Petr Šváb

17. 2. 2020

Poté, co americký ministr spravedlnosti William Barr intervenoval v případu bývalého Trumpova spolupracovníka Rogera Stonea, přes 2 000 bývalých zaměstnanců Ministerstva spravedlnosti (MS) se podepsalo pod on-line výzvu na jeho rezignaci.

Podpisovou akci organizovala nezisková organizace Protect Democracy, pro kterou pracují bývalí vládní úředníci, spolupracovníci politiků a aktivisté, kteří odporují Trumpovu programu právními cestami.

 „I když se někdy stává, že politické vedení přiměřeně zvažuje jednotlivé žaloby, je neslýchané, aby vrchní představitelé ministerstva zamítli návrh žalobců, kteří následují zavedená pravidla, kvůli tomu, aby zvýhodnili postih blízkého spolupracovníka prezidenta tak, jak to udělal ministr spravedlnosti Barr v případě Stonea,“ píše se ve výzvě.

Stoneův případ

Stone byl usvědčený ze lhaní a obstrukcí Kongresu a z ovlivňování svědků. Státní žalobci pro něj původně doporučili nepodmíněný trest odnětí svobody na sedm až devět let. Nicméně, MS do případu zasáhlo s tvrzením, že doporučení je nepřiměřené.

„Vláda se vší úctou předkládá návrh, že vazební sazba by měla být vzhledem k okolnostem daleko nižší než 97 – 108 měsíců,“ napsalo MS ve zrevidovaném návrhu.

Čtyři žalobci pak od případu odstoupili.

Stoneovi právníci řekli, že žalobci použili při výměru sazby chybný standard z vládních směrnic. Dle nich měla být doporučená sazba maximálně 21 měsíců (pdf).

Barr řekl, že prezident Trump ho o intervenci do případu nežádal. Mluvčí MS, Kerri Kupec, pro média prohlásila, že ministerstvo s Bílým domem Stoneovo odsouzení nekonzultovalo a že rozhodnutí přišlo ještě předtím, než Trump kritizoval doporučený výměr trestu na svém Twitteru.

Protect Democracy

Protect Democracy vznikla v roce 2017 „aby předcházela úpadku americké demokracie do autoritářštější formy vlády,“ uvádí na svých webových stránkách nezisková organizace.

V jejím týmu jsou kromě jiných bývalí úředníci Bílého domu a MS, různí spolupracovníci politiků, jako Aaron Baird, bývalý poradce kongresmana A. Schiffa (dem.), Justin Vail, bývalý pomocník bývalé senátorky Claire McCaskill (dem.), a Soren Dayton, bývalý poradce senátora McCaina (rep.). Mezi členy organizace jsou i někteří absolventi Amerického svazu občanských svobod (ACLU) a dva bývalí agenti Námořní zpravodajské služby.

Připisují si zásluhy za pomoc s žalobami pro zastavení Trumpova vyhlášení pohraniční krize, uzavřením tzv. Trump’s voter integrity commission, a právě běžící kampaně žaloby Trumpa za bránění výkonu spravedlnosti.

Tato nezisková organizace měla v roce 2017 příjmy přes 2,6 milionů dolarů a o rok později téměř sedm. Provozuje také přidruženou „dark money“ skupinu United to Protect Democracy.

Na zprávě se podílela i Janita Kan.

Překlad a redakční úprava původního článku newyorské redakce: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.