Jeff Louderback

25. 4. 2023

Po měsících náznaků a komentářů, že bude usilovat o druhé funkční období, americký prezident Joe Biden dnes 25. dubna, přesně čtyři roky poté, co v roce 2019 zahájil svou prezidentskou kampaň, oficiálně oznámil ve videu kandidaturu na znovuzvolení v roce 2024.

Ve videu s názvem „Joe Biden zahajuje svou kampaň na prezidenta: Dokončeme práci“ Biden řekl, že „toto je naše chvíle“.

„Svoboda, osobní svoboda je základem toho, kým jsme jako Američané,“ říká ve videu Biden. „Chránit naše práva, abychom se ujistili, že se s každým v této zemi zachází stejně.“

Ve videu si Biden vzal na mušku republikány a řekl, že „po celé zemi se srovnávají do řady extremisté MAGA, kteří si chtějí tyto základní svobody vzít pro sebe“.

Na rozdíl od situace před čtyřmi lety, kdy jako bývalý viceprezident kandidoval proti tehdejšímu prezidentovi Donaldu Trumpovi, čelí Biden výzvám, které během jeho předešlé kampaně neexistovaly.

Bidenovo vedení ekonomiky vyvolává obavy mnoha Američanů, jednak kvůli vysoké inflaci a také kvůli přetrvávajícím obavám z recese.

Inflace, která v červnu 2022 dosáhla svého postpandemického maxima ve výši 9,1 %, se nyní pohybuje na úrovni 5 %. Přesto zvyšování úrokových sazeb, které zavedl Federální rezervní systém v boji proti inflaci, podle mnohých ekonomů zvýšilo riziko recese.

Biden od svého nástupu do funkce schválil bilionové výdajové balíky. Mezi rozpočtové zákony, které hrdě prezentoval, patří American Rescue Plan v hodnotě 1,9 bilionu dolarů, Infrastructure Investment and Jobs Act v hodnotě 1,2 bilionu dolarů, „klimatický balík“ Inflation Reduction Act v objemu 745 miliard dolarů a rozpočtový zákon o vládních výdajích v hodnotě 1,7 bilionu dolarů, který podepsal v prosinci 2022. Právě první tři zmíněné balíky dle mnohých ekonomů a opozice přispěly k vysoké inflaci.

Jeho imagi nepomohl ani nález několika utajovaných materiálů ve washingtonském Penn-Bidenově centru a domě ve Wilmingtonu.

Mezi další výzvy, kterým Biden čelí, patří eskalující krize na americko-mexické hranici, rusko-ukrajinská válka a rostoucí vliv komunistické Číny a její potenciální invaze na Tchaj-wan.

Jedním z dalších problémů je patová situace ohledně dluhového stropu s republikány ovládanou Sněmovnou reprezentantů, kdy Biden odmítl s republikány vyjednávat.

Očekává se, že vládní výdaje budou široce diskutovaným tématem v primárkách obou stran a posléze i ve všeobecných (hlavních) volbách.

Průzkumy naznačují, že mnoho Američanů s Bidenovým výkonem není spokojeno.

Podle průzkumu Harvard Youth, který 24. dubna zveřejnil Harvard Kennedy School Institute of Politics, klesl Bidenův rating mezi mladými voliči ve věku 18–29 let od loňského jara o pět procentních bodů ze 41 na 36.

Navíc podle průzkumu Harvard-Harris z 20. dubna by v souboji jeden na jednoho mezi Bidenem a Donaldem Trumpem preferovali registrovaní voliči Trumpa se 45 procenty, zatímco Bidena jen 40 procenty (zbylých 15 procent tvoří nerozhodnutí).

Průzkum také ilustroval, že 67 procent voličů si myslí, že Biden je na funkci prezidenta „příliš starý“, a 56 procent má pochybnosti o jeho mentální způsobilosti pro tuto funkci.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.