Datis Kharrazian

16. 3. 2024

Stabilita hladiny cukru v krvi může být nejméně populární, ale přesto nejdůležitější změnou životního stylu v oblasti autoimunity a chronických zdravotních potíží.

Je téměř nemožné řídit autoimunitu nebo zlepšit chronický zdravotní stav, pokud je hladina cukru v krvi dlouhodobě narušena. Za více než 20 let mé práce s chronicky nemocnými pacienty po celém světě se stav mnoha z nich nezlepšil jen proto, že jejich nerovnováha krevního cukru byla ignorována.

Pacienti i praktičtí lékaři se s nadšením vrhají na programy zaměřené na střeva, parazity, těžké kovy, mozek, hormony atd. Mezitím se poruchy regulace cukru v krvi a sedavý způsob života vzájemně podporují v sestupné spirále, která drží jejich těla jako rukojmí.

Nerovnováha hladiny cukru v krvi snižuje schopnost buněk produkovat dostatečné množství adenosintrifosfátu (ATP), našeho hlavního zdroje energie. Představte si ATP jako triliony malých baterií. V každém okamžiku můžeme uložit dostatek ATP k napájení buněk pouze na několik sekund. To znamená, že musíme neustále produkovat ATP prostřednictvím cest, které přeměňují potravu na energii. Pokud máte ve stravě neustálé vzestupy a pády hladiny cukru v krvi, sabotujete tyto dráhy výroby energie. To znamená, že neprodukujete dostatek energie k uzdravení.

Ať už je hladina cukru v krvi trvale příliš vysoká, příliš nízká nebo se jedná o kombinaci obou, výsledek je stejný: do buněk se nedostane dostatek glukózy, aby se mohla vyrábět energie. Nízká hladina cukru v krvi buňky vyhladoví, zatímco vysoká hladina cukru v krvi otupí glukózové receptory. V obou případech jsou buňky hladové po energii.

Bohužel čím déle je člověk v neregulovaném stavu cukru v krvi – u většiny lidí na Západě je to celý život – tím obtížnější je to napravit. Většina lidí musí výrazně snížit spotřebu sacharidů a zvýšit fyzickou aktivitu, aby se zbavili chutí, které je nutí k přejídání. Zvrácení inzulínové rezistence může trvat mnoho měsíců, ne-li rok nebo déle, kdy budete důsledně dodržovat protizánětlivou dietu a pravidelnou fyzickou aktivitu.

Když tito lidé přijdou do klasického systému zdravotní péče, je jim řečeno, že mají „správně jíst a cvičit“. To však s největší pravděpodobností již několikrát zkusili a neuspěli. Je to proto, že lidé s dlouhodobou inzulinovou rezistencí nebo cukrovkou 2. typu často trpí chronickými zraněními nebo neschopností se zotavit, snaží-li se cvičit. Důvodem je systémový zánět, který tyto stavy způsobují. Se stejnými problémy se potýká i mnoho lékařů a sester, kteří tyto pacienty ošetřují.

Když tito lidé přijdou do klasického systému zdravotní péče, je jim řečeno, že mají „správně jíst a cvičit“. To však s největší pravděpodobností již několikrát zkusili a neuspěli. Ilustrační foto (Envato)

V tomto článku se budeme zabývat třemi základními formami nerovnováhy krevního cukru, které mohou ovlivnit vaši schopnost úspěšně zvládat zvýšenou propustnost střev a autoimunitu: Nízká hladina cukru v krvi, vysoká hladina cukru v krvi a kombinace obou.

1. Funkční hypoglykémie

Nízká hladina cukru v krvi je sice méně častá než vysoká hladina cukru v krvi, ale přesto způsobuje zánět a může bránit procesu hojení. Lidé mohou rovněž trpět příznaky nízké hladiny cukru v krvi v důsledku extrémních výkyvů hladiny cukru v krvi, které se objevují při konzumaci stravy s vyšším obsahem sacharidů, i když jejich hladina cukru v krvi není technicky vzato nízká.

