České pivo by nemohlo existovat bez charakteristické chuti českého chmele, který našemu národnímu nápoji dodává hořkou chuť, komplexní vůni a podporuje trvanlivost. Česká republika patří mezi nejvýznamnější chmelařské země světa. Po Německu a Spojených státech je jeho třetím největším producentem.
Až 85 procent pověstného žateckého chmele se vyváží do světa, uvedl v dřívějším rozhovoru pro deník Epoch Times profesor pivovarnictví Pavel Dostálek. Tento exportní artikl je v zahraničí vysoce ceněn.
Jenže jakožto cenná plodina je chmel velmi citlivý. Pěstitelům dělají vrásky odolné plísně, ale také výkyvy počasí, především nedostatek vláhy a vysoké teploty v době vegetace. Suché a horké ročníky se podepisují nejen na objemu úrody, ale i na kvalitě chmele. Proto vědci zkoumají způsoby, jak vyšlechtit co nejodolnější odrůdy, které si však zachovají typické vlastnosti českého chmele.
Ministerstvo zemědělství v tomto smyslu dalo našim vědcům za úkol, aby přišli s novými odolnějšími odrůdami a genotypy chmele. Cílem je udržet konkurenceschopnost českého chmele doma i v zahraničí a zároveň zachovat pěstební plochy i v sušších oblastech. Tento projekt, s označením QK21010136, spojuje výzkum, šlechtění i pivovarskou praxi a podílí se na něm několik institucí včetně Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, Chmelařského institutu v Žatci, Zemědělské společnosti Chrášťany a Plzeňského prazdroje.
Noví kříženci
Výsledky výzkumu potvrdily, že vysokou toleranci k suchu vykazují dva noví kříženci – odrůdy Saaz Shine a Saaz Comfort – píše se v říjnovém vydání zemědělského měsíčníku Agrobase publikovaném Agrární komorou České republiky.
Podle výzkumníků jsou nadějnou generací jemně aromatických českých chmelů, „které v sobě spojují vysokou pivovarskou kvalitu, stabilní výnosy, odolnost vůči suchu a především vynikající senzorické vlastnosti, které ocení pivovary doma i v zahraničí“.
Odborníci z výzkumu i praxe potvrdili, že Saaz Shine a Saaz Comfort jsou čím dál populárnější nejen na trhu domácím, ale i tom zahraničním. „Přinášejí jistotu i v suchých letech a jejich aromatický profil zajišťuje udržitelný odbyt v pivovarském průmyslu. Tyto dvě odrůdy jsou důkazem, že české chmelařství má budoucnost, pokud spojí tradici s inovací,“ píší autoři článku, kteří se na projektu podíleli.
Obě odrůdy jsou odvozeny od nejznámější a nejrozšířenější české odrůdy, kterou je žatecký poloraný červeňák neboli Saaz. Ten vědci zkřížili s mateční odrůdou Sládek, čímž vznikl Saaz Shine a odrůdou Dubský zeleňák, což dalo vzniku odrůdě Saaz Comfort.
Obě odrůdy si zachovávají tradiční české aroma, nabízí vyšší výnos, lepší odolnost vůči suchu i houbové chorobě peronospora chmelová. Zatímco Saaz Shine je ideální nejen jak pro česká spodně kvašená, výčepní piva, tak i pro modernější pivní styly, Saaz Comfort je vhodná odrůda pro výrobu tradičních českých ležáků, uvádí výzkumníci.
Chmel je pro výrobu piva klíčovou surovinou. Jeho hořké látky mají řadu zdravotních účinků, jak vysvětlil profesor Dostálek. Působí antimikrobiálně, antibioticky a zároveň přispívá ke zvýšené hladině estrogenních hormonů, prospěšných především u žen v menopauze. Také navozuje fyziologický spánek a v pivu povzbuzuje chuť k jídlu.
U nás se žatecký chmel pěstuje primárně ve třech hlavních lokalitách – v okolí Žatce, na Ústecku v Čechách a Tršicku na Hané. V roce 2024 se podle Agrární komory sklidilo v Česku asi 6 500 tun chmele na ploše téměř 4 900 hektarů, které obhospodařuje 120 pěstitelů.
