Jack Phillips

2. 6. 2023

Americký prezident Joe Biden spadl při odchodu z pódia po předání posledního diplomu během promocí na letecké akademii v Colorado Springs. Zaměstnanci Bílého domu mu rychle pomohli zpět na nohy. Na první pohled se nezdálo, že by byl Biden zraněný.

Bílý dům v reakci na pád uvedl, že prezident je „v pořádku“, a na Twitteru dodal, že zakopl o pytel s pískem.

Biden je v současnosti nejstarším prezidentem v historii USA. Pokud by byl znovu zvolen, bylo by mu při odchodu z funkce v roce 2029 86 let.

Již od Bidenova zvolení se objevují otázky ohledně jeho věku a toho, zda je způsobilý vykonávat funkci vrchního velitele. Během dubnového rozhovoru pro ABC News byl na svůj věk opět dotázán a odpověděl, že to „bude záležet na voličích“.

„Respektuji, že se na to pořádně podívají. Já bych se na to také pořádně podíval. Než jsem se rozhodl kandidovat, pořádně jsem se na to podíval a cítím se dobře. Cítím se nadšený z vyhlídek,“ řekl tehdy v rozhovoru pro ABC, který realizoval poté, co oznámil svou kandidaturu na znovuzvolení.

Bidenův lékařský personál prohlásil, že je dostatečně fit na to, aby prezidentem mohl být.

Včerejší Bidenův pád není prvním. Před dvěma lety upadl při nástupu do Air Force One na základně Andrews. Tento incident tehdy vyvolal spekulace a otázky ohledně prezidentova zdraví.

Republikáni tvrdí, že prezidentova zakopnutí jsou důkazem, že není způsobilý k výkonu funkce. 

Bývalý lékař Bílého domu, který je nyní členem Sněmovny reprezentantů, republikán Ronny Jackson, uvedl, že Biden by měl podstoupit vyšetření duševní způsobilosti. Podobně se vyjádřila i republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová, podle níž by politici starší 75 let měli povinně absolvovat testy duševní způsobilosti.

Nedávný průzkum Washington Post-ABC News zjistil, že 33 % dospělých Američanů se domnívá, že Biden je v dostatečně dobré fyzické kondici, aby mohl vykonávat funkci prezidenta. Zároveň v průzkumu sdělilo 63 % dospělých Američanů, že nevěří, že Biden má „mentální bystrost“ pro výkon své funkce, což je meziroční nárůst o 9 %.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.