Když mluvím o hypoglykémii, neboli nízké hladině cukru v krvi, mám na mysli především funkční hypoglykémii. Ta se liší od patologické hypoglykémie s nebezpečně nízkou hladinou cukru v krvi (pod 3,6–3,9 mmol/l).

Funkční hypoglykémie spadá pod spodní hranici funkčního rozmezí. Také laktátdehydrogenáza (LDH), enzym důležitý pro tvorbu buněčné energie, je při funkční hypoglykémii obvykle nižší než 140 U/l (jednotek na litr).

Dalším běžným termínem je reaktivní hypoglykémie – pokles hladiny cukru v krvi čtyři hodiny po jídle v důsledku nadměrného uvolňování inzulínu. Reaktivní hypoglykémie je časným stádiem inzulínové rezistence.

Příznaky funkční nebo reaktivní hypoglykémie (nízká hladina cukru v krvi):

  • Zvýšená energie po jídle (energie by měla být stejná před i po jídle).
  • Chuť na sladké mezi jídly.
  • Podrážděnost při vynechání jídla.
  • Závislost na kávě a cukru pro získání energie.
  • Závratě při vynechání jídla.
  • Jídlo pro zmírnění únavy.
  • Pocit třesu, nervozity nebo chvění.
  • Pocit rozrušení a nervozity.
  • Snadné rozrušení.
  • Špatná paměť, zapomnětlivost.
  • Rozmazané vidění.
  • Nemusíte mít pocit hladu, přestože potřebujete jíst.

Pacienti s hypoglykémií často jedí střídmě. Živí se saláty a koktejly, a pokud vynechají jídlo, což se jim stává pravidelně, jsou roztřesení, malátní a podráždění. Trpí úzkostí a mají sklon k problémům se spánkem. Často se uprostřed dne zhroutí, po jídle se cítí oživení a plní energie.

Denně mají chuť na sladké, zejména když mají málo energie. Pokud svačí, je to obvykle něco sladkého nebo povzbuzujícího, například sušené ovoce, koktejl, kofein nebo energetický nápoj. Ve tři nebo čtyři hodiny ráno se probouzejí, protože jejich zásoby glykogenu nevydrží celou noc.

Je to paradox, ale lidé s funkční hypoglykémií často vynechávají jídlo kvůli ztrátě chuti k jídlu. K tomu dochází proto, že neustálý příval stresových hormonů z nízké hladiny cukru v krvi narušuje regulaci mozkového centra pro chuť k jídlu. Málokdy pociťují hlad a někdy se jim při pomyšlení na jídlo – zejména po ránu – dělá nevolno.

Mohou si uvědomit, že potřebují jíst, až když jim začne selhávat mozek, klesat energie, nebo se stanou podrážděnými, depresivními či úzkostnými. Ve skutečnosti je příčinou poruch nálady, se kterou se setkávám ve své praxi, nerovnováha cukru v krvi. Přestože je přerušovaný půst oblíbený a má své výhody, u osob s nízkou hladinou cukru v krvi může tento nezdravý scénář ještě prohloubit.

Při poklesu cukru v krvi mozek aktivuje slinivku břišní, aby uvolnila glukagon, nadledviny, aby uvolnily kortizol a katecholaminy, a hypofýzu, aby uvolnila růstový hormon. Tyto mechanismy společně zajišťují, že mozek zůstane zásobován potravou.

Důvodem, proč se lidé při poklesu hladiny cukru v krvi cítí neklidní, roztřesení a podráždění, je počáteční uvolňování adrenalinu a noradrenalinu z dřeně nadledvin (nejvnitřnější část nadledvin). Jedná se o katecholaminové hormony uvolňované autonomní reakcí z centrálního nervového systému.

Asi o hodinu později se z vnější části nadledvin, tedy z kůry nadledvin, uvolňuje kortizol. Když lidé neustále obviňují kortizol z těchto „návalů“, mají na mysli spíše katecholaminy, které mohou způsobit „adrenalinové“ příznaky i u jedinců s nízkou hladinou kortizolu. Často se setkáváme s tím, že nízká hladina kortizolu doprovází hypoglykémii.

