ČTK

8. 4. 2024

Letošní sezona Opery Národního divadla (ND) a Státní opery vyvrcholí mezi 14. a 22. červnem festivalem Opera Nova. Jeho koncept propojí soudobou operní tvorbu s dalšími druhy moderního umění a aktuálními tématy. Dramaturgie festivalu reflektuje i významné historické události. Letos je to například 100 let od úmrtí spisovatele Franze Kafky. ČTK o tom informovala mluvčí Opery ND a Státní opery Kateřina Motlová.

Festival zahájí 14. června premiéra opery György Ligetiho Le Grand Macabre, která je považovaná za jeden z milníků operní tvorby 20. století. Několik produkcí se uskuteční mimo prostory Národního divadla. Hrát se bude ve Státní opeře, na Nové scéně Národního divadla, v Divadle Bez zábradlí a v Divadle ABC. Návštěvníky čekají doprovodné akce.

První dva ročníky se uskutečnily v letech 2018 a 2019. Organizátoři se rozhodli festival obnovit, protože je podle nich důležité vytvářet dialog se současnými umělci a jejich tvorbou. V Praze se v červnu představí řada vynikajících operních děl, uvedl Per Boye Hansen, umělecký ředitel Opery ND a Státní opery. „Opera byla vždy současným uměním a my ji můžeme představit jako něco, co je bytostně spojeno se současností, různými druhy umění a aktuálním globálním vývojem,“ řekl.

Záměrem festivalu je podle organizátorů představovat operu jako stále aktuální a živé umění, které odráží současné světové kulturně-společenské dění. Jedním z pilířů letošní dramaturgie jsou proto celospolečenská témata dneška, ať už se jedná o problematiku sociální nerovnosti, předsudků vůči jinakosti, postavení žen ve společnosti, nebo téma duševního zdraví v současné době.

Výrazným prvkem festivalové dramaturgie v letošním roce jsou rovněž moderní technologie, které doplní a ozvláštní festivalové produkce mimo jiné prostřednictvím video designu, světelných efektů či virtuální reality.

Uměleckým kurátorem festivalu Opera Nova byl pro rok 2024 jmenován zástupce mladé generace českých dirigentů Jiří Rožeň. Ambasadory projektu se stali mezzosopranistka Bella Adamova a violoncellista Tomáš Jamník. Na festivalu zazní tři světové a dvě české premiéry. Festival Opera Nova je rovněž příspěvkem Opery ND a Státní opery do projektu Rok české hudby 2024.

Související témata

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...