Vánoční cukroví bez cukru

V předvánočním čase, kdy většina hospodyněk peče cukroví, některé řeší otázku, co s diabetem člena rodiny, přítele či příbuzného. Někteří lidé odmítají pozřít bílý cukr už z principu, že patří mezi tzv. bílé jedy (spolu s bílou moukou a solí).

Pokud nechcete do cukroví použít klasický cukr, můžete si vybrat z poměrně široké škály přírodních sladidel. Nejedná se o žádný aspartam ani sacharin.

Pokud zajdete do zdravé výživy, naleznete bohatý výběr sladů nebo sirupů. Vyskytují se v tekutém i v práškovém stavu.

Nejčastěji používanou sladěnkou je ječmenná, jejímž základem je ječný slad, ale setkáte se i se sladem rýžovým nebo kukuřičkným. Slad ve sklenici se podobá tmavému medu, jejím základem je však naklíčené semeno ječmene.

Sladěnka je současně také bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků. V kuchyni má široké použití, ať už si s ní osladíte čaj, obilnou kaši nebo ji dáte právě do vánočního cukroví.

Nižší sladivost

Můžeme tomu rozumět tak, že přírodní slad v této formě je nejpřirozenějším rostlinným sladidlem. Vzhledem k tomu, že jeho sladivost je menší než u cukru, většina lidí obvykle sahá po větším množství, i když těm, kdo se komerčnímu cukru dlouhodobě vyhýbají, stačí doslazovadel málo.

Podobně jako ječmennou sladěnku můžete použít také pšeničný sirup. Výborný je také rýžový nebo kukuřičný sirup, jenž je vhodný i pro celiaky. Dalšími druhy jsou například datlový, špaldový nebo tapiokový sirup. Dražšími variantami jsou sirup z agáve a javorový sirup.

Sirupy z agáve a javoru

Sirup z agáve pochází z Mexika a je na bázi fruktózy. Kromě ovocného cukru obsahuje i dextrózu a stopová množství minerálních látek, jako např. vápník, zinek, hořčík a železo. Není rafinovaný, ale protože obsahuje menší množství sacharózy, nelze jej doporučit diabetikům.

javorovy syrup
Sklenice s javorovým sirupem. (volné dílo)

Známý javorový sirup nám zavoní vzdálenou Kanadou. Nesladí tolik jako cukr, jeho chuť je však velmi lahodná. Stromová míza javorů rostoucích v chladnějších končinách se sbírá a vaří se z ní sirup, který se dělí do dvou nebo tří skupin.

Ty jsou ohodnoceny jako A, B a C. Obsahuje vápník, draslík, železo. Pokud jím chcete osladit těsto, musíte přihlédnout k jeho konzistenci, která je spíše tekutá. Sirup není vhodný pro diabetiky, doporučuje se však jako jemnější sladidlo pro děti.

Jablečný koncentrát a stévie

Vedle javorového sirupu si můžeme posloužit také naším jablečným koncentrátem, který vám výborně a přirozeně osladí dezerty. Při použití do těsta je nutno počítat s jeho zředěním. A pokud byste si chtěli připít jablečným moštem, stačí do koncentrátu jen přidat vodu.

Některé slady se dají koupit i v sušené podobě jako bělavý prášek. Předností sladů a sirupů je, že se v těle vstřebávají poměrně pomalu a nezpůsobují výrazné kolísání hladiny krevního cukru.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k odběru Newsletteru. Jednou týdně vám tak budeme moci zasílat výběr těch NEJ zpráv.

Diabetici znají ještě jednu rostlinku, která úspěšně doplňuje sladkost jídelníčku, a tou je stévie (Stevia rebaudiana), tzv. sladká tráva, medové lístky. Pochází z Paraguaye a její sladkou chuť jí dodává soubor látek zvaných steviosid. V obchodech rostlinku seženete pouze zpracovanou v prášku, ale můžete si ji doma vypěstovat.

Amasaké

Makrobiotici mají ještě svoji opravdu nevšední specialitu, a tou je amasaké. Tento dezert či krém pochází z Japonska. Jde o fermentovanou rýži s obilovinami, kterou si můžeme i podomácku vyrobit. Amasaké je skutečně ultra sladký, dá se tedy rovněž úspěšně použít namísto cukru.

Mleté sušené hrušky

Nemusíme ani chodit ani za exotikou, abychom našli vhodnou alternativu cukru. V naší lidové kuchyni se dříve sladilo sušenými hruškami pomletými na prášek. Někde se jim říká pracharanda, ale mají i jiné názvy.

Tady velmi záleží na odrůdě hrušek, protože ne každá odrůda je na sušení a mletí vhodná. Na východní Moravě se k tomu například často používali ,,plané“ odrůdy hrušek rostoucí divoce v polích.

Mleté hrušky jsou výborné k posypání ovocných koláčů, obilných kaší, těstovin nebo do jogurtu. Pracharanda se dá použít místo cukru do sladkých těst na buchty, sušenky nebo vánoční cukroví.

Sladké doplňky

Nejen sladem nebo sirupem si můžeme osladit cukroví nebo dezert. Na trhu nalezneme také sladivé doplňky, jako např. sušené obilné klíčky, sušené ovesné mléko apod.

Dietologové také doporučují osladit cukroví mletými rozinkami. Rozinky těsto nejen osladí, ale také změní jeho vláčnost. Dalším vhodným doplňkem jsou povidla, ale pozor, v obchodech jsou často doslazovaná, takže pečlivě vybírejte nebo si je udělejte sami doma.

Přejeme dobrou chuť při pojídání vánočního cukroví bez cukru.