4. 8. 2019

Masakr v texaském El Paso

V sobotu 3. srpna střílel v obchodě Walmart v texaském městě El Paso ozbrojený muž do návštěvníků centra. Šlo o jeden z nejhorších masakrů v historii USA. Po střelbě zůstalo nejméně 20 zabitých a 26 zraněných.

Dva anonymní úředníci identifikovali pro agenturu AP podezřelého střelce jako Patricka Crusiuse, jednadvacetiletého bělocha z texaského města Allen. Podezřelý je momentálně již v zadržovací vazbě.

Do sobotního incidentu letos zemřelo při masových útocích v USA již 96 lidí.

I přes neštěstí se lidé v regionu snaží stmelit pozitivními činy a zprávami. V době incidentu se v nákupním areálu pohyboval i vojenský specialista Glendon Oakley, který se rozeběhl na místo činu a pomohl vzít do bezpečí několik zmatených dětí. Více zde. Stovky lidí se ihned po incidentu a výzvě na internetu vydaly do center na darování krve. Neznámý dobrodinec zachycený na kameru rozdával lidem, kteří darovali krev, pizzu zdarma.

USA odstupuje od raketové dohody s Ruskem a volá po nové

V pátek Spojené státy i Rusko formálně odstoupily od smlouvy o nukleárních zbraních středního a krátkého doletu (INF), kterou podepsali před 32 lety prezidenti Gorbačov a Reagan. Krok přichází poté, co USA obviňují Rusko z dlouhodobého porušování dohody, především v souvislosti s ruským raketovým systémem SSC-8.

Ruský ministr zahraničí v reakci naléhá na USA, aby opustily své plány na rozmístění raket.

Po odstoupení od INF vyzval americký ministr zahraničí Mike Pompeo Rusko a Čínu k tomu, aby se připojily k multilaterální dohodě o regulaci vyzbrojování.

Zatímco INF zakazovala Rusku a USA testování a rozmísťování nukleárních raket středního doletu, Čína, Severní Korea, Írán a sedm dalších zemí tyto systémy vyvíjely. Více zde.

Evropa bude dovážet více hovězího ze Spojených států

Po dlouhotrvajících obchodních třenicích mezi USA a EU podepsaly v pátek obě strany dohodu, která navazuje na probíhající obchodní jednání. Evropa bude dovážet z USA více hovězího bez celního zatížení.

Hodnota amerického exportu této komodity do EU se postupně během sedmi let zvýší ze 150 na 420 milionů dolarů ročně a bude tvořit celých 80 % importu hovězího do evropského bloku. Půjde o tzv. „nehormonální maso“. Více zde.

Američtí studenti žalují zaměstnance CNN, NYT a senátorku Warrenovou

Mladík stojící tváří v tvář americkému domorodému aktivistovi u Lincolnova památníku – tyto záběry obletěly celý svět. Domorodý aktivista tvrdil, že ho studenti obklíčili a obtěžovali. Protože studenti měli kšiltovky na podporu prezidenta Trumpa, většina levicových médií v USA událost vykreslila tak, aby zapadala do jejich protitrumpovského narativu.

Nicméně delší záběry ukázaly opak a „hlavní hrdina“ studentů, Nick Sandmann, se v únoru rozhodl žalovat několik amerických mediálních domů za nactiutrhání (celkem o 800 milionů dolarů). Více o případu a žalobách zde.

Poté, co minulý týden zamítl federální soud v Kentucky žalobu Sandmanna na Washington Post, další studenti z Convingtonu se rozhodli ze stejného důvodu zažalovat několik dalších zaměstnanců médií z řad CNN, The New York Times, a dokonce senátorku Warrenovou.

Čtěte také:

Muellerovo vyšetřování stálo americkou pokladnu skoro 32 milionů dolarů

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.