Milan Kajínek

22. 5. 2020

Čínské velvyslanectví i kancelář českého prezidenta Miloše Zemana hrozily předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan. Čínské velvyslanectví v Praze zaslalo Kuberovi výhrůžný dopis. Dopis Kubera obdržel také od kanceláře prezidenta. Senát 20. května 2020 přijal usnesení, ve kterém odmítá vměšování Číny do vnitřních záležitostí České republiky.

Senátor Kubera zemřel náhle 20. ledna 2020 ve věku 72 let, pravděpodobně na srdeční selhání. Jeho žena Věra Kuberová spojuje jeho smrt s tlakem, který na něj byl vyvíjen kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan.

Věra Kuberová uvedla 28. dubna 2020 v rozhovoru pro zpravodajský web Seznamzpravy.cz: „Já jsem se nikdy moc neprojevovala, takže si mysleli, že v tom nic dělat nebudeme a že to necháme být,“ říká paní Kuberová. „Tak jsem se rozhodla, že o tom budu mluvit. A i když vím, že se třeba ničeho nedopídíme, tak aspoň budu vědět, že jsem pro to něco udělala.“

Kuberová uskutečnila několik rozhovorů s médii a apelovala na Senát i kancelář prezidenta, aby prošetřili okolnosti smrti jejího manžela. „Manžel byl stoprocentně přesvědčen o cestě na Tchaj-wan,“ uvedla Věra Kuberová, která si myslí, že za tlakem na jejího manžela stál čínský velvyslanec, který ho několikrát navštívil.

„Z dopisu od čínského velvyslanectví jsem měla hrůzu. Když jsem si uvědomila, do čeho se to řítíme, měla jsem šílený pocit. Bála jsem se o rodinu, bála jsem se o děti, nebylo to hezké,“ uvedla Kuberová.

Senát odsoudil kroky čínského režimu

Senát ve středu přijal 20. května 2020 usnesení, ve kterém odmítá vměšování Číny do vnitřních záležitostí České republiky. Usnesení, které navrhl senátor Pavel Fischer, obsahuje také vyjádření podpory pro plánovanou cestu současného šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan.

„Senát odmítá výhrůžný tón sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky z 10. ledna 2020, neboť ani jeho forma, ani jeho obsah neodpovídají standardní diplomacii, a konstatuje, že sdělení překročilo hranici vměšování do vnitřních záležitostí České republiky,” uvádí usnesení k dopisu od čínského velvyslanectví senátoru Kuberovi.

TIP: Přepis diskuse z jednání Senátu

Nejvyšší ústavní činitelé odmítli nátlak Číny

Nejvyšší ústavní činitelé ve společném prohlášení odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními, sdělila 11. března 2020 ČTK.

Jejich prohlášení je reakcí na dopis čínského velvyslanectví, zaslaný ve věci plánované cesty českých senátorů na Tchaj-wan.

Ústavní činitelé zdůrazňují, že Česko i jeho představitelé mají právo na nezávislé rozhodování v zahraniční politice. Podle ČTK mají zájem rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem, což podle nich není aktem zpochybňování politiky jedné Číny, kterou Česko zastává.

„Nejvyšší ústavní činitelé (NÚČ) podtrhli svrchované právo ČR a českých představitelů rozhodovat se i v zahraničněpolitických otázkách nezávisle na vnějších aktérech a výlučně v zájmu ČR. V této souvislosti NÚČ odmítli jakoukoliv formu nátlaku a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními z jakékoli strany,“ uvádí prohlášení publikované na stránkách prezidentské kanceláře.

Senát se dříve ohradil proti porušování lidských práv v Číně

20. března 2019 byla na zasedání Senátu Parlamentu České republiky projednávána otázka „genocidy duchovního hnutí Falun Gong v Číně páchané čínským režimem“. Jednání v Senátu podnítila petice podepsaná více než 37 000 občany České republiky. Několik senátorů navrhlo text rezoluce směřované k čínskému režimu a drtivá většina přítomných senátorů ji v hlasování podpořila.

Rezoluce Senátu vyjadřuje podporu duchovnímu hnutí Falun Gong, křesťanům, Ujgurům a Tibeťanům a znepokojení nad jejich pronásledováním čínským režimem. Rezoluce dále vyzývá vládu ČR, aby čínský režim vyzvala k zastavení pronásledování těchto lidí, propuštění vězňů svědomí, k dodržování a ratifikování mezinárodního paktu o lidských právech. Více zde…

Poslanecká sněmovna připravuje veřejné slyšení

Veřejné slyšení ve věci pronásledování příznivců meditační praxe Falun Gong v Číně se připravuje také v poslanecké sněmovně.

Po řešení této otázky volá celkem pět českých parlamentních stran, které prosadily téma na jednání sněmovny. Dosud však nebylo zařazeno do programu. Více zde…

K ukončení represí Falun Gongu v Číně opakovaně vyzval Kongres USA, Evropský parlament, Australský parlament a představitelé dalších zemí.

Vystrčil plánuje cestu na Tchaj-wan

Předseda Senátu Miloš Vystrčil. (vystrcil.cz)

Chováním komunistické Číny vůči České republice je znepokojen předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. „Moje cesta na Tchaj-wan je stále reálnější,“ prohlásil podle zprávy deníku I-dnes 19. května 2020.

Po výhrůžném dopise zaslaném senátoru Kuberovi se podle Vystrčila chování čínského režimu nezměnilo. „Od té doby minimálně dvakrát Čínská lidová republika prostřednictvím své ambasády v tomto agresivním chování vůči České republice, respektive vůči českému Senátu, pokračuje,“ uvedl Vystrčil.

Čínská ambasáda kritizovala Vystrčila, když poděkoval zástupci tchajwanské kanceláře za to, že Česku darovala roušky proti šíření koronaviru. Senátor se tehdy také vyfotil společně s vlajkou Tchaj-wanu.

Zaměstnanec čínské ambasády také telefonoval vedoucímu kanceláře předsedy Senátu a „upozorňoval ho“, že nebude dobré přát tchajwanské prezidentce k její inauguraci, aby nedošlo k poškození česko-čínských vztahů. „Jinými slovy, Čínská lidová republika se dopředu stará o to, co by měl či neměl dělat předseda Senátu,“ uvedl Vystrčil na tiskové konferenci 19. května 2020.

Dopis od Čínské ambasády

Letter from Chinese Embassy
Fotokopie dopisu z čínského velvyslanectví v Praze, zaslaného ve spojitosti s plánovanou návštěvou senátora Jaroslava Kubery na Tchaj-wanu. (fotokopie)

Videoreportáž o vyhrožování senátoru Kuberovi a jeho následné smrti (v angličtině)


Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.