Ztráta krátkodobé paměti znamená ztrátu nedávno utvořených vzpomínek, například na co člověk zrovna myslel. Většina lidí si tuto poruchu spojuje se stárnutím, ale ve skutečnosti za tím může být řada příčin – zdravotní stav, zranění nebo další vlivy.

Osoby, u nichž ke ztrátě krátkodobé paměti dochází, zjišťují, že například dokáží zahrát na svůj oblíbený nástroj nebo si vzpomenou na jméno kamaráda z dětství a do které školy chodili, ale nejsou schopni vzpomenout si, co dělali před pěti minutami.

Lidé často říkají, že „uvízli“ v určitém časovém období, protože si nedokáží vytvářet nové vzpomínky.

Krátkodobá a dlouhodobá paměť

Krátkodobá paměť, které se rovněž říká paměť primární nebo aktivní, je paměť, která se tvoří v časovém úseku 30 vteřin až několika dnů.

Jelikož krátkodobou paměť je třeba vyvolat v kratším čase, schopnost mozku ukládat krátkodobé informace je omezenější. Krátkodobá a dlouhodobá paměť se nacházejí v rozdílných částech mozku.

Krátkodobá paměť je umístěná v čelním laloku mozkové kůry, kdežto dlouhodobá paměť je umístěna v hippocampusu a pak se přesouvá do oblastí mozkové kůry, které mají na starosti jazyk a vnímání, a zde se odloží natrvalo.

To, co lidé mají uloženo v krátkodobé paměti, se musí znovu a znovu opakovat a učit, jinak se to vytratí. Pokud se informace v mozku okamžitě nezpracuje a neprocvičuje, pak rychle oslabuje. U dlouhodobé paměti se informace ukládá trvale a schopnost člověka si tuto informaci vytáhnout závisí na různých podnětech.

Rovněž je zajímavé, že krátkodobá a dlouhodobá paměť se liší co do druhu informací, které se ukládají. Kupříkladu krátkodobá paměť obvykle ukládá nějaké zkušenosti fyzické vlastnosti. To zahrnuje to, co vidíme, co děláme, co ochutnáváme, čeho se dotýkáme a co slyšíme.

Dlouhodobá paměť se ukládá na základě významu a sémantických kódů. Sémantické (významové) kódy jsou specifickým druhem kódování, kdy význam slova, fráze, obrázku nebo události je zakódován, na rozdíl od zvuku nebo představy.

Problémy s krátkodobou pamětí: Příznaky

Ztráta Věci
Ilulstr. foto. (pexels)

Nejsnadnější způsob, jak určit, že trpíte ztrátou krátkodobé paměti, je řídit se obecnou definicí: neschopnost zapamatovat si věci, které se přihodily nedávno. Přesto existují konkrétní znaky úbytku krátkodobé paměti, díky nimž lze vyhodnotit, jestli vy nebo někdo z vašich blízkých nepotřebuje lékařskou pomoc:

  • zakládáte předměty denní potřeby
  • máte problémy najít správné slovo (slova)
  • nepamatujete si, co jste četli
  • vejdete do místnosti a zapomenete, proč jste tam přišli
  • pletete si jména lidí

Většina z nás si čas od času nevzpomene na nějaké to jméno, čili není nutné hned běžet k doktorovi, když se do takových situací dostanete, ale pokud se vám to stává pravidelně a projeví se i další příznaky, může to být důvodem k obavám.

Co způsobuje ztrátu paměti a zapomnětlivost?

Ztráta krátkodobé paměti je primárním rysem demence a Alzheimerovy nemoci. Jde o jakýsi kognitivní úpadek, k němuž dochází s věkem. Lidé by si měli dávat pozor na příznaky, jako nedostatek koncentrace a změna osobnosti.

Zde je přehled několika dalších příčin vyvolávajících ztrátu krátkodobé paměti:

Stres: nadmíra kortizolu (hormon stresu) společně s adrenalinem mohou mít dopad na kognitivní dovednosti, včetně paměti.

Rozptylování: protože kolem sebe máme neustále přehršel podnětů a tolik lidí kolem bojuje o naši pozornost, je snadné na něco zapomenout, například na schůzku. Zapomnětliví můžeme být také v případech, kdy se příliš soustředíme na jednu konkrétní věc nebo o ní příliš uvažujeme.

Stárnutí: jste-li ve středním věku nebo starší, je dost možné, že zapomínáte častěji. Když plně vyrosteme, mozek přestává produkovat nové mozkové buňky. To znamená, že ty, které umřou, nejsou nahrazeny novými. Kouření, špatná strava a konzumace alkoholu jsou známé faktory přispívající ke kognitivnímu úpadku ve stáří.

Nadměrné pití alkoholu: syndrom zvaný „Korsakoff“ je druhem demence, která vzniká nadměrnou konzumací alkoholu. Může k ní dojít v kterémkoliv věku a nejvíc doléhá na alkoholiky.