Špatná hladina cukru v krvi znamená, že se do mozku nedostává dostatek glukózy. Tehdy dochází ke ztrátě mozkových funkcí. Například třes rukou je důsledkem nedostatečného přísunu paliva do motorických systémů mozku. Nedostatek paliva v čelních lalocích způsobuje špatné soustředění, koncentraci nebo dokonce deprese. Výkyvy katecholaminů mohou způsobit podrážděnost, úzkost nebo dokonce vztek.

Dalším typem hypoglykémie je postprandiální hypoglykémie (období po jídle) způsobená přehnanou inzulinovou reakcí. Za normálních okolností po jídle stoupá hladina glukózy v krvi a uvolňuje se inzulin, který glukózu doprovází do buněk. Při postprandiální hypoglykémii však dochází k nadměrnému uvolňování inzulínu, což způsobuje rychlý pokles hladiny cukru v krvi po jídle a příznaky nízké hladiny cukru v krvi. To může být odrazovým můstkem ke vzniku inzulínové rezistence.

Funkčnost těchto mechanismů můžete ověřit pomocí orálního glukózového tolerančního testu (OGTT), který se obvykle používá k diagnostice prediabetu, diabetu a těhotenské cukrovky.

Pokud se hladina glukózy v krvi po jídle pohybuje v rozmezí 7,8–11 mmol/l a hladina inzulinu je normální nebo vysoká, může to znamenat prediabetes. Obecně se diagnóza cukrovky stanoví, pokud je hladina glukózy v krvi po dvou hodinách vyšší než 11,1 mmol/l a inzulin je normální nebo nízký. Pokud jste těhotná a hladina glukózy v krvi je po dvou hodinách vyšší než 7,8 mmol/l, může vám být diagnostikována těhotenská cukrovka.

Pomocí glukometru si můžete zkontrolovat hladinu glukózy v krvi nalačno, měla by se pohybovat mezi 80–100.Ilustrační foto (Envato)

2. Vysoký krevní cukr a inzulínová rezistence

Mnoho lidí sklouzne z reaktivní hypoglykémie do vysoké hladiny cukru v krvi nebo hyperglykémie a inzulínové rezistence. Inzulín doprovází glukózu do buněk, kde se z ní vyrábí energie.

Chronické uvolňování inzulínu v boji proti vysoké hladině cukru v krvi vyčerpává buňky, dokud neodmítnou vstup inzulinu a nestanou se vůči němu rezistentní. Taková osoba má pocit, že si po každém jídle potřebuje zdřímnout, a pokud sní jídlo bohaté na sacharidy, může usnout. Inzulínová rezistence také způsobuje intenzivní chuť na cukr a neustálý hlad.

Mnoho žen s inzulinovou rezistencí má nadbytečný břišní tuk a potýká se s nespavostí a hormonální nerovnováhou, která způsobuje PCOS (syndrom polycystických vaječníků), vypadávání vlasů a růst ochlupení na obličeji. U mužů se také projevuje nadměrným množstvím tuku na břiše, ale mužům se vytvářejí mužská prsa a boky. Inzulinová rezistence spouští enzymy, které zvyšují hladinu testosteronu u žen a estrogenu u mužů. Může také podporovat předčasnou pubertu u dívek a chlapců, zejména pokud mají nadváhu.

Příznaky inzulínové rezistence (vysoká hladina cukru v krvi):

  • Únava po jídle
  • Celková únava
  • Neustálý hlad
  • Touha po sladkostech, která se nezmírní jejich konzumací
  • Nutnost sladkostí po jídle
  • Obvod pasu stejný nebo větší než obvod boků
  • Časté močení
  • Zvýšená chuť k jídlu a žízeň
  • Potíže s hubnutím
  • Migrující bolesti

Inzulínová rezistence je identifikována při hladině cukru v krvi nalačno vyšší než 5,5 mmol/l (hladina cukru v krvi 7 mmol/l a více znamená cukrovku). Když glukóza nemůže vstoupit do buňky, přeměňuje se prostřednictvím lipogeneze na triglyceridy. Tento proces vyžaduje ATP, což je jeden z důvodů, proč se lidé s inzulinovou rezistencí cítí po jídle unavení. Místo toho, aby glukóza putovala do jejich buněk k produkci ATP, odčerpává energii na přeměnu na tuk, balí ji do triglyceridů a ukládá do tukové tkáně. Inzulínová rezistence také potlačuje schopnost těla spalovat tuky.

