychom mu věnovali patřičnou pozornost.

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.