ČTK

9. 4. 2024

Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady. Na tiskové konferenci dnes program představilo ministerstvo zdravotnictví a další instituce a společnosti, které ho podpořily.

„Češi konzumují dvakrát až třikrát více soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Špatné stravování je nejčastější rizikový faktor spojený s předčasným úmrtím. V Česku má podle průzkumů na svědomí až 23 procent úmrtí, přičemž průměr EU je 17 procent. Jsem proto rád, že se nám podařilo vytvořit širokou koalici jak na úrovni státu a zdravotnických odborníků, tak se zástupci soukromého sektoru, která bude s touto skrytou epidemií aktivně bojovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nadměrná konzumace soli způsobená nezdravými stravovacími návyky je jedním z důvodů kardiovaskulárních chorob, které jsou v Česku dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí. Na jejich následky zemře ročně téměř 50 000 lidí. „Česko patří mezi vysoce rizikové evropské regiony z hlediska onemocnění oběhu. Jednou z příčin je nadměrný přívod soli v potravě, který je bezprostředně spojen se vzestupem krevního tlaku, urychlením procesu aterosklerózy a rizikem jejich komplikací, jako jsou cévní mozkové příhody či infarkty myokardu,“ uvedl Michal Vrablík z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Stravovací návyky se vyvíjejí od raného dětství, kdy je ovlivňují především rodiče. „Až 80 procent kojenců dostává ve druhé polovině prvního roku života ve výživě více soli, než se doporučuje. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 procent dětí,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Dodala, že více než 70 procent soli lidé přijímají z již zpracovaných potravin. V České republice je největším zdrojem soli pečivo, protože ho Češi konzumují více než v jiných zemích. Dalšími zdroji vysokého příjmu soli jsou masné výrobky, sýry a vysoce průmyslově zpracované potraviny, uvádí koalice institucí a firem, které se podílí na programu Solíme méně.

Program Solíme méně chce ze začátku vytipovat pilotní restaurace, ve kterých proškolí personál v postupech na snížení obsahu soli v nabízených pokrmech. Pomůže navrhnout změny v kuchyni, prostředí restaurace i menu a následně chce sledovat, zda postupy dodržují.

Na začátku února mimo jiné stát oznámil, že chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Metodika podle Válka stanoví mantinely a návody, jak při zajišťování jídla postupovat. Vypracovalo ji ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav, ministerstvo školství a zemědělství.

Na programu se mimo ministerstva zdravotnictví také Státní zdravotní ústav, krajské hygienické stanice, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářská komora ČR, Edenred CZ a Makro Akademie.

Přečtěte si také

Profesionální baristé odhalují tajemství přípravy dokonalé domácí kávy
Profesionální baristé odhalují tajemství přípravy dokonalé domácí kávy

Nejdůležitější části vybavení, které potřebujete, a další tipy, jak si co nejlépe připravit vaši ranní kávu.

Jak by dopadly eurovolby, kdyby měl každý dva hlasy? Otestujte si novou metodu
Jak by dopadly eurovolby, kdyby měl každý dva hlasy? Otestujte si novou metodu

Průzkum vychází z metody D21, kterou vyvinul Karel Janeček a která má najít řešení širší společenské shody, eliminovat extremisty a předcházet tomu, že volič volí „menší zlo“.

Nová studie: Aktivní ve středním věku, zdraví ve stáří
Nová studie: Aktivní ve středním věku, zdraví ve stáří

Mnohé studie prokázaly, že udržení nebo zvýšení aktivity ve středním věku významně ovlivňuje kvalitu života ve stáří.

Čínské vojenské výdaje v roce 2022 dosáhly 710 miliard dolarů, více než trojnásobek toho, co tvrdil Peking
Čínské vojenské výdaje v roce 2022 dosáhly 710 miliard dolarů, více než trojnásobek toho, co tvrdil Peking

V roce 2022 čínský režim oznámil, že jeho výdaje na obranu v tomto roce budou činit 229 miliard dolarů.

Proč by se muži měli dobře oblékat
Proč by se muži měli dobře oblékat

Zevnějšek o vás může mnohé prozradit a ukázat okolí některé vaše kvality, například zralost, vůdcovství či schopnost postarat se.