Poškození mozku: v extrémních situacích může poškození mozku vést k problémům s pamětí. Na vině mohou být infekce, nádor tlačící na určitou část mozku nebo zranění.

Farmaceutika: existuje několik různých léčiv a léčebných postupů, které mohou způsobovat ztrátu paměti. Chemoterapie kupříkladu může způsobovat změny na mozku. Pokud jste začali užívat nové léky a všimnete si, že se hůře soustředíte nebo zapomínáte víc než obvykle, poraďte se se svým lékařem.

Jak se zjišťuje ztráta krátkodobé paměti

Mozek je složitý orgán, proto pokud máte problémy s krátkodobou pamětí, může nějakou dobu zabrat, než se přijde na příčinu. Lékaři obvykle nejdříve projdou pacientovu anamnézu (historii onemocnění) a zeptají se několik otázek, aby vyhodnotili duševní stav člověka.

Poté může přijít odběr krve a testy, při nichž se zjišťuje, zda není v těle nějaká nemoc, například onemocnění štítné žlázy nebo nedostatek vitamínu B12.

Lékař rovněž může v závislosti na výsledcích úvodního sezení doporučit MRI nebo CT mozku nebo EEG na změření elektrické aktivity v mozku. V některých případech se předepíše také mozková angiografie, aby se zjistil oběh krve v mozku.

Váže-li se ztráta krátkodobé paměti na psychologické trauma, může být pacient poslán ke specialistovi, jakým je psycholog nebo sociální pracovník.

Jak si zlepšit krátkodobou paměť

Sudoku Alzheimer
Můžete vyzkoušet křížovky, sudoku anebo prostě jen čtení. (Philip Schatz / flickr.com)

Všichni bychom chtěli mít dobrou paměť, ale je třeba si uvědomit, že to vyžaduje úsilí. Níže uvádíme několik jednoduchých tipů, jak si krátkodobou paměť udržet a zlepšovat:

Používejte mnemotechnické pomůcky: přiřaďte informaci nějakou slovní nebo grafickou konstrukci nebo představu, a tím si usnadníte zapamatování informace. Například čísla nouzového volání – 150 (hasiči) 155 (záchranka), 158 (policie) – lze přiřadit podle tohoto klíče: Nejdřív se hasí, pak se ošetřuje, a až potom se vyšetřuje.

Zkuste paměťové hry: dejte si na stůl hodně předmětů a snažte se je během 30 vteřin zapamatovat. Pak předměty odkliďte a zkuste si na papír sepsat všechny, které jste si zapamatovali. Také můžete zkusit křížovky, sudoku a čtení.

Udržujte pořádek: mějte předměty denní potřeby, např. klíče od bytu, vždy na stejném místě a dělejte vždy věci ve stejném pořadí.

Pište si věci: vždy si informace pište.

Veďte si deník: připomene vám to denní povinnosti.

Nastavte si upomínky: budík na mobilním telefonu vám v pravý čas připomene, kdy co udělat.

Vyhýbejte se rozptylování: snažte se dělat vždy jen jednu věc najednou, abyste se nenechali rozptýlit.

Soustřeďte se na přítomnost: neuvažujte nad zítřkem ani včerejškem, zaměřte se na to, co je tady a teď.

Hlasitě si opakujte: hlasité opakování jmen a faktů, ať už pro sebe nebo někomu jinému, vám může usnadnit zapamatování.

Rozkouskovávejte informace: rozdělte si informace na menší, snadněji zapamatovatelné bloky. Například u telefonních jmen si snáze zapamatujete 705 220 110 než 705220110. Stejné je to s PSČ nebo číslem občanského průkazu.

Procházejte se: řadě lidí, kteří zažívají ztrátu krátkodobé paměti, pomáhá k jejímu nastartování uvolňující procházka a pěkné přírodní scenérie.

Zachovávejte zdravý životní styl: mozku prospívá kvalitní noční spánek, malý stres, jednoduché sacharidy a vyvážená strava.

Meditujte: pravidelná meditace pomáhá snižovat stres, zlepšuje spánek a pomáhá mysli soustředit se jen na jednu věc

Pokud si chcete zlepšit krátkodobou paměť, nejdříve musíte pochopit, co ji oslabuje. Krátkodobá paměť je běžná u lidí, kteří prožívají stresující období, např. smrt blízkého člověka nebo propuštění z práce. Takováto ztráta paměti většinou zmizí brzy, ale jsou i případy, kdy je nutné si začít mozek procvičovat anebo nasadit léčbu.

Máte-li pocit, že ztrátu paměti má na svědomí váš zdravotní stav, kontaktujte svého lékaře. V mnoha případech stačí, když se upraví dávkování léků anebo může jít o zdravotní problém, který se dá snadno vyléčit. Čím dříve se budete tomuto problému věnovat, tím vyšší šance máte, že se vyhnete trvalému poškození paměti.

Tento článek by původně publikován na webu BelMarraHealth.com

Z originálního článku newyorské edice The Epoch Times přeložil: Ondřej Horecký

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).