Zdenka Danková

26. 2. 2020

Poslední zprávy z Evropy nejsou právě optimistické, zvláště z Itálie, kde nákaza znenáhla poráží obyvatele, a někteří už nevstanou. Mnozí lidé v Česku si určitě kladou otázku, jak je naše republika připravená pro případné napadení nákazou a nemocí COVID-19 a jak je na ně připraveno naše zdravotnictví?

Dosud zůstává více těch obyvatel, kteří nové epidemii nevěnují pozornost a aktuality považují spíše za poplašné zprávy, které se jich netýkají.

Dále zde žijí lidé, kteří začínají být znepokojeni, uvědomujíce si, že v době globální je vše vzdálené současně nenadále blízko.

Naděláme si zásoby do spíže?

Někteří lidé už začali kupovat zásoby potravin a ukládat do domácnosti. Rovněž je tu určitá skupina lidí, kteří si už v minulosti vykopali „zemljanky“, navozili do nich zásoby a nyní se rozhlížejí, zda nepřišla už ta chvíle, kdy je použijí k přežití katastrofy.

Ze zpráv o Číně vyplývá, že z ohniska epidemie utíkají lidé, protože karanténa pro ně není žádnou výhrou – v karanténě nepotkají doktora a možná dokonce ani nějaké jídlo. Takže vezmou nohy na ramena – a pryč.

V neposlední řadě, první várka lidí unikla z provincie Chu-pej kolem počátku čínského nového roku, kdy se obyvatelé Číny pohybují nejvíce za svými blízkými. Vzhledem k tomu, že nákaza byla takto „načasována“, je možné, že někteří už měli v sobě zárodky zákeřné nemoci. A mimoto – čínské turisty potkáváme v Evropě na každém kroku.

Letušky létají do všech kontinentů, pak se scházejí se svými blízkými – otázkou je, jak dlouho potrvá volný pohyb lidí na cestách kontinenty, když tak rádi cestujeme.

Izolace

Podle náměstka českého ministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly, je karanténa doposud jediným možným opatřením, které se dá aplikovat. Pouze izolace je zatím účinný způsob, jak zabránit šíření nemoci. Úmrtí starších osob v Itálii je podle něj signál, že nové onemocnění se v Evropě může rozšířit a nelze podceňovat právě rychlost šíření. Jak se nám bude žít s rouškou na obličeji a bez cestování?

Máte příznaky? Použijte svůj telefon!

Podle Prymuly máme v ČR dobře vybavené laboratoře, avšak nemáme léčbu ani účinnou prevenci vůči COVIDu-19. Pokud by lékaři přišli do kontaktu s nakaženým pacientem, mají instrukci, že jej nemohou pozvat do ambulance. Pacientovi dají pokyn, že se má hlásit hygienické službě a s lékařem se sejít individuálně, aby u toho nebyli přítomni další lidé.

Premiér Andrej Babiš vyzval české občany vracející se z Itálie, aby v případě příznaků lékaře nejprve volali telefonicky. Dále také nedoporučuje další cesty do zahraničí. Někteří Češi už mají zaplacené zájezdy do Alp na jarní prázdniny. Hm, cestovní kanceláře zatím chtějí za odřeknutí zájezdu 80 % stornovací poplatek z celkové ceny…

Podle toho, co uvedl v irozhlase.cz náš ministr zdravotnictví V. Adam, bylo v Česku testováno téměř 100 osob s podezřením na výskyt obávaného koronaviru U žádného nebyl potvrzen. Systém ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi funguje, jak má, uvedl ministr.

Zatímco nakupujeme rýži, mouku, těstoviny, můžeme se toužebně ujišťovat, že koronavirus se nám vyhýbá…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“