Noé Chartier

2. 5. 2023

Kanadský konzervativní poslanec Michael Chong kritizuje rozhodnutí kanadské vlády nevarovat jej a nevyhostit čínského diplomata, který se údajně chtěl zaměřit na jeho rodinu v zahraničí. Tyto informace zjistil po zveřejnění nové zprávy založené na uniklých informacích o národní bezpečnosti. Zpráva odhalila další informace o plánech Pekingu na aktivity v Kanadě.

„Jsem hluboce zklamán, když jsem se prostřednictvím zprávy deníku Globe and Mail dozvěděl, že Trudeauova vláda již před dvěma lety věděla, že diplomat Čínské lidové republiky působící na konzulátu v Torontu se zaměřuje na mou rodinu v Hongkongu,“ napsal Chong v prohlášení z 1. května. (zdroj)

„Vláda mě neinformovala o tom, že se diplomat zaměřil na mou rodinu, ani nepodnikla žádné kroky k vyhoštění diplomata odpovědného za organizování této zastrašovací kampaně.“

Deník Globe zveřejnil 1. května článek, který údajně čerpal z přísně tajného hodnocení zpravodajské služby Canadian Security Intelligence Service (CSIS) o vměšování čínského režimu do záležitostí Kanady.

„Aktéři zastrašování téměř jistě vnímají své aktivity v Kanadě jako málo rizikové a vysoce výnosné,“ uvádí se v uniklém hodnocení z července 2021.

Originální dokument, který deník The Epoch Times neměl možnost nahlédnout, údajně označuje Peking za „předního pachatele“ zahraničního vměšování v Kanadě, kterou komunistický režim považuje za svůj „cíl s vysokou prioritou“.

Hodnocení rovněž uvádí konkrétní příklady taktik, které čínský režim používá. Jedna ze špionážních služeb Čínské lidové republiky, Ministerstvo státní bezpečnosti (MSS), údajně „podnikla konkrétní kroky zaměřené na kanadské poslance“, kteří stáli za návrhem Poslanecké sněmovny z roku 2021, který označil zacházení Pekingu s ujgurskou menšinou za genocidu.

MSS údajně hledalo informace o příbuzných kanadského poslance, „kteří se mohou nacházet v Číně, za účelem dalších možných sankcí“. Zpravodajská služba CSIS vyhodnotila aktivitu jako „jistě cílenou“ na konkrétního poslance, který měl posloužit „jako příklad a odradit ostatní od zaujímání protičínských postojů“.

Deník Globe uvádí, že zdroj z oblasti národní bezpečnosti identifikoval poslance, o němž je řeč, jako Michaela Chonga, a dodává, že na této záležitosti pracoval čínský diplomat v Kanadě Zhao Wei.

Jistý „Zhao Wei“ je v současné době uveden v seznamu Global Affairs Canada jako konzulární úředník pracující na čínském konzulátu v Torontu.

Chong to zdůraznil ve svém prohlášení a poznamenal, že je „zřejmé a hloupé, že vláda nadále zavírá oči před hrozbou zahraničního vměšování“.

Deník The Epoch Times se obrátil na Global Affairs Canada s žádostí o komentář, ale bezprostředně se nedočkal odpovědi.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.