Názor

Pandemie nemoci COVID-19 bude mít vážné následky pro budoucí obchodní vztahy s Čínou. Někteří odborníci i politikové již volají po tom, aby si západní země držely bezpečný odstup od čínského režimu, stejně jako nyní my musíme s rouškami dodržovat bezpečný odstup od svých spoluobčanů.

Rostoucí nevole vůči Číně za to, že od začátku neuváděla skutečná fakta o epidemii a celou věc ututlávala, může dovést řadu manažerů a vlastníků firem k urychlenému přehodnocení svých zásobovacích řetězců a stažení se z ČLR.

Hedge-fundový manažer a zakladatel Hayman Capital Management, Kyle Bass, míní, že brzy dojde k „nucenému odstřižení“ ekonomických pojítek s Čínou, a to z národních a strategických důvodů.

„Mizérie, kterou Čína na zbytek světa tímto virem uvalila, opravdu namířila dezinfekční světlo na globální zásobovací řetězce,“ uvedl Bass v rozhovoru s Epoch Times v pořadu American Thought Leaders.

„Zamyslete se nad tím – západní demokracie se téměř kompletně spoléhají na zásobování od totalitního, komunistického národa. Když to podáte takhle, je to vlastně šílené,“ říká Bass. 

Současná globální pandemie však přinese i něco dobrého, míní finančník. Podle něj povede ke zrychlenému přestřižení obchodních vztahů s Čínou.

Jak zjistil březnový průzkum Americké obchodní komory a poradní firmy PwC, každá pátá velká americká společnost operující v Číně tvrdí, že koronavirus urychlí proces stěhování z Číny.

Přesto se více než 40 procent dotazovaných stále domnívá, že ekonomické odpoutání se od Číny nebude možné.

Zavírání očí

Bass odsuzuje americké společnosti, které se staví k porušování lidských práv v Číně zády.

„Dokážete si představit, že někomu vysvětlíte, že obchodujete s režimem, který má ve vězení přes milion vězňů svědomí a který na těchto politických vězních denně vykonává odběry orgánů zaživa? A přesto se lidé jako Blackstone nemohou dočkat, aby v Číně investovali další dolary, a lidé jako Sheldon Adelson se nemůžou dočkat, až v Macau otevřou další kasino,“ říká Bass. 

Přehodnocení vztahů s Čínou

Názor veřejnosti v USA se v posledních týdnech prudce naklonil proti čínskému režimu, který většina populace viní ze zatajování epidemie, k jejímuž nekontrolovatelnému šíření došlo v čínském městě Wu-chan.

Rostoucí počet politiků ve Spojených státech, Velké Británii, Austrálii a Kanadě hovoří o finančních kompenzacích, které budou po čínské vládě požadovat za újmy způsobené pandemií.

„Není pochyb, že po této krizi nemůžeme pokračovat dál, jakoby se nic nestalo, a budeme muset klást nepříjemné otázky, jak k tomu došlo a jak se to dalo zastavit dříve,“ prohlásil 16. dubna na tiskové konferenci o koronaviru britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Čtrnáct britských poslanců zaslalo 4. dubna dopis předsedovi vlády Borisu Johnsonovi, v němž jej vyzvali ke změně politiky vůči Číně.

„Časem jsme dovolili, abychom se stali na Číně závislí, a nezvažovali jsme strategický pohled na dlouhodobé ekonomické, technické a bezpečnostní potřeby Británie… Jakmile tato krize pomine, vyzýváme vládu, aby přehodnotila naše širší vztahy s Čínou,“ píše se v dopise.

Japonsko motivuje firmy k odchodu z Číny

Japonská vláda nedávno oznámila, že hodlá finančně podpořit domácí firmy, které přesunou výrobu z Číny zpět do vlasti. Premiér Šinzó Abe chce k tomuto účelu vyhradit takřka 2,25 miliardy USD. Cílem je dostat zpátky do Japonska zejména společnosti s vysokou přidanou hodnotou produkce.

Finančník Kyle Bass se domnívá, že americká vláda by měla učinit to samé, aby i americké firmy měly odchod z Číny ulehčený.

Trumpova administrativa již připravuje vládní nařízení, díky kterému bude výroba zdravotnického materiálu přesunuta ze zahraničí do USA, neboť pandemie COVID-19 nekompromisně odhalila, do jak velké míry je Amerika v tomto směru závislá na Číně.

Řada odborníků je toho názoru, že globální dominance Pekingu ve výrobě farmaceutik a zdravotnického vybavení představuje pro jednotlivé země bezpečnostní riziko.

Nelehké loučení

Odchod z Číny však nebude snadný. Zahraniční společnosti operující v Číně mají již několik let zakázáno přesouvat zisk ze země. „Firmy, které dělají obchody v Číně, ať už je to Intel nebo Sony nebo BMW nebo Chevron, nemůžou už od čtvrtého kvartálu 2016 dostat dolarové zisky z Číny,“ upozorňuje Bass.

Většina společností navíc investovala nemalé částky do výrobních kapacit a lidských zdrojů v Číně a ve snaze dostat se k čínskému trhu odevzdaly duševní vlastnictví svým čínským partnerům, říká Steve Abbott z konzultační firmy Patina Solutions.

Smluvní ujednání v rámci joint ventures s čínskými partnery zakazují změnu zdrojů zásobování a porušení těchto ujednání by stálo zahraniční firmy značné sumy.

Originální článek americké redakce byl editován a doplněn českou redakcí.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).