S tím, jak se koronavirus a nemoc COVID-19 šíří po celém světě a dosahuje už i do České republiky, firmy začínají zavádět opatření, která mají šíření nákazy zabránit či ji alespoň omezit.

Protože v zaměstnání trávíme významnou část dne a jsme neustále v kontaktu s klienty, kolegy a dodavateli, je třeba zajistit, aby se koronavirus zbytečně neroznášel a nezpůsoboval tak firmám ztráty.

Možná jste si i vy na svém pracovišti všimli nových dezinfekční zásobníků nebo zavedení videokonferencí místo živých pracovních porad. To však není vše.

Světová zdravotnická organizace (WHO) připravila užitečné postupy, jak se šíření koronaviru bránit. Jde o opatření, které může snadno zavést každý podnik a organizace. Navíc limitují šíření i dalších nemocí, jako nachlazení, chřipka nebo žaludeční nevolnost.

Se zaváděním těchto kroků není třeba otálet, buďte připraveni už dnes, ať není vaše společnost později nemile překvapena.

Jak zabránit šíření koronaviru na pracovišti

  • Udržujte pracoviště čisté včetně všech ploch, jako jsou stoly, klávesnice a telefony a pravidelně utírejte povrch těchto ploch dezinfekčními prostředky. Plochy zanesené infekcí, kterých se zaměstnanci a zákazníci dotýkají, jsou jednou z nejčastějších cest, jak se COVID-19 šíří
  • Ponoukejte zaměstnance, zákazníky a obchodní partnery, aby si pravidelně umývali ruce. Na často navštěvovaná a viditelná místa umístěte zásobníky s dezinfekčním prostředkem a poblíž vyvěste grafické návody, jak si správně ruce umývat. Návod můžete v češtině najít například na stránkách SZÚ. Každý, kdo ve firmě pracuje nebo ji jen navštíví, by měl mít přístup k místu, kde může hygienu rukou vykonat.
  • Pomocí emailu a dalších informačních kanálů informujte lidi o důležitosti pravidelné hygieny rukou, jak si správně ruce mýt a jak se koronavirus šíří
  • Na viditelných místech, v emailech a při poradách informujte o tom, co dělat a nedělat v případě, že budete nachlazeni, dostanete rýmu nebo kašel.
  • Mějte připraveno dostatek masek na obličej a kapesníků pro každého, u koho se vyskytnou příznaky chřipky nebo nachlazení – kýchání, rýma, kašel. Nezapomeňte mít připraveny uzavíratelné koše, kam se mají použité masky a kapesníky odhazovat.
  • Jasně informujte personál o kontaktní osobě ve firmě, která má otázku koronaviru a hygieny na starosti
  • Informujte zaměstnance, kde zjistit aktuální informace o cestovních omezeních v případě, že se chystají na pracovní cestu
  • Informujte zaměstnance, zákazníky a obchodní partnery, že pokud se v regionu nebo ve vaší firmě objeví někdo s onemocněním COVID-19, každý, u něhož se objeví kašel nebo i jen mírně zvýšená teplota (37,3 C a víc), musí zůstat doma.

Mějte záložní plán

Buďte připraveni na všechno a nenechávejte věci náhodě. Vypracujte si plán pro případ vypuknutí epidemie koronaviru ve vaší společnosti nebo oblasti.

Zamyslete se nad způsoby, jak budete operovat, když onemocní hodně zaměstnanců nebo když se zastaví dodávky kvůli cestovním omezením.

Ptejte se otázky jako: Vím, s jakým státním orgánem mám koordinovat provoz v případě epidemie? Bude moci personál pracovat i z domova? Mám tomu uzpůsobeny podmínky? Mám dostatek zásob pro případ problémů na straně dodavatelů? Přežije firma, i když jí na několik měsíců klesnou příjmy? Budu muset propouštět? Jsem pojištěn proti takovýmto případům?

Nový koronavirus a nemoc COVID-19: Co o nich víme? (Epoch Times)

O všem transparentně informujte své zaměstnance, ať už jde o aktuální vývoj nebo plánované změny v činnosti firmy, abyste zabránili šíření fám a spekulací.