Když se glukóza nedostane do buněk a v krevním řečišti jí koluje nadměrné množství, slinivka břišní uvolňuje více inzulinu, čímž se udržuje inzulinová rezistence.

Kaskáda zánětů při vysoké hladině cukru v krvi a inzulínové rezistenci

Chronicky vysoká hladina cukru v krvi a inzulínová rezistence vyvolávají různé zánětlivé reakce, které ztěžují zvládání chronických zdravotních problémů.

Obě tyto látky způsobují tvorbu pokročilých koncových produktů glykosylace (AGE) – když se cukry spojí s bílkovinami nebo tuky. AGEs jsou zánětlivé sloučeniny, které podporují rozpad těsných spojů ve střevech a podporují jejich netěsnost. Kvůli této zvýšené propustnosti střeva se do krevního oběhu dostávají vedlejší produkty bakterií zvané lipopolysacharidy (LPS), které způsobují endotoxemii.

Vyhněte se tomu

Endotoxémie je jedním z nejsilnějších zánětlivých stavů a přispívá k mnoha onemocněním. To je důvod, proč se lidé s endotoxémií při zahájení cvičebního programu snadno zraní, pociťují výrazné bolesti kloubů a svalů a mají potíže se zotavením.

Chronická porucha regulace hladiny cukru v krvi způsobuje zánět mozku, mění neurochemii a snižuje produkci energie v mozku. Výzkum mozku ukázal, že s přechodem inzulínové rezistence do cukrovky se mění aktivita neurotransmiterů a tvar mozku, který se výrazně liší od mozku zdravého člověka.

Osoby s inzulinovou rezistencí neustále vyhledávají další příval dopaminu a jídlo se pro ně stává závislostí, která často převáží nad silou vůle. Pro lidi je proto obtížnější „správně jíst a cvičit“, když jsou uvězněni v bludném kruhu bolesti, zánětu, letargie a nekonečného hladu a chuti.

Vysoká hladina cukru v krvi navíc spouští produkci zánětlivých látek v játrech a tukových buňkách.

Kombinace těchto mnohočetných zánětlivých kanálů zhoršuje produkci energie ve svalech do té míry, že je obtížné cvičit bez výrazné bolesti svalů a kloubů a únavy. Změny v mozku způsobené inzulinovou rezistencí jim ubírají energii a motivaci, takže jsou chronicky vyčerpaní, a pokud cvičí, snadno se dostanou do syndromu přetrénování.

Pravidelné cvičení se tak neustále dostává na konec seznamu úkolů, což jen prohlubuje již tak hrozivý začarovaný kruh. To je pochopitelně odrazuje.

Pacienti s vysokou hladinou cukru v krvi, inzulinovou rezistencí, obezitou a chronickým onemocněním jsou obviňováni z lenosti a je jim říkáno, aby „správně jedli a cvičili“, ale ve skutečnosti čelí mnoha metabolickým překážkám.

Abyste mohli začít měnit situaci, musíte pochopit, kde se nacházíte na stupnici závažnosti hladiny cukru v krvi a jak můžete začít tento vývoj měnit a zároveň přidat vhodnou fyzickou aktivitu.

Pohyb na stupnici závažnosti krevního cukru

Inzulínová rezistence přechází v diabetes 2. typu závislý na inzulínu přibližně za 10 až 15 let, což významně zvyšuje riziko hypertenze, demence, kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.

U časné inzulinové rezistence je hladina glukózy nalačno vyšší než 100 a triglyceridy jsou zvýšené. Glukóza nalačno, HbA1c (měření průměrné glykémie za poslední dva až tři měsíce) a lipidový panel jsou často normální. OGTT však často ukazuje zvýšenou hladinu glukózy nebo inzulinu. Pokud je hladina glukózy v postprandiální fázi vysoká, je to varovný signál, že se systém zpracování cukru v krvi začíná zhoršovat. Primárním steskem v této fázi je únava po jídle.

