Mimi Nguyen Ly

24. 3. 2023

Guvernér Utahu Spencer Cox ve čtvrtek podepsal dva zákony, které upravují omezení používání sociálních médií nezletilými v Utahu, včetně požadavku na souhlas rodičů, čímž se stal prvním státem USA, který tak učinil.

„Už více nejsme ochotni umožňovat společnostem provozujícím sociální média, aby nadále poškozovaly duševní zdraví naší mládeže,“ uvedl republikánský guvernér na Twitteru.

Sdělil, že jeden z nových zákonů, S.B. 152, nazývaný také Utah Social Media Regulation Act, vyžaduje, aby společnosti provozující sociální média ověřovaly, zda je uživatelům ve státě alespoň 18 let, aby si mohli založit účet na platformách, jako jsou Facebook, Instagram, Snapchat a TikTok.

Nezletilí budou k otevření účtu potřebovat povolení.

Nová legislativa, kterou představil republikánský státní senátor Michael McKell, rovněž vyžaduje, aby společnosti provozující sociální média umožnily rodičům plný přístup k účtům jejich dětí, uvádí se na webových stránkách guvernéra.

Opatření

Zmiňovaný zákon rovněž zavádí řadu omezení, jejichž cílem je zvýšit bezpečnost nezletilých. Patří mezi ně vytvoření výchozího nastavení, které blokuje přístup nezletilých k jejich účtům přes noc, od 22:30 do 6:30, které ale mohou rodiče upravit.

Blokuje také přímé zasílání zpráv od kohokoli, koho si nezletilý nepřidal do přátel nebo koho na platformách nesledoval. Je také zakázáno zobrazovat profily nezletilých ve výsledcích vyhledávání na platformách.

Společnosti provozující sociální média mají podle nového zákona také zakázáno shromažďovat údaje o nezletilých a cílit na jejich účty reklamu.

Druhý zákon, H.B. 311, zakazuje společnostem provozujícím sociální média zavádět jakékoli návrhy nebo funkce, které „způsobují závislost nezletilých“ na platformě, uvedl Cox. „Tento zákon také usnadňuje lidem žalovat společnosti sociálních médií za způsobené škody,“ dodal.

Sankce

Společnostem, u nichž bude zjištěno porušení zákona H.B. 311 používáním návykových prvků, může být uložena pokuta ve výši 250 000 dolarů a pokuta až 2 500 dolarů za každé dítě vystavené konkrétnímu návykovému prvku. Společnosti, které do 30 dnů napraví nežádoucí stav a budou provádět čtvrtletní kontroly, se mohou pokutě vyhnout.

Obě opatření byla schválena již dříve v březnu republikány ovládaným zákonodárným sborem Utahu. Společnosti mají na implementaci čas do 1. března 2024.

„Když na to přijde, (zákon) je o ochraně našich dětí,“ řekl McKell pro CNN. „Jako zákonodárce a rodič věřím, že tento návrh zákona je nejlepší cestou, jak zabránit tomu, aby naše děti podléhaly negativním a někdy i život ohrožujícím účinkům sociálních médií.“

Zákonodárci i široká veřejnost v průběhu uplynulých let vyjádřili potřebu přijmout více právních předpisů, které by zajistily bezpečnost dětí na sociálních sítích, a to vzhledem k obavám z dopadu těchto platforem na děti, k nimž patří online šikana a obtěžování, stejně jako závislost na sociálních sítích, potenciální přístup ke škodlivému obsahu a další problémy s duševním zdravím, včetně depresí a problémů s tělesnou vizáží.

Zákonodárci v Arkansasu, Connecticutu, Minnesotě a Ohiu rovněž zvažují přijetí právních předpisů, které zahrnují souhlas rodičů s používáním sociálních médií nezletilými.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.