Přetrvává nejistota ohledně rozsahu šíření viru, dodavatelský řetězec je narušen, trpí světová ekonomika

Jak se rozšiřuje epidemie koronaviru do dalších částí světa, zaznamenávají světové akcie a riziková aktiva pokles. Zároveň jistoty, jako jsou dluhopisy a zlato, znovu získávají pozornost investorů.

Cena zlata dosahuje sedmiletého maxima a výnos třicetiletého státního dluhopisu USA klesl na historicky nejnižší hodnotu. Výnosy z dluhopisů se pohybují inverzně k jejich cenám, takže klesající výnosy jsou přirozeně známkou většího zájmu investorů.

„Zdánlivě široké pohyby na trhu v posledních několika dnech jsou způsobeny převážně obavami spojenými s epidemií a jejími důsledky na globální ekonomiku,“ řekl Robert Johnson, profesor financí na Heiderské univerzitě, USA.

„Existuje velká nejistota ohledně rozsahu šíření viru, jeho dopadu na globální dodavatelské řetězce, a nakonec na celé světové hospodářství,“ sdělil Johnson The Epoch Times. „Dalším problémem je nedostatek transparentnosti ze strany čínské vlády a to, že dopad by mohl být vážnější, než (čínské úřady) uvádí.“

Americké společnosti začaly zároveň snižovat své odhady výnosů a příjmů, aby odrážely potenciální dopady smrtící čínské epidemie na jejich podniky.

Téměř 40 procent společností z indexu S&P 500 varovalo před COVID-19, což zdůrazňuje obavy na finančních trzích z dopadu epidemie.

Více než v jiných sektorech diskutovaly o dopadu epidemie COVID-19 společnosti v průmyslových, informačních technologiích a zdravotnictví.

Automobilový průmysl

Maloobchodní prodej osobních automobilů v Číně se během prvních 16 dnů v únoru 2020 propadnul meziročně o 92 % podle asociace China Passenger Car Association.

Čínský automobilový trh pravděpodobně zaznamená v důsledku propuknutí epidemie koronaviru v prvním pololetí pokles prodeje o více než 10 procent a asi o 5 procent za celý rok za předpokladu, že propuknutí epidemie bude účinně omezeno do dubna 2020, uvedl minulý týden pro agenturu Reuters nejvyšší orgán v automobilovém průmyslu v zemi, Čínská asociace výrobců automobilů (CAAM).

auto cina
Zaměstnanci pracují na výrobní lince klimatizace automobilů v továrně v čínské provincii Šan-tung. (STR / AFP prostřednictvím Getty Images)

Nejznámější výrobce automobilů v Číně, Geely, který investuje do Volva a Daimleru, spustil ve snaze o navýšení prodeje on-line službu pro zákazníky, kde si mohou nechat doručit auta přímo do svých domovů.

Výroba automobilů společnosti Geely v únoru dosahuje přibližně třetinu obvyklého měsíčního výkonu. Předpokládá se, že se přibližně 90 procent pracovníků do práce vrátí do konce tohoto měsíce, řekl vedoucí úředník společnosti Victor Yang.

Další společnosti

Přestože prodej společnosti Apple v oblasti Wu-chanu je malý, virus ovlivnil maloobchodní provoz po celé zemi. Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook však informoval, že v oblasti Wu-chanu jsou kritičtí dodavatelé Apple, a proto řídící tým pracuje na plánech na zmírnění očekávané ztráty výroby.

„Situace se stále vyjasňuje, shromažďujeme spoustu datových bodů a velmi pečlivě je sledujeme,“ uvedl Cook.

Kávový řetězec Starbucks informoval, že epidemie wuhanského viru COVID-19 by mohla mít „významný dopad“ na výsledky společnosti za druhé čtvrtletí a celý rok.

„S ohledem na sílu našich výsledků za první čtvrtletí jsme měli v úmyslu zvýšit některé aspekty našeho celoročního finančního výhledu na fiskální rok 2020,“ řekl Kevin Johnson, prezident a generální ředitel společnosti Starbucks Corp. „Vzhledem k dynamické situaci, která se odehrává okolo epidemie koronaviru, v tuto chvíli pokyny neměníme,“ dodal.

Čína představuje pro společnost Starbucks 10 procent jejích celosvětových příjmů. Kávový řetězec dříve oznámil, že kvůli vypuknutí epidemie uzavřel více než 2 000 obchodů – polovinu svých čínských obchodů.

Společnost Walt Disney Co. oznámila, že kvůli vypuknutí nákazy uzavřela své parky v Šanghaji i v Hongkongu, což negativně ovlivní výsledky za druhé čtvrtletí a za celý rok. „K současnému uzavření dochází během čtvrtletí, ve kterém obvykle máme silnou účast a obsazenost kvůli čínskému novému roku,“ uvedla Christine McCarthy, finanční ředitelka spol. Walt Disney.

shanghai disneyland
Disneyland v Šanghaji jindy hojně navštěvovaný nyní zeje prázdnotou. Foto z otevírajícího ceremoniálu v červnu 2016. (JOHANNES EISELE / AFP prostřednictvím Getty Images)

Společnost kvůli uzavření parků v Šanghaji a v Hongkongu očekává ztrátu až 175 milionů dolarů.

Stabilitu trhu ničí i cenová válka mezi producenty ropy

Extrémní volatilitě (kolísání hodnoty aktiva nebo jeho výnosové míry) na trzích přispívá i probíhající cenová válka největších producentů ropy. Ta poslala cenu ropy na hranici 34 dolarů za barel, což je nejnižší cena od roku 2003. 

Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty a Rusko pokračují ve snižování cen a zvyšování produkce ve snaze o větší podíl na trhu. Saudská Arábie oznámila, že její produkce dosáhne 13 milionů barelů denně, což je nejvíc za posledních 10 let.

Jednou z příčin pro náhlou cenovou válku je i snížená poptávka ze strany Číny v důsledku šíření koronaviru. Čína je aktuálně největším odběratelem ropy na světě, s odběrem přibližně 10 milionů barelů denně. V důsledku epidemie byl zastaven provoz velké částí průmyslu a zrušeny tisíce letů.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).