Pokročilejší forma inzulinové rezistence se nazývá metabolický syndrom. Kritéria pro diagnózu metabolického syndromu jsou tato:

  • Krevní tlak vyšší než 130/85
  • Cukr v krvi nalačno vyšší než 100
  • Pás je větší než 101,6 centimetru u mužů a 88,9 centimetru u žen
  • HDL cholesterol pod 40 u mužů a pod 50 u žen
  • Triglyceridy vyšší než 150

Jakmile se dostanete do této fáze, riziko mrtvice, demence a kardiovaskulárních onemocnění se stává závažnějším. CRP (c-reaktivní protein) a feritin, markery zánětu, mohou být zvýšené, ale nemusí.

S postupujícím diabetem 2. typu se zvyšuje hladina HbA1c a také AGE (advanced glycation end-product). AGEs také podporují rozvoj receptorů pro konečné produkty pokročilé glykace (RAGE). RAGE vyvolávají systémovou zánětlivou reakci, která ničí cévy, orgány a mozek. Ledviny pomáhají odstraňovat RAGE, ale za určitou cenu. Onemocnění ledvin se rozvíjí, zatímco se v těle hromadí neodstraněné AGEs, které způsobují poškození a progresi onemocnění.

Tento proces nakonec poškozuje nervy a cévy, což vede k retinopatii, nefropatii, neuropatii, mikrovaskulárnímu onemocnění, mrtvici, onemocnění periferních tepen a dalším civilizačním chorobám.

3. Kombinace vysokého a nízkého cukru v krvi

U mnoha lidí se vyskytují jak vysoké, tak nízké hladiny cukru v krvi a jejich příznaky. Před jídlem mají příznaky nízké hladiny cukru v krvi (i když hladina cukru v krvi není nízká), ale po jídle se cítí ospalí. Mohou mít inzulinovou rezistenci, ale přesto se ve čtyři hodiny odpoledne zhroutí nebo se ve tři hodiny v noci probudí, což jsou příznaky nízké hladiny cukru v krvi. Stále častěji se setkávám s lidmi, kteří se pohybují na horské dráze a jejich hladina cukru v krvi kolísá sem a tam mezi příznaky vysoké a nízké hladiny. To vede k problémům s energií, únavou, spánkem, náladou a funkcí mozku.

V takových případech rád měřím glykémii nalačno, inzulin nalačno, HbA1c a postprandiální glykémii a inzulin, abych zjistil, jak pokročilá je inzulinová rezistence.

Stupnice HOMA-IR (homeostasis model assessment of insulin resistance) vám pomůže určit úroveň vaší inzulinové rezistence.

Pokročilá závažnost cukru v krvi

Pokud se metabolický syndrom nekontroluje, přechází v diabetes 2. typu, při kterém hladina cukru v krvi nalačno přesahuje 7 mmol/l  a HbA1c 6,5 %. Tehdy je vysoká pravděpodobnost závažných komplikací, včetně časné demence, periferní neuropatie a onemocnění ledvin.

Léčba inzulinové rezistence je dlouhodobá záležitost

Čím dále jste na stupnici, tím usilovněji musíte pracovat na zvrácení inzulinové rezistence. Čím jste starší, tím větší trpělivost a vytrvalost musíte mít. Někteří lidé jsou na inzulín rezistentní již desítky let – obnovení citlivosti na inzulín může trvat mnoho měsíců, ne-li několik let.

Úbytek hmotnosti může být v tomto období pomalý a tvrdohlavý, nenechte se tím vykolejit. Pro zachování zdraví mozku a snížení rizika demence je důležitější, abyste se drželi správného směru, než abyste zhubli rychle (i když někteří lidé, zejména muži, hubnou rychle a snadno). S přibývajícím věkem ztrácíme část odolnosti, takže starší lidé budou pravděpodobně muset být přísnější, aby dosáhli nejlepších výsledků. Dobrou zprávou je, že většina lidí se cítí mnohem lépe tak rychle, že je to motivuje k tomu, aby se drželi celozrnné, nízkosacharidové nebo ketogenní stravy a každodenního cvičebního plánu.

