Zachary Stieber

10. 4. 2023

Švýcarské úřady přestaly doporučovat očkování proti covidu-19, a to i u jedinců, kteří jsou označeni za osoby s vysokým rizikem onemocnění covidem.

Švýcarský federální úřad pro veřejné zdraví nyní uvádí, že „na jaro/léto 2023 se nedoporučuje žádné očkování proti covidu-19“. Zdravotní úředníci tuto změnu přičítají počtu občanů, kteří se nechali očkovat, zotavili se z onemocnění covidem-19 nebo se nechali očkovat a zároveň mají přirozenou imunitu z ochrany po zotavení.

„Téměř všichni ve Švýcarsku byli očkováni a/nebo se nakazili a uzdravili z covidu-19. Jejich imunitní systém byl tedy vystaven koronaviru. Na jaře a v létě 2023 bude virus pravděpodobně cirkulovat méně. Současné varianty viru navíc způsobují spíše mírná onemocnění,“ uvedli švýcarští zdravotníci.

Údaje o séroprevalenci z poloviny roku 2022 ukazují, že více než 98 % švýcarské populace mělo protilátky proti viru způsobujícímu covid, což naznačuje, že lidé měli imunitu z předchozí infekce, očkování nebo obojího.

Varianta omikron, která začala po světě kolovat koncem roku 2021, způsobuje méně závažné případy onemocnění než její předchůdce delta. Dostupné vakcíny proti covidu-19 mají proti omikronu a jeho subvariantám stále horší výsledky, poskytují malou nebo dokonce negativní ochranu proti infekci a rychle slábne ochrana proti závažným onemocněním.

V případech, kdy lékař doporučí očkování, by mělo být očkování provedeno nejméně šest měsíců po posledním očkování nebo nejméně šest měsíců po poslední známé infekci covidem. Vzhledem k tomu, že vakcíny již nejsou doporučovány, nejsou již hrazeny státem a zájemci si je tedy budou muset zaplatit sami, pokud nepatří do rizikových skupin. Těm bude očkování proti covidu stále propláceno ze zdravotního pojištění.

Švýcarsko tímto krokem následuje řadu dalších zemí, které přestaly plošné očkování proti covidu  lidem doporučovat. Například Anglie stáhla doporučení pro přeočkování zdravých osob mladších 50 let, zatímco Dánsko zastavilo očkování stejné populace v roce 2022.

Světová zdravotnická organizace v březnu uvedla, že by země měly při přeočkování některých skupin obyvatelstva, včetně zdravých dětí, zvážit faktory, jako je nákladová efektivita, a to s ohledem na „nízkou zátěž onemocnění“, která je v současné době pozorována.

„Dopad očkování zdravých dětí a dospívajících na veřejné zdraví je relativně mnohem nižší než zjištěný přínos tradičních základních dětských vakcín,“ uvedla organizace.

Některé země, včetně Spojených států, nadále doporučují základní sérii pro všechny neočkované, přestože studie zjistily, že lidé s přirozenou imunitou se těší vysoké úrovni ochrany.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."