Redakce Epoch Times

5. 4. 2023

NEW YORK – Bývalý prezident a favorit republikánských kandidátů na prezidenta v roce 2024 Donald Trump prohlásil 4. dubna u newyorského Nejvyššího soudu, že je nevinný.

Obžalobu proti Trumpovi vznesl manhattanský okresní prokurátor Alvin Bragg. Obvinění, které bylo až do úterního stání zapečetěno, čítá 34 případů falšování obchodních záznamů v souvislosti s platbami za mlčení třetím stranám před volbami 2016.

Pro exprezidenta, který čelil bezprecedentnímu dvěma impeachmentům, roky trvajícímu agresivnímu vyšetřování údajného spolčení s Ruskem a razii ve své soukromé rezidenci, je obvinění na Manhattanu poslední, nejdramatičtější epizodou v tom, co on a jeho příznivci považují za zneužívání moci vlády (demokratů) proti politickému protivníkovi.

Obvinění ze strany demokrata Bragga nejenže přichází několik měsíců po oficiálním ohlášení kandidatury Trumpa, ale také v době, kdy nedávno okresní prokurátor nařídil svému úřadu, aby nestíhal některé ozbrojené loupeže, vloupání, prostituci a drogové trestné činy.

Všechna obvinění proti Trumpovi se odvolávají na stejný zákon, tj. zákon státu New York 175.10, falšování obchodních záznamů prvního stupně. Každý z 34 bodů obžaloby se zabývá stopami plateb, které zaslala společnost Trump Organization Michaelu Cohenovi, včetně záznamů v obchodní knize, faktur a šeků.

Na tiskové konferenci po slyšení Bragg tvrdil, že Trump falšoval obchodní záznamy s úmyslem zakrýt trestné činy na státní a federální úrovni, které se týkají příspěvků na volební kampaň. Tyto údajné trestné činy podle Bragga zahrnovaly platby pornoherečce Stormy Danielsové a modelce Karen McDougalové, která za práva na svůj příběh o údajném poměru s Trumpem dostala zaplaceno od vydavatele National Enquirer.

„Podle zákonů státu New York je falšování obchodních záznamů s úmyslem podvést a s úmyslem zakrýt jiný trestný čin trestným činem. Přesně o tom je tento případ, 34 zfalšovaných výpisů učiněných za účelem zakrytí jiných trestných činů,“ řekl Bragg na tiskové konferenci.

„Ve státě New York se jedná o trestné činy, ať už jste kdokoli. Nemůžeme a nebudeme normalizovat závažné trestné jednání.“

Trumpovi právníci, kteří hovořili s novináři před budovou soudu, sdělili, že případ je bezprecedentní nejen proto, že se týká bývalého prezidenta, ale uvedli i další důvody.

Např. Joe Tacopina, jeden ze tří Trumpových advokátů, kteří se zúčastnili slyšení, řekl: „Státní zástupce stíhá porušení federálního volebního zákona, který podle federálních úředníků neexistuje.“

Soudce Juan Merchan nestanovil datum soudního procesu. Žalobci žádali, aby se proces konal v lednu 2024, a Trumpovi advokáti požadovali duben 2024. Braggova kancelář bude mít 65 dní na předložení svých zjištění. Obhajoba pak bude mít čas do 8. srpna, aby předložila všechny své návrhy.

Trumpovi advokáti již dříve avizovali, že podají návrh na zamítnutí žaloby.

Ve svém prvním veřejném komentáři na serveru Truth Social po prohlášení o nevině napsal Trump na tomtéž serveru, že okresní prokurátor v New Yorku „nemá žádný případ“.

„Slyšení bylo pro mnohé šokující v tom, že neměli žádné ‚překvapení‘, a tudíž ani žádný případ. Prakticky každý právní znalec řekl, že zde není žádný případ. Nebylo provedeno nic nezákonného!“

„Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového mohlo stát v Americe. Jediný zločin, kterého jsem se dopustil, je zuřivá obrana našeho národa vůči těm, kteří ho chtějí zničit,“ řekl Trump příznivcům po návratu do Mar-a-Lago.

Názory právních expertů

John Banzhaf III., emeritní profesor na právnické fakultě Univerzity George Washingtona, řekl, že by ho nepřekvapilo, kdyby zdánlivě přehnaná obvinění vedla porotce k tomu, aby Trumpa zprostili viny, protože možná budou celý případ považovat za nespravedlivý.

„Myslím, že i porota, která nemusí mít příliš velké znalosti práva, se na to podívá a řekne si: ‚No, tohle je příliš monotónní,“ řekl Banzhaf deníku The Epoch Times.

Použil přitom přirovnání, že pokud by byl člověk obviněn z bankovní loupeže, prokurátor by mu místo obvinění z vyloupení jedné banky naložil 33 dalších obvinění, například „přešel ulici na červenou, dvakrát zaparkoval, vystřelil ze zbraně a nosil zbraň, i když neměl“.

„Ale většina lidí by řekla, že to byl jeden zločin, jedna bankovní loupež,“ řekl Banzhaf.

Banzhaf je paradoxně advokátem, který podal stížnost na Trumpa v Georgii, což vedlo k tamnímu vyšetřování kvůli údajnému zasahování do prezidentských voleb v roce 2020. Toto vyšetřování stále probíhá.

Banzhaf se domnívá, že newyorský případ by mohl mít nepříznivý vliv na případ v Georgii. A představa desítek bodů obžaloby by dle něj mohla přispět k dojmu, že Trump je politickým terčem, což porotci nemají moc rádi. Dle něj se porotci bouří proti zdánlivě nespravedlivému stíhání bez ohledu na důkazy.

Mike Allen, bývalý soudce a státní zástupce v Ohiu, uvedl, že newyorský případ se možná potopí ještě před samotným procesem.

„Myslím si, že je velmi dobrá šance“, že Trumpův tým zvítězí na základě návrhu na zamítnutí žaloby, „který bude podán dodatečně“, řekl Allen deníku The Epoch Times.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.