Dietní doporučení pro stabilizaci hladiny cukru v krvi

Řízení hladiny cukru v krvi, zejména po desetiletích nestability hladiny cukru v krvi a inzulínové rezistence, se stává životní náplní. Nevnímejte ji však jako něco negativního nebo za trest. Když se lidem vrátí zdraví a funkce mozku, získají novou chuť do života. Stane se z toho koloběh, který neustále zvyšuje jejich motivaci, energii, úroveň aktivity a vitalitu.

Jezte vyváženou stravu, která se skládá především ze zeleniny, kvalitního masa a tuků. Ilustrační foto (Envato)

Zde je několik základních pravidel, jak se dostat zpět na stupnici citlivosti na inzulín:

  • Nevynechávejte snídani. Snídejte kvalitní bílkoviny a tuky s nízkým obsahem cukrů.
  • Pokud máte nízkou hladinu cukru v krvi, jezte každé dvě až tři hodiny malé množství bílkovin nebo zdravých tuků. Vyhněte se svačinám, které obsahují pouze cukr nebo sacharidy.
  • Zjistěte si svou toleranci sacharidů a držte se jí. Pokud se po jídle cítíte ospalí nebo máte chuť na cukr, snědli jste příliš mnoho sacharidů. Pomocí glukometru si můžete zkontrolovat hladinu glukózy v krvi nalačno, která by se měla pohybovat mezi 80–100.
  • Nikdy nejezte potraviny s vysokým obsahem sacharidů bez přídavku vlákniny, tuku nebo bílkovin. Ty zpomalují rychlost vstřebávání glukózy do krve a pomáhají předcházet „inzulinovému šoku“. Při stabilizaci hladiny cukru v krvi je však nejlepší vyhnout se potravinám s vysokým obsahem sacharidů. Mezi ně patří chléb, těstoviny, rýže, obiloviny, brambory a vše sladké, včetně přírodních, takzvaných „nízkoglykemických“ sladidel, jako je agáve nebo kokosový cukr. Stále se jedná o cukry, které způsobují prudký nárůst a pád krevního cukru.
  • Před spaním nejezte sladkosti ani potraviny obsahující škrob. To je jedna z nejhorších věcí, které může člověk s hypoglykémií udělat. Cukr v krvi se vám během noci propadne, a to dlouho předtím, než přijde na řadu další jídlo. Je pravděpodobné, že vaše nadledvinky začnou pracovat, což způsobí neklidný spánek nebo probuzení ve 3 hodiny v noci s pocitem úzkosti.
  • Vyhněte se všem ovocným šťávám a mrkvovému džusu. Ty mohou mít více cukru než limonády a rychle vás přivedou k pádu. Ze stejného důvodu se vyhněte také sušenému ovoci: je to koncentrát cukru.
  • Vyhněte se kofeinu, protože zvyšuje hladinu cukru v krvi, nebo jej alespoň omezte.
  • Jezte vyváženou stravu, která se skládá především ze zeleniny, kvalitního masa a tuků.
  • Odstraňte z jídelníčku potravinové alergeny a potravinové intolerance. Imunitní reakce zvyšují hladinu cukru v krvi.

Klíčovým konceptem, který je třeba si zapamatovat v souvislosti s autoimunitou a kontrolou hladiny cukru v krvi, je, že prudké zvýšení hladiny inzulínu aktivuje systém TH-17 a udržuje autoimunitní aktivitu. Neustálé zvyšování hladiny inzulínu bude nadále aktivovat autoimunitní reakci. Pokud jste po jídle unavení, právě jste aktivovali inzulínový výkyv a podpořili autoimunitní aktivitu. Pokud jste více hypoglykemičtí, vaše tělo produkuje inzulínový výkyv pokaždé, když vám klesne hladina cukru v krvi, aby se do buněk dostala veškerá dostupná glukóza. To může rovněž aktivovat autoimunitu.

Při autoimunitním onemocnění se při dietě musíte vyhýbat lepku nebo jiným reaktivním potravinám a stabilizovat hladinu cukru v krvi správným načasováním jídla a správnou volbou potravin.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.