Mimi Nguyen Ly

9. 1. 2023

V Brazílii bylo v neděli 8. ledna zatčeno minimálně 400 lidí poté, co protestující týden po inauguraci prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy pronikli do budovy Kongresu, Nejvyššího soudu a prezidentského paláce v hlavním městě Brasília, kde způsobili škody.

Několik videozáznamů místních televizních stanic a skupin spřízněných s bývalým brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem ukázalo výtržníky uvnitř prezidentského paláce a rozbíjení nábytku v Kongresu a u Nejvyššího soudu. Bezpečnostní síly byly zpočátku výtržníky zahlceny.

V příspěvcích na Twitteru pozdě večer 8. ledna Bolsonaro útoky na vládní budovy odsoudil a ohradil se proti Lulovi, který ho z vyvolání výtržností obvinil.

„Pokojné demonstrace v souladu se zákonem jsou součástí demokracie,“ uvedl Bolsonaro v tweetu (pozn. red. – strojový překlad). „Avšak rabování a proniknutí do veřejných budov, k jakému došlo dnes, stejně jako to, které praktikovala levice v letech 2013 a 2017, se pravidlům vymyká.“

„Kromě toho odmítám obvinění, která mi bez důkazů připisuje současný šéf brazilské exekutivy. Po celou dobu svého mandátu jsem se vždy držel čtyř linií ústavy, respektoval a bránil zákony, demokracii, transparentnost a naši posvátnou svobodu.“

Bolsonaro tak reagoval na Lulu, který dříve během dne obvinil z těchto událostí Bolsonara.

„Využili ticha v neděli, kdy ještě sestavujeme vládu, aby udělali to, co udělali,“ napsal Lula v sérii příspěvků na Twitteru s odkazem na výtržníky. „A vy víte, že existuje několik projevů bývalého prezidenta, které k tomu vybízely. A je to také odpovědnost jeho a stran, které ho podporovaly.“

Demonstranti vtrhli do Národního kongresu v Brasílii 8. ledna 2023. (Sergio Lima / AFP via Getty Images)

Lula vyhlásil „federální bezpečnostní intervenci“

Ibaneis Rocha, guvernér Brasílie, pozdě večer 8. ledna potvrdil, že bylo zatčeno více než 400 lidí.

„Mnohem více než 400 lidí již bylo zatčeno a bude pykat za spáchané zločiny,“ uvedl na Twitteru. „Nadále pracujeme na identifikaci všech dalších osob, které se dnes odpoledne podílely na těchto teroristických činech ve federálním distriktu. Nadále pracujeme na obnovení pořádku.“

Zákonodárci v Brazílii mají v současné době legislativní prázdniny.

Lula, který byl v době vypuknutí útoků na cestě do nejlidnatějšího brazilského státu Sao Paulo, vydal dekret, který umožní federálním bezpečnostním složkám zasáhnout (pozn. redakce – pravděpodobně na půdě federálních úřadů).

„Všichni ti lidé, kteří to udělali, budou nalezeni a potrestáni,“ řekl na tiskové konferenci.

Masové protesty probíhají v Brazílii od výsledku celostátních voleb 30. října loňského roku. Bolsonarovi příznivci pochybují o pravosti výsledků. Zablokovali hlavní silnice po celé Brazílii a požadovali, aby zasáhla armáda.

Vítězem byl vyhlášen socialista Lula, který získal 50,9 % hlasů. Bolsonaro prohru veřejně neuznal, ale v projevu v listopadu 2022 řekl, že bude dodržovat ústavu země.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.