Japonská studie zjistila, že živiny obsažené v kostech a orgánech malých ryb pomáhají chránit ženy před úmrtím na rakovinu a dalšími příčinami.
Nedávná studie zjistila, že konzumace malých ryb – i s kostmi – má zvláštní zdravotní účinky. Japonští výzkumníci, kteří po dobu devíti let sledovali stravovací návyky 80 802 lidí, zjistili, že ženy, které často jedly celé malé ryby, měly nižší míru úmrtnosti na rakovinu a jiné příčiny než ty, které je nejedly.
Studie byla nedávno zveřejněna v časopise Public Health Nutrition.
Je dobře známo, že ryby jsou díky omega-3 mastným kyselinám, bílkovinám a vitamínům výživnou potravinou, a podle studie je konzumace celých malých ryb dokonce prospěšnější než konzumace filetů větších ryb.
„Předchozí studie odhalily ochranný účinek konzumace ryb na zdravotní stav, včetně rizika úmrtí. Jen málo studií se však zaměřilo na vliv konzumace malých ryb na zdravotní stav,“ uvedl v tiskové zprávě univerzity vedoucí výzkumný pracovník Chinatsu Kasahara, doktorand a docent na Nagoya University Graduate School of Medicine v Japonsku.
„Živiny a fyziologicky aktivní látky, které jsou pro malé ryby jedinečné, by mohly přispívat k udržení dobrého zdraví.“
Jen 1–3krát měsíčně
Univerzitní výzkumníci použili dotazník o frekvenci stravování, aby zjistili, jak často účastníci jedli celé malé ryby. Během devíti let sledování zemřelo 2 482 osob ve studii, z toho přibližně 60 procent na rakovinu.
Ženy, které uvedly, že jedí malé ryby i jen jednou až třikrát měsíčně, měly menší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu – a na všechny ostatní příčiny – než ženy, které jedly malé ryby jen zřídka.
U mužů bylo snížené riziko úmrtí na všechny příčiny a na rakovinu podobné jako u žen, ale nedosáhlo statistické významnosti, uvedli vědci. Domnívají se, že to mohlo být způsobeno menším počtem mužů (34 555 oproti 46 247 ženám) nebo jinými faktory, které nebyly ve studii měřeny, jako je velikost porcí ryb a typy rakoviny specifické pro dané pohlaví.
Další faktory souvisely s tím, jak často lidé jedli malé ryby. Ti, kteří tak činili častěji, byli častěji starší (průměrný věk účastníků studie byl 54,7 let), neštíhlí, nekuřáci, současní konzumenti alkoholu (mezi muži), fyzicky aktivní a s hypertenzí.
Malé ryby, velká výživa
„Malé ryby mají jedinečnou výhodu v tom, že je lze konzumovat vcelku,“ napsali vědci, na rozdíl od velkých ryb, které se obvykle zpracovávají tak, že se z nich odstraní kosti a orgány a zůstane jen filet.
Vysvětlují, že pokud jsou malé ryby konzumovány vcelku, jsou díky kostem a orgánům „dobrým zdrojem mikroživin, jako jsou vápník, vitamíny a mastné kyseliny“.
Studie z roku 2021 publikovaná v časopise Clinical Nutrition zjistila, že u lidí s prediabetem, kteří každý týden snědli dvě konzervy sardinek, se výrazně snížila inzulínová rezistence, krevní tlak a riziko vzniku diabetu 2. typu.
Další výhoda menších ryb: V jejich těle se hromadí méně toxinů, například rtuti, než u větších ryb.
Kdo jí malé ryby?
Preference ryb jsou zčásti kulturním fenoménem. Například v Japonsku a Evropě je konzumace malých ryb mnohem běžnější než ve Spojených státech. V Japonsku jsou podle výzkumníků oblíbení bílé sardinky, huňáček severní, tlamovec japonský a malé sušené sardinky, stejně jako malé ostroretky a mladé sladkovodní ryby. Japonci je jedí syrové nebo je připravují marinováním v octu, dušením v sójové omáčce, smažením nebo sušením.
Vedoucí výzkumná pracovnice Kasahara v tiskové zprávě univerzity uvedla: „Toto téma mě zaujalo, protože mám od dětství ve zvyku jíst malé ryby. Nyní jimi krmím i své děti.“ Dodala však, že z jejího výzkumu mohou těžit všechny kultury. „Naše zjištění se sice týkala pouze Japonců, ale měla by být důležitá i pro ostatní národnosti,“ uvedla.
V mnoha částech světa však lidé dávají přednost větším druhům ryb připraveným ve formě filetů po odstranění kostí a orgánů. Ačkoli konzumace větších druhů ryb vcelku může být také prospěšná, podle organizace Global Seafood Alliance se filety snáze přepravují a skladují, takže jsou pro producenty i spotřebitele praktičtější volbou. Ve vnitrozemských oblastech s horším přístupem k čerstvým rybám tak konzumace celých ryb často znamená konzumaci menších ryb, které byly konzervovány.
V Evropě během lockdownů způsobených covidem-19 vzrostla poptávka po konzervovaných rybách, zejména tuňákovi, podle zprávy nizozemského ministerstva zahraničních věcí z roku 2021. Prodeje sardinek a makrel také rostly. Konzervované ryby jsou podle zprávy běžnou součástí evropské stravy a „potraviny s dlouhou trvanlivostí jsou Evropany konzumovány nejvíce, následovány zmraženými a chlazenými produkty.“
Podle pozorovatelů potravinářských trendů začala obliba rybích konzerv ve Spojených státech stoupat v roce 2022 a společnost IndustryARC, která se zabývá průzkumem trhu, vydala v roce 2021 zprávu, podle níž celosvětový trh s rybími konzervami dosáhne do roku 2027 hodnoty 11,3 miliardy dolarů.